Mit tehetnék még, hogy megértsék, hogy a testvéreimnek keményebb nevelés kell?
Van két öcsém, 7 és 10 évesek, és még nem találkoztam náluk neveletlenebb gyerekekkel. Képtelenek szót fogadni, nem értik azt, hogy "nem".
Ha étteremben vagyunk, akkor kiabálva rohangálnak, csúsznak-másznak az asztal alatt, ha otthon olvasnék, tanulnék vagy bármi, akkor rám másznak (főleg a kisebb), és nem engednek el, kapaszkodnak a hajamba, ruhámba. Ha erősebben próbálom őket ledobni magamról, akkor elkezdenek üvöltve sírni és rohanni anyáékhoz, hogy bántom őket... A viselkedésük miatt amúgy se szeretek sehova menni velük, mert szégyellem az utcán, hogy üvöltöznek és nem lehet velük mit kezdeni. Anyuék szerint majd kinövik...
De ami kiakasztott, az a tegnapi, anyáék nem voltak otthon. Panelban lakunk, így eléggé hallatszik minden a szomszédokhoz. Fiatalabb öcsém este 11-kor elkezdett ordítozni a lakásban és rohangálni, trappolni, ugrándozni, és provokálni, bökdösni a nagyobbikat, aki erre szintén hangoskodni kezdett. Megpróbáltam őket leállítani, először szépen kérni, utána keményebben, de semmi. Semmire nem reagáltak, fenyegetőzésre, zsarolásra, kérésre sem. Akkor megfogtam a kisebbiket, bevittem a fürdőbe, és hideg zuhanyt engedtem rá, hogy nyugodjon meg, ne kiabáljon. A másikat eközben kulcsra zártam a közös szobájukba, hogy addig se legyen ott és ne ingerelje a másikat, de utána rögtön kiengedtem. Megszeppentek, de lenyugodtak.
Ma arra keltem, hogy anya mérges rám, és szid, mert az öcséim elpanaszolták, hogy milyen rossz voltam velük, hogy órákra bezártam őket, miután mindkettőre jeges vizet engedtem...
Anya és apa tiszta ideg rám, nem hiszik el, hogy nem így történt, és hogy az én hibám lesz, ha betegek lesznek. :( Nem tudom, most tényleg mérgesek, nem is szólnak hozzám, amiért a kettő kisebbet "terrorizálom". Saját szavaik. Mit tehetnék? 16/L
Majd kinövik XD
Az én tesóm szerencsére lány,még csak 5 éves.
Nekem elèg ránézni,rögtön megszeppen szegény :)
Szóval csak nekem fogad szót anyának nem XD
12/l
Pontról pontra kellett volna megcáfolni őket.
Jeges víz? Mégis hogyan, honnan szereztél volna percek alatt annyi jeget, ráadásul két adagot, amennyi ahhoz kellett volna, hogy rájuk öntsd?
Szóval nem jeges víz volt az -> egy hazugság.
Órákig bezártad őket, aha persze. Egy 7 meg egy 10 évesnek nem sok időérzéke van, tudnak egyáltalán órát olvasni? Ha nem, akkor ugyan honnan tudnák mennyit jelent az "órák", vagy a "percek" fogalma? Még egy hazugság.
Ezzel azért rendesen meg lehet dönteni a szavahihetőségüket.
Ha legközelebb ingyen bébiszitternek használnak, akkor lehet mondani nekik, hogy rendben, de veled a te szabályaid érvényesek. Ugyanezt a gyerekeknek is elmondani.
Így nagyon nehéz, hogy a szüleid nem állnak melletted...
Sajnos azt kell mondanom, a szüleid nem sokat értenek a gyerekneveléshez :( Valamiért nálad nem rontották el, de az, hogy az öcséidet másként " nevelik " ennek valami belső oka van az ő részükről, amiről te nem is tehetsz.
A gyerekek nem nőnek ki viselkedési formákat, ha azt tanulják meg, hogy nincs retorzió bármit is csinálnak, akkor ez a viselkedési forma csak erősödni fog náluk, személyiségükké válik majd, és sajnos ők most azt tanulják a szüleidtől, hogy rosszat tenni jó dolog és nem jár érte bünti. Sőt, annak jár a büntetés aki retorziót alkalmaz.
A személyiségfejlődés nem egy allergia, vagy gyermekkori krónikus betegség, ami egyes esetekben kinőhető ... ez a struccpolitika nagyon veszélyes, a szüleid önmagukat is bajba sodorhatják. Ugyanis, amikor már nagyok lesznek a fiúk és továbbra is a tanultakat fogják alkalmazni környezetükön, akkor majd megpróbálkoznak a szüleid azzal hogy retorziót alkalmazzanak. Mivel ők sok évig ezt a normát tanulták, nem fogják érteni azaz az érzelmi rendszerük képtelen lesz elfogadni és adaptálni az új helyzetet. A szüleidet, akiket eddig a szövetségeseikként éreztek maguk mellett, hirtelen áruló kategóriába kerülnek és ez komoly veszély a családi békére nézve.
Persze ismerek olyanokat, akik kicsi korukban extrém rossz gyerekek voltak, felnőttként meg a világ legrendesebb haverjai.
Én nem ismerem a pontos helyzetet, de szerintem inkább egy szakembertől kellene tanácsot kérned, mondjuk egy gyerekpszichológustól, hogy ez mennyire normális az öcséid részéről, hogy a szüleidnek mit kellene tenniük és hogy te mit tehetsz az ügy érdekében.
Ne itt kérj tanácsot, mert én is hiába tanulok pszichológiát, nem ismerem a körülményeket részletesen, hibás tanácsot meg nem akarok adni :) Ha keresel egy gyermekpszichológust a környéketeken, vagy az iskolapszichológus segítségével, akkor nem történhet semmi baj, ők tudni fogják mit kell tenni és még titokban is tartják :) Drukkolok neked , mert ez nehéz helyzet, a te helyzeted megértem, a szüleidét nem ismerem az ő szempontjuk valamiért nagyon eltér
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!