Az öcsém egy himsoviniszta, mit tehetek ezellen?
Van egy 16 éves öcsém, én egy 19 éves lány vagyok. Sohasem volt felhőtlen a kapcsolatunk, de semmi komolyabb, a normálistól nagyban eltérő problémánk nem volt egymással. Tudjuk nagyon utálni egymást, de ha kell, a szüleinkkel és másokkal szemben is nagyon összetartóak vagyunk.
De egy olyan 2 éve úgy érzem, hogy az a minimális tisztelet, amit felém tanúsított, teljesen eltűnt. Kifejezetten lenéz engem. Ráadásul azért, mert "lány" vagyok. Nagyon komolyan sportol, elég izmos, féléve láthatóan magasabb is nálam, de "ő a kisebb"-alapon a szüleink persze mindenben neki adnak igazat, és ezt tudja is. Ezen felbátorodva folyamatosan parancsolgat nekem, mintha idősebb lenne, vagy az apám. "Pakold el...", "miért van ez itt, tedd már el...", "menj már el ide-oda", "te nekem ne mondjad, hogy ne gépezzek, te se tanulsz soha, ráadásul még edzeni se jársz". Rohadtul felidegesít, hogy egy taknyos 16 éves utasítgat. És hiába kérem, mondom, üvöltöm, hogy ne csinálja, nem figyel rám.
Ráadásul ez a himsovinizmus. Egyre gyakrabban hozza fel, hogy ő ebben meg abban (sportokban, bizonyos tantárgyakban) mennyivel jobb, de hát ez nyilván így van, mert ő a fiú, én meg a lány, tehát ő genetikailag kódolva van arra, hogy jobb legyen.
2 hónapja kb vezetek is, rohadtul irigykedik rám, hogy én már csinálhatom a jogsit, ő meg nem. Én ezt egyszer fel nem hoztam neki, meg se kísérlem mondogatni, hogy nyugi már csak 1 év, és elkezdheted, mert az is gond lenne, de ha épp belehallgat egy-egy élménybeszámolómba, mikor 1000 esetből egyszer lefullasztottam az autót, megint ez, mert a lányok nyilvánvalóan szarabbak ebben.
Nem azt mondom, én is be-beszólogatok neki, de ez a fajta lenézés és rosszindulat soha nem volt bennem.
Közben meg hiányzik az, hogy legyen egy testvérem, akivel jó kapcsolatot ápolok, elmondhassak neki dolgokat, amit csak ő érthet, mert abban a környezetben nő fel, amiben én. De basszus, mint az óvodások "lányok-lányok, mindjárt hányok"-szint, megspékelve egy jó nagy adag rosszindulattal.
És nem is értem az okát. Az apukám abszolút nem ilyen, minden férfi családtag "normálisan" kezeli a nőket, és egyáltalán, fel se merül a nemek szerinti megkülönböztetés, meg egyáltalán, 21. században élünk!
Kamaszodik? Nagyobb testvérként a potenciális ellenséget látja bennem, akinél jobbnak kell lennie, akit le kell győznie? Vagy ez a sok szaros műsor, a meztelen nős videóklipek, valóvilág stb (amiket amúgy nem néz), a média hatására alakulhatott ki benne ez? Tehetek ellene valamit? Én tehetek? Csak engem tüntet ki ezzel, vagy majd a barátnőivel is ilyen lesz? (volt már egy ilyen megjegyzése, hogy csak azért lesz barátnője, hogy legyen, aki mosogat)
Valakinek vannak hasonló tapasztalatai? ő mit tett? A többi 16 éves fiú is ilyen?
A testvéred nyilván rettenetesen féltékeny rád, a természetes gyerekkori féltékenységét nem tudta még feldolgozni, ezért kompenzál.
Mást nem nagyon tudsz tenni, minthogy felhívod a figyelmét minden egyes ilyen megjegyzésnél, hogy ez a saját szűklátókörűsége és rá vet rossz fényt. Ha van hozzá türelmed, akkor mindig meg is cáfolhatod ezeket tudományos tényekkel, az ismeretterjesztés sosem árt.
Ha hagyod, hogy felidegesítsen, nem fog menni. Ha látja, hogy lepattannak rólad ezek a megjegyzések, és higgadtan reagálsz, egész másképp fog hozzád állni.
Egyébként én sem értem, hogy apád miért nem lép közbe. Az az érzésem, hogy mégis rejtetten lappang ez a dolog a családotokban egyébként is.
Remélhetőleg kinövi. De, ha ilyen a baráti köre és nagyon belepörgeti magát, akkor sajnos nem biztos.
Óóóó, mintha a saját családomat olvasnám... én vagyok a nővér, az öcsém szintén edzésmániás (volt), és tökugyanezek végigmentek nálunk is. Éveken keresztül! Csak nálunk annyi volt a különbség, hogy apám is be-beszólogatott néha amúgy "humorosan" a nőkről, nemek közti különbségekről, a teljesítményeimről stb.
Tesóm szemében én egy utolsó tetű voltam, ostoba és semmirevaló, ahogy minden, ami velem kapcsolatos.
Ha valaki nem volt élsportoló, vagy nem olyat/nem úgy sportolt, ahogy ő jónak látta, az idióta volt. Főleg ha nő, nő nem lehet jó sportoló (ergo nincs is létjogosultsága). Azért szüleim többnyire mellém álltak.
Anyát is bántotta, ő egy szalmaszálat nem tett odébb a ház körül, de ha a pólói nem voltak élére hajtogatva, már patáliát csapott és számonkérte anyán. Mondván, neki ez a dolga, miért nem képes elvégezni?!
Volt, hogy annyira pimasz volt és gátlástalanul szemtelen, "csakazértis" belekötött az élő fába is, hogy a szüleim nyakon vágták, pedig sose vertek minket. Ő csak vállat vont és elment edzeni, nem tudom, elért-e az agyáig, hogy miről szólt ez.
Aztán egyszer csak jobb lett. "Kinőtte." Mondjuk addigra majdnem belebolondult a család.
Sajnos neki sosem voltak lányismerősei, fiúosztályba járt középsuliban, és sosem járt bulizni stb. Általános iskolában járt utoljára lányok közelében, akkor meg tényleg a hajhúzkodás szintjén álltak. Nincs is barátnője, nem is volt még, pedig már 20 éves múlt. Roppant igényes másokkal szemben, de legalább már nem (állandóan) tajparaszt.
Sajnos a kamaszkori hülyeségei nem múltak el nyomtalanul, hiába lett normális újra, nem tudok úgy szólni hozzá, hogy ne azt várjam, mikor köt belém vagy bánt meg. :(
Szerintem a megoldás az, hogy higgadtan, felnőtt módon rámutatsz, hogy miért szánalmas, amit csinál, hogy ettől nem nagyfiúnak tűnik, hanem értetlen pisisnek. Vagy ha valami jó, csattanós visszavágást találsz, ne kíméld. :) Szerintem az ilyen hülye beszólogatós kihaénnem kamaszok semmitől nem kapnak jobban az agyukhoz, mint egy megalázó visszaszólástól.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy döngöld a földbe, de lássa meg a határokat. Nyugodtan dicsérd meg, ha okod van rá, pl. ha nehezet kell arrébb rakni, akkor kérd meg, hogy segítsen.
Ez nem hímsovinizmus. És te is gyerekes vagy még a leírás alapján. Egyszerűen kamasz az öcséd, aki nem kap büntetést, ha bunkó.
De ha a te cuccaid fetrengenek az ajtóban, akkor a "pakolj el" is jogos.
A férfiak nagy része tényleg jobban vezet, mint a nők. Láttál már nőt elvinni egy másik autó ajtaját? Én igen. Pedig 3 kocsinyi hely volt mellette.
" Rohadtul felidegesít, hogy egy taknyos 16 éves utasítgat." Te meg lenézed az öcsédet, pedig alig 3 évvel vagy idősebb. Te is taknyos vagy még. És ez a szöveg alapján ki sem derül, hogy van-e igazság abban, amiket mond.
Egyébként meg a férfiak(fiúk) tipikusan keményebb beszédűek, nem kell mindent sértésnek venni. Nem célja szerintem, hogy megbántson, de nem is fog körbeugrálni, mielőtt elmondja a problémáját veled kapcsolatban.
Egy példát hoztam a sok közül. De látom neked megterhelő volt. Ha annyira érdekel, majd készítesz egy statisztikát/felmérést/tanulmányt. Ja várj, készült már ilyen, nem is egy.
Egyet idézek, többet keresel magadnak, ha annyira sértett, hogy fel keltse az érdeklődésedet.
"Néhány évvel ezelőtt a Telegraph kimutatta, hogy Angliában közel 500 ezer közúti balesetet okoznak a nők azzal, hogy sminkelnek a volán mögött, ez a szám körülbelül minden ötödik női autósnak felel meg."
És ez a szám, ami csak sminkelés...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!