Hisztamintúlérzékenység esetén milyen ételeket kell kerülni?
Köszönöm.
Olvastam ezt az oldalt is.
Máshol írják még a paprikát, olajos magvakat, felvágottakat...Ezért vagyok tanácstalan, hogy ugyan melyik oldal lehet a hitelesebb.:(
Köszönöm a segítséget a második válaszolónak is.
3. válaszoló, többször is bedagadtam sajt fogyasztása után. A tejtermékre gyanakodtam, hogy arra vagyok allergiás, csináltattam egy élelmiszerallergia tesztet, minden negatív lett, így a doki azt mondta, hogy a hisztamintól volt, kerüljem a hisztamint tartalmazó élelmiszereket. A dagadáson kívül az orromban folyamatosan váladék termelődik, paradicsomos ételek után ritkán viszket a szájpadlásom, a fülem. Ezt valamilyen pollenallergia keresztallergiájának gondoltam, mert legtöbbször nyáron jött elő, csak ezen a télen fordult elő, hogy más évszakban.
Én meg szegény tejterméket vádoltam.:) Csak fura volt, hogy hiába próbáltam teljesen kerülni, mégsem tisztult ki az orrom végleg, újra és újra visszatért a váladéktermelődés. Pedig az csak annyiban bűnös, hogy laktózérzékenységem is van.
Köszönöm szépen a választ!
A te tüneteid közül nekem csak a dagadás van, az arcom püffed fel reggelre (alkoholt nem iszom). De rengeteg gyomorproblémám van és több mint egy fél éve keresik a bajom. Tej- és lisztérzékenység negatív lett, egyéb allergia vizsgálaton nem voltam.
Te hol csináltattad az élelmiszerallergia tesztet? És miből áll?
Magándokihoz mentem, gondoltam így legalább nem kell hónapokat várnom az eredményre. Ugyanis sokáig halogattam az allergiatesztet, és hamár rászántam magam, nem lett volna türelmem várni az eredményre két hónapot.
Egy szem vérvételből állt az élelmiszerallergiateszt. Van 20, és van 36 allergénre vonatkozó vizsgálat. Legalábbis nekem ezeket ajánlotta a doki.
Egyébként nem magánúton a bőrgyógyászaton csinálják a vizsgálatot. Az élelmiszerallergiát a bőrgyógyászaton nézik, a pollen, por és társai allergiát pedig a tüdőgondozóban.
Szerintem figyelgesd magad, bár nem egyszerű. Én speciel van, hogy pl. pizzán vagy milánóin levő sajttól nem dagadok, gondolom kicsi a mennyiség, még elbírom, viszont egy kb. öt dkg sajt elfogyasztása után ahogy lenyeltem az utolsó falatot, egyből bedagadt a torkom. Más alkalommal pedig az egynap elfogyasztott sajtól és kechuptól sokallt be a szervezetem, pedig nem is egyszerre ettem őket, egyiket ebédre, másikat vacsira. De ahogy megettem a vacsorát, szintén rögtön bedagadtam, csak ekkor nem a torkom. Tehát ha figyelgeted magad, nem elég egy étkezést figyelni, ezek alapján több étkezésből is összetevődhet az a mennyiség, ami már sok a szervezetnek.
Talán egyél azokból amiket nekem írtak a válaszolók, hogy magas a hisztamintartalma.
Ja, a dagadást egy kálciumtabletta megivása simán elmúlasztotta nálam. ÉN a helyedben első körben ha bedagadva ébrednék, innék egy kálciumot. Második körben pedig ennék a magas hisztamintartalmú ételekből ( saját példa alapján tudom ajánlani a keménysajtot:) ), csak legyen kéznél kálcium, vagy valami antihisztamintartalmú tabletta.:)
Köszi a gyors választ! Magánhoz megyek én is az biztos, csak azért kérdeztem, hogy hol voltál, mert nekem a kereső a Voll tesztet adja ki és nem olvastam megbízhatót róla.
Igazából nekem inkább intoleranciám van (?) nem allergiám, de csak tippelget mint mindenki, orvosok is és én is. Nekem étel után van görcsös székelésem, néha bőrszárazság is jelentkezik, ami inkább allergia, szóval nem tudok okos lenni. Vezettem étkezési naplót, az égvilágon semmi összefüggést nem találtam. Néha a sima vajas kenyértől is begörcsölök. Voltam gyomortükrözésen ahol refluxot és kontaminált vékonybél szindrómát állapítottak meg. Járok természetgyógyászhoz is, de semmi javulás már több mint egy fél éve.
Köszi a segítséget!
Ez a hisztamindolog is túlérzékenység nem allergia. Bár tipikus allergiás tüneteket is produkálhat. Ez is egy enzimhiány, vagy enzim alulműködése, akárcsak a laktóznál.
Az élesztőben is magas a hisztamintartalom, bár arra azt írták, hogy a pékárúk, kenyerek nem szoktak gondot okozni, de akárcsak a laktóznál, ez is egyénenként változó, hogy ki mennyit bír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!