Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Hogy lehet egy olyan embernek...

Hogy lehet egy olyan embernek segíteni, aki maga se akarja a gyógyulást?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő:Van egy bátyám,32 éves.Sose járt el bulizni,barátnője még sosem volt,tehát szűz,még nem is csókolózott.Egyébként nem ronda,sőt szerintem helyes is,nem elfogultságból mondom.A probléma gyökere (Szerintem) az hogy apa sosem bíztatta,amikor kicsi volt,inkább lehülyézte,ez neked úgyse menne stb.Szerintem emiatt nincs önbizalma sem.Iszonyatos nagy önbizalomhiány jellemző rá,bizonytalanság,döntésképtelenség,és nagyon konzervatív felfogású.Érdekes mert inkább egy gyerekhez hasonlítanám néha,de a gondolkozása meg mint egy 60 évesé.Nem szereti az új dolgokat.Néha még olyan,mint egy kis 8-10 éves gyerek,minden anyától kérdez,tőle várja a segítséget.Mindezek mellett egyetemet végzett!

Körülbelül 1 éve depressziós.Volt már nem is egyszer pszichológusnál,pszichiáternél,szed hangulatjavítót,és nyugtatót is,néha altatót,de ezek annyira nem jó megoldások :( Anya teljesen ki van már idegileg,apa nem tud erről az egészről,mert ő is konzervatív gondolkozású,vele nem lehet ilyenekről beszélni,nem megértő egyáltalán.

Többször mondtuk már a tesómnak mit és hogyan kéne,szépen is,türelemmel,erélyesen is,de semmi.Látom,hogy rossz kedve van,de helyette nem szerezhetek önbizalmat,barátnőt neki...Nagyon szeretnék neki segíteni,bárcsak meggyógyulna,és jobbra fordulna az élete,de mástól várja a megoldást,ő nem akarja ezt szerintem,ez viszont idegesít,és lassan el jutok oda,hogy nem fog érdekelni.

Vélemények?Mi lenne a teendő?Járjak el vele?Beszélgessek?

2014. nov. 26. 13:28
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Igen 9-es, Freud óta ezt hallhatjuk, hogy egy gyerekben mekkora kárt tud okozni ez meg az, meg ha nem dicsérik agyon. Ha sokat dicsérik, akkor meg ugye az tesz kárt...

Szóval egy a lényeg, hogy a pszichoanalitikusoknak mindig legyen munkája.

Az a szomorú helyzet, hogy egy ember személyiségét 60%-ban a genetika határozza meg, amihez hozzátesz a 40%-ot a környezet, mert a genetikailag determinált tulajdonság vagy kifejlődik adott körülmények között vagy nem. Miután nem tudjuk melyik gén határozza meg azt, hogy valaki lúzer legyen, netán beképzelt pö.s, így fogalmunk sincs mi lesz ezekből az emberekből ha dicsérik, és mi ha nem dicsérik.

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az apja miatt lett ilyen. Elképzelhető, de ez csak el feltevés. Az biztos, hogy rosszul esett neki, de itt megáll a tudomány és a továbbiakban csak feltevések vannak, amiket furcsa mód egyesek szerint kezelni kell a helyett, hogy felnőnénk és kezünkbe vennénk az életünket.

Ha nagyon egzakt akarok lenni, akkor meg kell állapítanom, hogy két azonos nevelésben részesült azonos nemű édestestvér pár (nem ikrek) soha nem lesz egyforma. Sőt, az esetek túlnyomó többségében teljesen más személyiségük lesz, hiába ügyelnek a szülők kínosan arra, hogy mindegyiknél mindent egyformán csináljanak. Számtalan példát látok erre. Szóval a gyereknevelés egy lutri, ami vagy úgy sül el ahogy gondoljuk, vagy nem. Vannak hibák, de nem fair mindenért a szülőt hibáztatni.

A pszichiáter meg a többi mókus azért nem tudott segíteni rajta, mert a probléma amit leírsz, az ebben az esetben nem létezik. Egyébiránt a csávó nem akarja, hogy segítsenek neki, így meg nehéz.

Érdekes, hogy a legtöbb pszichés problémának és az azt kiváltó lehetséges okoknak tonnányi irodalma van már, és kb ugyanennyi a kezelésükre szánt gyógyszerészeti készítmény, terápia és önsegítő csoport meg szakember, mégis soha nem látott mértékben depressziós/pánikbeteg a társadalom. Én ezt igen furcsának tartom...úgy, hogy én is jártam évekig pszichiáterhez. De rá kellett jönnöm, hogy a problémámon csak én tudok segíteni.

2014. nov. 26. 16:56
 12/15 anonim ***** válasza:

"Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az apja miatt lett ilyen. Elképzelhető, de ez csak el feltevés."

Ezt csak az mondja, aki szerint a pszichológia és pszichiátria nem tudomány, hanem áltudomány. Maradjunk abban, hogy ez a te véleményed, de nem tény.

"Ha nagyon egzakt akarok lenni, akkor meg kell állapítanom, hogy két azonos nevelésben részesült azonos nemű édestestvér pár (nem ikrek) soha nem lesz egyforma."

Persze, csak hasonlók. Méghozzá nagyon hasonlók, több egyezéssel, mint a szimpla testvérek.

"Sőt, az esetek túlnyomó többségében teljesen más személyiségük lesz, hiába ügyelnek a szülők kínosan arra, hogy mindegyiknél mindent egyformán csináljanak. Számtalan példát látok erre."

Milyen érdekes, én pont ellenkező példákat ismerek: ikertestvérek hasonló pályát választanak, hasonló személyiségű emberek lesznek! Maradjunk abban, hogy amíg nem több ezer fős reprezentatív mintából dolgozol, addig ez szintén nem érv, csak a te ERŐSEN SZUBJEKTÍV véleményed.

"Érdekes, hogy a legtöbb pszichés problémának és az azt kiváltó lehetséges okoknak tonnányi irodalma van már, és kb ugyanennyi a kezelésükre szánt gyógyszerészeti készítmény, terápia és önsegítő csoport meg szakember, mégis soha nem látott mértékben depressziós/pánikbeteg a társadalom. Én ezt igen furcsának tartom."

Ez a társadalom betegségének a jele. Ahogyan az utóbbi évtizedek magyarországi társadalmi változásait szemlélem, csöppet sem csodálom, hogy rengeteg a pszichés problémával küzdő ember.

"... úgy, hogy én is jártam évekig pszichiáterhez..."

Csalódtál benne és a tudásában, ezért most hiteltelennek érzed őket. Ez teljesen érthető pszichológiai reakció.

Az onkológus sem tud minden rákbeteget meggyógyítani, a gasztroenterológus sem tud minden emésztési problémával küszködő emberen segíteni. Az orvostudománynak megvannak a maga korlátai.

2014. nov. 27. 08:38
 13/15 anonim válasza:
Szerintem az lenne a legjobb, ha elvinnéd magaddal (csak ti) különböző helyekre.Először mondjuk étterem, aztán egyre jobb helyek. Beszélgess vele a kedvenc témáiról, mutasd meg neki, hogy mellette állsz, és hogy tú nagy a világ ahoz, hogy bezárkózzon! Néha a testvéri szeretet lehet a legerősebb gyógyír.
2014. dec. 2. 13:23
 14/15 anonim válasza:
Nem lehet segíteni neki. Az a baj veletek jó szándékú segítőkkel, hogy nem fogjátok fel a lényeget.Azt hogy elfogad az ember egy helyzetet ahonnan tisztán látja hogy nincs merre menni. Tartja magát, mert fél attól hogy fájdalmat okoz a szeretteinek.Nem kell mindenkinek segíteni. A bátyád nagyfiú, talán fogalmad sincs arról hogy mi a valódi oka a tetteinek. Mert nem ismered, talán ont akkor nem voltál te sem sehol, amikor a legjobban kellettél volna neki. Talán, vagy tévedek. De egy a lényeg ,ha akar változtatni fog, ha akar de képtelennek érzi magát rá akkor inni fog, vagy drogozni vagy mást csinálni amit elítéltek ti hozzátartozók" Hagyd békén.
2014. dec. 3. 10:28
 15/15 anonim válasza:
Hol éltek? Magyarországon? Melyik város? privit is írhatsz... segítenék tesódnak szívesen, nem vagyok szakember, semmi ilyen, csak egy jóakaró lány...
2014. dec. 12. 12:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!