A laktózérzékenyeknek miért megy a hasuk?
Figyelt kérdés
Addig eljutottam, hogy baktériumok a végbélben helytelenül bontják a laktózt, H2 keletkezik, puffadás, stb.
De honnan jön a hasmenés? A keletkezett anyagok megkötnek egy csomó vizet magukkal, és úgy?
Köszönöm a válaszokat!
2015. máj. 23. 20:20
1/2 anonim válasza:
nincs laktáz enzim, ami lebontaná a laktózt, az nem tud felszívódni a bélben, így ott nagyobb lesz az ozmotikus nyomás. nagyobb ozmotikus nyomás pedig azt fogja eredményezni, hogy a víz nem tud felszívódni, így a széklet híg marad, ezért lesz hasmenés(a legtöbb vízvisszaszívás a vékonybélben játszódik, ahol nincs baktérium, így ott szabadon garázdálkodhat a laktóz). Amint átjut a vastagbélbe, ott a baktériumok elkezdik lebontani a laktózt, jön a puffadás rész. Na ezért megy a hasuk, és ezért puffadnak fel egy pohár tej után a laktózérzékenyek
2/2 A kérdező kommentje:
Köszi szépen!
2015. máj. 24. 10:02
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!