Szeborreás dermatitisz + ételintoleranciák?
Sziasztok, 16 éves koromban kezdődött el, hogy megjelent az orrom tövében a szeborreás dermatitisz, amit szteroidos krémektől kezdve minden féle kenceficével próbáltam kezelni, sikertelenül, mindeközben kiderült, hogy ételintoleranciám van a: búzára, tejre, tojásra és földimogyoróra
17 évesen elkezdtem fogamzásgátlót szedni, és akkor egy varázsütésre eltűnt pontosan egy teljes éven keresztül tünetmentes voltam
De sajnos rá egy évre újra elkezdett előjönni, és szép fokozatosan romlott az állapota
Mostanra már az orrom tövétől kezdve leterjedt egészen az áll amíg és már borzalmasan zavar :(
Hozzá teszem diétával és az allergének elhagyásával egyáltalán nem próbálkoztam!
Most 19 éves vagyok és kicsit kétségbe esett, hogy egész hátralevő életemben ettől kell majd szenvednem
Ha valakinek van bármiféle jó tanácsa, esetleg ami számára bevált, azért nagyon hálás lennék!
(Pl, hogy egy adott ételt mivel tudnék helyettesíteni)
A szeborrás dermatitisz egy genetikai eredetű bőrprobléma, és sokszor a bőrbarrier megromlása vezet ahhoz, hogy kialakul a probléma.
Alapvetően nem diet-related. Sajnos vizsgálták több kutatásban, de nem igazán sikerült valós linket találni a táplálékok és a tünetek megjelenése között.
Javaslom, hogy próbálj ki egy eliminációs diétát pl. Whole30, AIP, Eczema-diet, hogy kiderüljön tényleg van-e valami trigger-faktor.
Nekem most volt az első nagy szebhorreás fellángolásom, egyből áttértem AIP-re. A tünetek elmúltak, de nem tudom, higy a diéta mennyire segìtett. Nálam általában a stresszes időszakban jön elő, egyébként a gyulladás-csökkentő diéták általában minden bőrproblémán elég jól tudnak segìteni. Érdemes lenne utána nézned!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!