A szülők miért szeretik jobban a kisebb testvért?
Nem csak nálunk tapasztalom azt hanem sok helyen, hogy a szülők a kisebb gyermekükkel szemben nem várnak el akkora és annyi dolgot mint a nagyobb testvértől. Engedékenyebbek velük szemben és rajtuk nincs számonkérve annyi minden, mint a nagyobbakon.
Ettől viszont a nagyobbak súlyosan igazságtalannak érzik a helyzetet és minél hamarabb el akarnak már költözni, mert kikászülnek.
Másnál is hasonló a helyzet? Miért van ez így?
Azért az a válaszoló vicces, aki 16 éves létére neheztel a szüleire, mert másképp kezelik a dackorszakos 4 (!!!) éves kistestvérét, mint az ő határfeszegetéseit....
Itt jött ki nagyon az, hogy a gyerekkori sérelmek egy (szerintem jelentős) része mennyire abból fakad, hogy egy gyerek, mégha 16 éves is, nem tud még más szempontok szerint átlátni döntéseket csak az ego szempontját ismeri.
Ez nem jellemhiba egyébként, hanem teljesen természetes dolog, nincs is ezzel gond.
Az igazi nagy kivételezések azért sokkal ritkábbak.
Én is ismerek olyan családot, ahol a nagyobbik gyerek, a fiú egyetemre járt, esze, szorgalma, elkötelezettsége alig volt, de valahogy elvégezte. A húga már az érettségit is felnőttként tette le, mert a szülei közölték, hogy neki mielőbb dolgoznia kell, arra meg végképp nem telik, hogy ő is egyetemre járjon. És ebben az esetben még csak nem is egyénre szabott volt a döntés, mert a lány volt az okosabb, többre hivatott. Na ez kivételezés. Az, hogy a négy éves hiszijét figyelemeltereléssel, a 16 évesét meg egy-két erélyesebb szóval kezelik, az nem az.
Dehogy szeretik jobban. Csak sok ember a kisebb gyerek születésénél:
1. Lazább lesz, rutinosabb
2. Elfárad, és bszik nevelni a kisebbet.
Nálunk pl mindig egyenlő bánásmód volt, de bátyámról azért mindig meg volt jegyezve, hogy tessék róla példát venni, mert...
Nálunk mindig így volt, csak még annyi a plusz hogy nővéremnek is bármit lehetett. Középső gyerek vagyok és úgy tekint rám mindenki mintha én lennék az antikrisztus. Hármunk közül én voltam a legjobb tanuló és viselkedésre is sokkal jobb voltam, nővérem lógott, ivott, az öcsém bukott és cigi, pia,fű is volt. Mégis ők az istenek konkrétan.
Nem tudom megérteni az ilyen szülőket.
Szerintem aki kivételezik az egyik gyerekével annak nem kellett volna egynél többet szülni.
Szerintem pedig nagyon kevés az olyan testvér, aki nem azt érzi, hogy vele igazságtalanok a szülei, bezzeg a másikat jobban szeretik, mert....
Meg kell érteni és el kell fogadni, hogy a szülő is ember. Vannak tényleg tirpák szülők, de a legtöbben igazán szeretik a gyerekeiket. teljesen egyforma bánásmód, nevelés, ajándékozás, stb. nem életszerű, attól a pillanattól kezdve pedig, hogy minden gyereknek az igényei szerint igyekeznek kimutatni a szeretetüket fizikai, anyagi és érzelmi téren is, máris rájuk lehet sütni, hogy igazságtalanok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!