Honnan lehet tudni, hogy glutén érzékeny vagy?
A 3-as sok mindent leírt, válaszolva a kérdésedre. Nálam a gluténérzékenység vagy coeliákia (olv. cöliákia) ilyen jelekkel mutatkozott:
- ellenőrizhetetlen hasmenés (ellentétben a 3-as válaszolóval, akinél székrekedés jelezte), - viszkető bőr a hajlatokban - hónalj, ágyék, végbél, - hirtelen súlycsökkenés, - lobbanékonyabbá vált a természetem, reagálásaim.
Nagyon fontos - amit már megírtak előttem-, hogy vizsgálatig ne tarts semmiféle diétát, mert torzult lesz a laboreredmény!!!
Nem gyógyítható, de lisztmentes (búza, árpa, rozs és sok embernél a zab is) diétával és egyes "E" összetevők mellőzésével (ha érdekel a lista, elküldhetem) - tünetmentes életet élhetsz.
Fontos tudni, hogy egyénenként is változó lehet. Én pl. ihatok sört, holott árpamalátát tartalmaz. A gluténérzékeny ember a diéta betartásával teljes életet élhet. Az élelmiszer drágább, a konyhában ügyelni kell a sorrendre, pl. előbb külön panírozni és külön kisütni zsiradékban a rántott szeletet a betegnek, aztán a többinek. Volt 2 eset is, amikor tudatosan ettem egy-egy szelet liszttel készült süteményt - következmények nélkül.
Summázva: ne pánikolj miatta! Igaz, több a munka a konyhában a külön elkészítés miatt és drágább az élelmiszer, de vannak megoldások.
A felsorolt tünetekhez még egyet tudok hozzáadni.
Nekem 20 éves koromban kezdődött, a térdemen, könyökömön jelentkező viszkető dudorok formájában, amik időnként elmúltak, aztán újra előjöttek. A bőrgyógyászok mindenféle kenőcsöt kipróbáltak rajtam, de hiába. Nem is gyanakodtak a gluténra, mert először a bokámon jelentkezett, ott, ahol a marhabőr papucs kidörzsölte. A marhabőrből vagy a festékből eredő fertőzésre, allergiára gyanakodtak.
Vagy 25 év után az egyik bőrgyógyásznak eszébe jutott, hogy mintát vegyenek a viszkető dudorokból. (ami idővel átterjedt a hátgerincem feletti bőrre, a térdemről viszont elmúlt). A mintából állapították meg, hogy glutén érzékenység.
Semmi egyéb panaszom nincs a viszketésen kívül, és ha 25 évig nem okozott semmit, úgy vagyok vele, hogy akkor minek foglalkozzak vele. Továbbra is megeszem a napi kenyéradagomat, tésztaféléket, és gyógyszert sem szedek. Ha nagyon viszket, tiszta szeszbe áztatott gyógynövényes, mentolos oldattal szoktam bekenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!