Tejallergiám van (nem laktóz), tapasztalatlan vagyok a növényi tejek terén,ki mit tud ajánlani?
Szia!
Én rizs és zabtejet szoktam venni, márkát nem tudok mondani, mert mikor hol vásárolok, de a max 4-500ftos kategóriát szoktam venni (természetesen ha nincs akkor egyszer egyszer a magasabb árút, de az ég világon nincs különbség, lehúzásnak tartok 1000ftért egy tejet).
Mostanában előfordult nálunk, hogy nincs a boltban, így szója tejet vettem, nem rossz.
A mandula és a kókusztej elég édes, nem szeretem.
Hozzáteszem, a rizstej minimálisan édes, a zab nemigazan, a szója totál nem.
A válaszom teljesen szubjektív, de remélem segít:)
Szerintem... a rizs-, kókusz-, és mandulatej túl vizes, ezért bizonyos ételekhez nem jó. Pl. sűríteni vagy süteményekbe, palacsintába a sűrűbb, krémesebb növényi tejeket használom, amilyen a szója vagy zab vagy mák - de ebből csak otthoni változat létezik. Egyébként a máktej a legtejesebb, legkrémesebb tejpótló: [link]
A szójával sokaknak fenntartásaik vannak, egyrészt a fitoösztrogén tartalma miatt vagy a nehezen emészthetősége és allergizáló volta miatt, pl. ha valaki emésztési problémák miatt kerüli a tejterméket, nem biztos, hogy a szója a legjobb választás. A génmódosítás miatt nem kell aggódni, általában minden bolti szójatej bio.
Kávéba, fekete teába szerintem nem jó a kókusztej az íze miatt, de ízlés kérdése. Tej alapú italoknál ugyanez, ráadásul ugye elég vizes, én inkább szójára és zabra szavazok.
Mindkettőnek - attól függően hogy milyen márkát veszel - van több kevesebb jellegzetes "nyers" növényíze. Ezt ki kell tapasztalni, hogy mi ízlik neked. Illetve a növényi tejek egy másik jellegzetessége, hogy egyik-másik kifejezetten édes, sőt édesedik, ha áll. Pl. a rizs vagy a zab egész katasztrofálisra be tud édesedni.
Összességében mi a zabnál maradtunk és kipróbáltuk vagy tizenöt gyártó termékét, hogy megtaláljuk az "igazit". A szempontjaim között szerepelt, hogy ne legyen édes, viszont legyen kellően homogén, krémes, nem pedig áttetsző ("vizes"). Ennek a Rossmannban és dm-ben kapható sajátmárkás Barista zabital felel meg, ezekben van 2% szója is, miáltal habosítható. Elmegy a sima vagy kalciumos is, mindkét üzletben ugyanazt árulják - más néven, 570-580 Ft-ért.
A Mülleres BioPrimo márka (520-580 Ft) és a Lidl sajátmárkása (400 Ft) horror édes, az Aldi sajátmárkása kellemes ízű, de kicsit áttetsző (400 Ft). Nekem bejött még a Biopont és a Riso Scotti is, de ez utóbbi eléggé változó minőséget tol, néha zabízűbb vagy édesebb, és kiülepszik a sűrűje.
mandulatejet es szojatejet szeretem, az alpro nevu markat szoktuk venni, ez kicsit dragabb (8-900 ft) de mi eleg keves tejet iszunk a lakotarsammal, tehat egy doboz tej 5 napig is tart kettonknek.
kavehoz szeretem a kokusztejet is (neha a sparos kokuszitalt veszem, ez azthiszem 400-500 ft korul van, de azt csak akkor ajanlom ha alapbol szereted a kokuszt mert azert erezni az izet)
Ha még érdekel én nemrég kezdtem kisérletezni, most épp kókusztejet vettem 1 literes kb 600 ft, bár nekem az ára nem annyira szempont, fontosabb, hogy ne okozzon olyan tüneteket mint amit a normál tejtermékek. Ez pl elég híg, szval annyira nem tetszik. Viszont ez előtt konzervdobozos kókusztejet vettem az sokkal sűrűbb, 400ft a kevesebb zsírtalamú verzió és 400ml. Az talán jobb, de igazán egyik sem annyira jó sajnos. Viszont a két termék teljesen máshol található az áruházon belül, szval ha kipróbálnád nem egymás mellett lesznek. Nem szeretnék reklámozni de amúgy teszkóból volt, a konzervdobozos az saját márkás, a másik Alpro ha jól emlékszem.
Viszont egyéni ízlés kérdése, lehet ami nekem nem ízlik az neked tökéletes vagy fordítva is.
Uhhh hát én már nagyon sok növényi tejet kipróbáltam.
Tehát, kezdem azzal, hogy külföldön élek ezért nem biztos, hogy a márkák amiket iszom vannak-e Magyarországon. Azt tudom, hogy az alpro van és igen, viszonylag drága őszintén szólva mind választékban, mind ízben szerintem az a legjobb. Arról nem beszélve, hogy van cukormentes, habosítható stb. változat.
A "leguniverzálisabb" tejpótló szerintem a szója tej, ez az ami ízben és állagban is a legközelebb áll a tehéntejhez. Ettől még ennek is teljesen más az íze. Én nagyon szeretem a szójatej ízét, de ismerek olyat, aki nem. Én nem félek a mindenféle rémhírtől amit a szójáról terjesztenek, mert minden a mennyiségtől függ. Kis mennyiségben nem káros, nagy mennyiségben a tehéntej se jobb.
Én már az alprotól szinte mindent kipróbáltam, még az új mogyorósat is. Kávéba kb. mindegyik jó. Persze mindegyiknek van egy sajátos íze, amit érezni fogsz a kávéban is, de ezt neked kell kitapasztalni. Nekem mindegyik ízlett. Ugyanígy pl. Ha valami sütireceptbe írnak tejet, teljesen mindegy, hogy melyiket használod, semmit nem érzel majd az ízén. Én múltkor sütöttem vegán muffint, a recept szója tejet írt, mandulatej volt csak otthon, ugyanolyan lett a tészta nyersen is.
A mandulatej, rizstej elég híg meg az íze is olyan... hm.. attól függ. Pl. A Lidlben vettem nem rég mandulatejet, hát nem jött be. Viszont a Lidl szója tej nagyon finom.
A zabtej kevésbé édes mint a többi növényi tej viszont ha bejön az íze neked, akkor ez is sokoldalúan felhasználható. És zabtejet nagyon egyszerű otthon is csinálni, olcsóbb is.
Tejes ételekhez, mint pl. pudding, tejberizs nem ajánlok híg tejet mert nem lesz jó. A szója vagy a zabtej ideális, de erős ízt adnak neki. Engem nem zavar, majd kitapasztalod.
Amit még szeretek az az alpro kesudióteje, ugyanolyan krémes mint a szója és nincs olyan szignifikáns íze szerintem. Puddingban még nem próbáltam.
A kókusztejnek nagyon speciális íze van, ezt is vagy szereted vagy nem.
A mogyorótejnek elég különleges íze volt, hétköznapra biztos nem ajánlom. De mondjuk a reggeli műzlit fel tudja dobni.
Apropó műzli, a zabtej az ami zabpehellyel együtt nem jó. A mandulatej számomra önmagában nem olyan jó szóval nem tudom műzlivel megítélni.
Amúgy az alpro gyárt főzőtejszínt is, szójából, zabbol, kókuszból. Az elég jól bevált. Pl a zabosnak nincs is zabíze. De persze ez sem olcsó.
Én egyébként pont ezt szeretem a növényi tejekben, hogy nem csak tej és kész, hanem mindegyiknek más íze van és így eldöntheted, hogy most melyik ételbe melyik illik legjobban és ezzel is mindig kicsit másab lesz az íze.
Nekem önmagában a kókusztej ízlik a legjobban. Kávét próbáltam már szója-, kókusz- és mandulatejjel, csak mandulatejjel ízlett, tettem bele egy kis mézet is és úgy már egész lágy íze lett, szójatejjel és kókusztejjel keserű volt, meg se bírtam inni. Sajnos egyikkel sem olyan finom, mint rendes tejjel, de ez van, meg kell szokni, mert én is tejallergiás vagyok, amíg rendes tejjel vagy laktózmentessel ittam a kávét, 5 perc után begörcsölt a hasam és tiszta pattanás lettem...
Zabpelyhet is mandulatejjel csináltam, itt is nekem az jött be, hogy tettem hozzá mézet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!