A húgom dohányzik! Mit tegyek?
A húgom 12 éves és péntek reggel láttam amikor ő az iskolába ment, én pedig dolgozni indultam (ko csival, csak pár utcával arébb van a munkahelyem) hogy cigizik az úton. Na már most szóltam anyunak erről, ő pedig közölte velem hogy tud róla.(ő is dohányzik) Sőt még vesz és tölt is neki cigarettát! Mire megkérdeztem miért hagyja neki azt mondta: "mert mit tud csinálni". Anyukám sajnos depressziós amióta apukánk meghalt. Én már a párommal élek. Ma(vagyis vasárnap) anyuéknál vacsoráztunk. Vacsora után újra beszélni probáltam anyuval,hogy valamit tennie kellene és ne támogassa a cigarettázását. Erre újra az volt a válasz hogy mit tudna tenni? Hiszen az iskolatársai (7-8.osztályosok) közül is többen is cigiznek már. És hogy tőlük ha kér ugyis adni fognak neki. Oké ez igaz, de ha kap is, legalalább napi pár szálnál többet nem tud szìvni. Anyu szerint mivel már rászokott így rossz lenne neki cigi nélkül.
Húgomat is számonkértem de rámcsapta az ajtót.
Mióta hazajöttünk azon gondolkozom, mit tudnák tenni a helyzet javítása érdekében. Nem tudok aludni sem. Tanácsokra lenne szükségem, kérlek segítsetek!
Nezd a hugod meg nincs leszokva rola. Egyebkent te is beszelhetsz a hugoddal.
En sem voltam egy konnyu “gyerek” es olykor olykor a jovedem beszelt a fejemmel vagy csak tudott hatni ram, anya nem. (Dac korszak). Hasznald ki hogy tesok vagytok, beszelgess vele ezekrol. Ha hatsz a lelkere es szeretettel beszelsz vele, mar csak miatta (ha mas nem) lesz lelkiismeret furdallasa ha ragyujt. Hidd el ;)
Anyud most ugy tunik még gyenge lelkileg. Segits nekik ha tudsz :) akar ebben a dologban.
Próbálj beszélni a húgoddal, mutass neki elrettentő képeket, videókat a dohányzás káros következményeiről, hosszú távú hatásairól és havi kiadásáról, hogy pl. mennyivel több pénz jutna másra, ha nem szívná és talán belátná, hogy mennyire nagy butaságot művel.
Az a baj, hogy az anyja még teszi is alá a lovat, az iskolatársainak meg meg akar felelni.
Nem az a menő, aki cigizik és h.lyeség csak azért tönkrevágni az egészségét, hogy befogadják vagy felnézzenek rá vagy mert más is azt csinálja, meg anyuci is azt csinálja, nem attól lesz felnőtt - sajnos az anyja hibát követ el azzal, hogy még biztatja is és nem értem, hogy mérgezheti a saját gyerekét. Vagy már úgyis minden mind1?!
Sajnos manapság még egy jól nevelés sem nyújt kellő védelmet a rossz környezet, rossz társaság/közösség ellen, mert beleviszik a gyerekek egymást is minden rosszba és aki megpróbál józan maradni, ellenállni, kitartani a helyes úton, azt sokszor kiközösítik.
Azt kellene felfogni a fiataloknak is, hogy az egészség a legnagyobb kincs, de sajnos erre majd csak idősebb korukban fognak rájönni, amikor már nincs....
Alapjáraton milyen a húgoddal a kapcsolatod?
Ha jó, akkor megpróbálhatnál leülni vele. Mondd neki: szeretnék veled beszélni valamiről, amire én kíváncsi vagyok, hogy lássam a helyzetet a te szemszögedvől. Mondd neki, hogy nem cseszegwtni akarod, csak beszélgetni.
Ha mond rá példát, hogy ez xy okból jó neki, hozz fel egy olyan dolgot, ami neked is jónak tűnt annó, de aztán beláttad xy okból, hogy tévedtél. Próbálj meg érvelni. Viszont így ez gáz hogy Anyukátok így áll ehhez a dologhoz.
Ha beszélsz vele így ahogy mondtam, utána írd le nyugodtan privátba hogy mi történt.
(Nekem is van egy 12 éves öcsém, bár nem dohányzik, de sokat telefonozik sajnos, így megpróbálok segíteni, csak más témába. :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!