Olvastam, hogy a parlagfű elfogyasztása megszünteti az allergiás tüneteket. Miként lehet elfogyasztani, és mikortól érdemes elkezdeni?
Lehet enni nyersen is. Én ilyenkor apróra összevágom, mint a petrezselyem zöldet szokták, s van úgy, hogy azzal, vagy zellerzölddel együtt vágom össze és a kiszedett ételekre(be) szórom (kenyér, szendvics, leves, főzelék, rizs, tészta, stb.) kása. Ugyanezt teszem a szárított porával is!
Lehet szedni még zsenge korában is, de a leg értékesebb, amikor virágzás előtt még nem nyíltak ki a bimbói. Ilyenkor minden értékes anyag még a növényen belül van. Amikor már elvirágzott, akkor is jó gyűjteni, de akkor többet kell belőle fogyasztani.
Szárítani úgy kell, hogy először meg kell mosni tiszta vízben. Ezután lerázzuk róla a vizet és szétterítve tálcákon szárítjuk, de ne a napon, hanem száraz szellős helyen (veranda, tisztaszoba, tornác, stb). Amikor leszáradt, kézzel össze kell törni, morzsolni és befőttes üvegekbe kell gyömöszölni, majd celofánnal le kell zárni. Időnként a nagy 5 literes befőttes üvegből vegyünk elő nagyobb mennyiséget, amelyet szintén még összébb törünk, majd turmixgépbe tesszük és jól összezúzzuk. Ha még finomabbra szeretnénk őrölni, akkor tegyük kávédarálóba és ott tovább finomíthatjuk az őrlés szemcsenagyságát. Ilyenkor az erősebb szára is jól porítható. Így felhasználva jól hasznosulnak belőle a beltartalmi értékei.
Felnőttnek az adagja egy púpozott teáskanálnyi por, étkezésenként. Gyermekeknek 6 éves kor alatt elég egy csapott kávéskanálnyi étkezésenként. 10 éveskor felett már lehet nekik adni a felnőtt adagot. Van aki felnőttként, étkezésenkét egy vagy két evőkanálnyit tesz az ételeibe és keveri össze azzal. Jómagam is így fogyasztom.
Lehet a szárított, vagy a zöld leveleiből teát is főzni. Ilyenkor desztilláltvízzel készítsük a teát és egy literhez egy púpozott teáskanálnyit tegyünk. Ha nem szeretjük keserűen, akkor tehetünk vele együtt forrázásra egy teáskanál sztívia port is. Nagyon jó immunerősítő a parlagfű tea!! Ha zöld levélből és szárból főzi a teát, akkor nagyobb adag zöldet kell leforrázni, mint a szárított őrölt porként való felhasználnálásnál.
Ha ezt a linket átnézi, akkor gyarapítani tudja az ismereteit a parlagfűvel és annak felhasználásával kacsolatban:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!