Használj rá SHEA vajat. [link]
Nekem az arcomon van az orrom mindkét oldalán és egyre nagyobb lett a piros hámló, kiszáradó terület. 2 hete vettem shea vajat, gyönyörűen karbantartja. éjszakára kenem be mindig. (még mindig jobb, mint esetleg valami szteroidos dolgot a dokitól kapni).
# 3/8: Ne terjesszünk hülyeséget. Az ekcéma NEM a szervek megbetegedéséből adódik. Bizonyos betegségek okozhatnak csalánkiütést, de az nem egyenlő az ekcémával.
Az ekcéma egy fokozott immunreakció, lehet autoimmun és lehet allergiás eredetű. Vannak bizonyos esetek, amikor egy allergiás reakcióból krónikus ekcémás terület is lehet. Nekem pl ilyen volt. Gyakran az ekcémás bőr idegvégződése és elvezetése is megváltozik, ami sokkalta érzékenyebb, ezért a viszketés kegyetlenné válhat.
Nagyon sok minden okozhatja, genetikai okok, külső allergének, bőrszárazság, pszichológiai okok.
Kezeletlenül krónikussá is válhat! Ugyanakkor jelen pillanatban immunrendszer működését befolyásoló kezelések vannak. Legáltalánosabb a szteroidos krém. Nem kell tőle rettegni, gyógyszertári testápolóval hígítva használva teljesen biztonságos rövid távon. Hosszú távon, nagy mennyiségben viszont atrófiát, bőrkárosodást okozhat.
Ha van egy nagyobb felületen viszkető, hámló, vörös gyulladt ekcémád, főleg ujjakon, kézfejen hajlatokban, akkor azt már érdemes kezelni.
Másik az immunszupresszáns krém, ez akkor szokás ha nem elég hatásos a szteroid, vagy túl sokat kéne használni. Vegyesen is lehet a kettőt durvább esetben. Napra nem szabad menni vele. Nyáron nem is írják fel.
Enyhébb esetekben lehet bőven elég valami illatanyag mentes gyógyszertári testápoló krém. Vannak még drágább viszketéscsillapító krémek is.
Nekem feltehetőleg a nagy stressz váltotta ki, és fehér száraz böröm érzékenysége. Végül a krónikussá váló foltok nagyon sok szenvedést okoztak, érdekes módon SSRI antidepresszáns elmúlasztotta - tehát valószínűleg az erős stressztől volt.
Ellenben tudjuk, hogy bármikor kiújulhat, és akkor a viszketés újra visszatérhet, akár hosszú évekre krónikus formában. Ne így legyen kopkopkop.
A lényeg, hogy menjetek bőrgyógyászhoz... nem szabad elhanyagolni, mert egy elhanyagolt ekcéma sérült felvakart bőrében felszaporodnak bizonyos ellenálló baktériumok, amik aztán visszacsatolásképpen új fokozott gyulladást okoznak és így tovább...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!