Laktóz és glutén érzékeny vagyok milyen élelmiszereket tudnék fogyasztani, ami még nem is drága?
Továbbá valószínűleg a tojásra is allergiás vagyok így egyre jobban csökken a számomra "még ehető" ételek száma. Anyagilag nem nagyon állok jól egy nap álltalában két csomag glutén és laktóz mentes virslit eszem vagy almát mert már más ötletem nincsen. Barátnőmmel és édesanyjával élek együtt akik nem nagyon vannak tekintettel az allergiájimra amikor maguknak főznek vagy vesznek ételt így álltatában főtt ételt már nem is eszek.
Milyen más élelmiszereket tudnék fogyasztani ami még nem is olyan drága de glutén, laktóz és tojás mentes?
Dolgoztam egy családnál, ahol az egyik családtag laktóz- és gluténérzékeny volt, ők úgy oldották meg, hogy például ha pörkölt volt az ebéd, akkor neki nem nokedli volt a köret, hanem puliszka. Ha főzeléket főztek, akkor vagy az egészet laktóz- és gluténmentesen sűrítették, vagy kivettek számára egy adagot, és csak a többit rántották, habarták. Ez csak szándék kérdése, de mint írod, a hozzátartozóidban nincs meg a szándék, így nagyon nehéz.
Amit korlátlanul tudsz fogyasztani, a zöldség, a gyümölcs, és a hús (nem a felvágottak, hanem a tőkehús), a gluténmentes lisztek, rizs, kukorica, burgonyakeményítő, és a laktózmentes, fermentált tejtermékek.
Rengeteg mindent ehetsz, mnindössze a legtöbb tejterméket és a gluténes gabonákat kell kihagynod. No persze, az élelmiszeripar mindenbe belepakolja őket, de ezt alapanyagok használatával könnyen ki lehet iktatni s ez sokszor a költségeknek is jót tesz.
Bármilyen hús, zöldség, gyümölcs, olajos mag, gomba, gluténmentes gabona, zsír OK. A tojásallergia sokat nehezít, olcsóbb, mint a minőségi hús s értékesebb fehérje :( De végülis alapozhatsz jobban az olcsó fehérjedús növényekre is, amennyiben az szimpatikus számodra.
Nem ismerem a laktóz- és gluténérzékenységed szintjét, de bizonyos ételek még eme ételcsoportokból is beférhetnek (egyes érlelt sajtokban nincs is laktóz, a vajban is alig akad, de van, aki a "laktózmentes" tejtermékektől is rosszul lesz - vagy a zabtól, ami gluténmentes, de szennyeződhet gluténnel, hacsak nem direkt olyan gyárból származik, ahol ügyelnek a gluténmentességre).
Rengeteg jó kis ételt lehet készíteni gluténmentes gabonákból, főleg a zab és a rizs tud sokat helyettesíteni. Kenyérnél már trükkösebb a dolog, de ez nem az én asztalom, én a glutént (érzékenység nélkül) a többi gabonával együtt dobtam. Az étrendem a tiednél szigorúbb, csak nálam nem a tojás esik ki, hanem a hús. Nagyon könnyű így élni, csak persze bele kellett jönni, az első években félig magkenyéren éltem (igen olcsó fajtákon).
Valami olcsóbb, de azért jó hús (a zsírosabbak ára jobb, túl népszerűek a soványkák) zöldségekkel s némi gluténmentes gabonával jónak tűnik főételnek... A tejtermékek és a tojás kiesésével nincs sok opciód állati fehérjeforrásra, ugyebár. De ahogy már írtam, alapozhatsz jobban a növényiekre, nem muszáj napi fél kiló húst enned vagy ilyesmi :) A hüvelyesek gabonával még jó kombót is adnak aminosavak szempontjából s ezek elég jó ételek. Az olajos magvakban is egész sok fehérje és kalória van...
Ha az anyós még nem porhanyós, nem sok mindent lehet tanácsolni. Legfeljebb annyit tehetsz, hogy a sót lecseréled patika tisztaságú sóra. A boltokban vásárolható sók, jódozott, káliumozott sók.
Az ókori görögök minden emésztéssel összefüggő bél és epebetegséget tojáskúrával kezeltek ki. Kétlem, hogy valaki a tojásra allergiás lenne. Hacsak a tojás nem hamisított!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!