Írnátok olyan élelmiszereket amelyek nem tartalmaznak glutént?
A termék leírását előtte el kell olvasni, mert nyomokban tartalmazhat. Itt van néhány példa, de a neten beírva millió oldal ad részletes információt.
Tej, natúr joghurt, tejszín, sajt.
Hal, húsok, szalonna.
Friss zöldség és gyümölcs.
Vaj, margarin.
Natúr fűszerek, bors, só, kristálycukor, méz.
Azok, melyeken szerepel a gluténmentes felirat.
Sajnos egyáltalán nem egyszerű megállapítani, hogy mi az amiben biztosan nincsen. Például egyes (zöld)almákat gluténes anyaggal kezelnek, hogy szebben csillogjanak. De sok gyógyszer is tartalmaz glutént. Szóval mindennek nézz utána, mielőtt megeszed, hogy biztosan gluténmentes-e, mert az, hogy annak hiszi az ember, még nem jelent semmit. Ha pedig valamiről nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy gluténmentes, akkor gluténosnak kell tekinteni.
Persze, ha nem vagy szigorú gluténmentes diétán a lisztérzékenységed miatt, csupán divatból nem akarsz glutént fogyasztani, akkor teljesen felesleges ilyesmire vigyáznod.
3-as nagyon jól írta, ennél jobban nem lehet megfogalmazni:
"Ha pedig valamiről nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy gluténmentes, akkor gluténosnak kell tekinteni."
Sokan divatból kerülik a gluténtartalmú ételeket, ez közel sem egyezik a gluténérzékeny (népies kifejezéssel lisztérzékeny) emberekkel, akiknél komoly problémákat okoznak a gluténtartalmú élelmiszerek.
Valóban számtalan élelmiszerben van glutén, pedig konkrétan nem kéne benne lennie. De létezik úgynevezett keresztszennyezés, amikor pl. olyan helyen, gyártósoron készülnek a a glutént nem tartalmazó élelmiszerek, ahol előtte glutént tartalmazók is készültek. Azaz más élelmiszertől, vagy a környezettől szennyeződnek. (egyik legegyszerűbb ilyen eset vendéglőkben, vagy otthon, amikor ugyanabban az olajban sütik ki a burgonyát, mint a búzalisztes rántott húst, vagy ugyanazon a gyúródeszkán nyújtják a búzalisztes tésztát, mint a gluténmenteset. Onnantól már nem gluténmentes a glutént nem tartalmazó élet. De számtalan ilyen helyzet van még!)
A másik problémát az adalékanyagok, dizájnjavító anyagok okozzák még. Gluténtatlommal rendelkező anyaggal javítják az állagot vagy csupán az élelmiszer megjelenését. :-( (bár ne tennék, hiszen evvel többet rontanak, mint használnak)
Mi az őrölt kávét szoktuk felhozni példának még. Hogy lehetséges az, hogy olcsóbb a darált termék a szemesnél, mikor avval még dolgoznak is, hogy le legyen darálva. Számtalan darált kávé esetében nem garantálja / garantálta a gyártó a gluténmentességet, de mégis képest ráírni a csomagolásra 100%-ban kávét tartalmaz. ??? :-o Szerencsére egyre több kávégyártó ismerte fel ezt a problémát és törekszik a garantált gluténmentességre.
Ami még fontos egy gluténérzékeny vagy egyéb ételallergiás ember számára, soha nem szabad megszokásból vásárolni! A termékek összetétele gyakran változik, így bármikor allergén-tartalmúvá válhat egy olyan élelmiszer, amely előtte mentes volt! Mindig követni kell a gyártók által kiadott mentességi listát, illetve el kell olvasni az összetételt a terméken!
Még egy tanács: rokonnal soha ne főzessünk mentes ételt! (A pokolhoz vezető út is jó szándékkal van kikövezve)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!