S. O. S! Miért csinálja ezt a tesóm?
Minden egy ausztriai nyaralással kezdődött.A vonaton rossz kedve lett aztán egész nyarláson minden étteremben bőgött meg sírt meg minden...Anyum mindig megkérdezi tőle,hogy mi a baj,erre ő vagy azt mondja,hogy "minden" vagy ha azt kérdezem tőle,hogy miért csinálja ezt akkor azt mondja,hogy "csak".Most meg ma megjövök a táborból pont ebédre értem haza,elkezdünk enni a tesóm megint bőg, hiszizik.Szerintem féltékeny rám,mert most 5 napig nem voltam itton,anyu meg apu csak ráfigyel most meg itthon vagyok,anyu meg mondta,hogy meséljek mi volt a táborba,erre tesóm,mint már írtam elkezd hisztizni.Meg a másik:Mindig amikor mondani akarok valami,akkor elkezdi,hogy "J., kuss má'!!!".De ezt akkor is ha nem is beszélek.De én gyanítom,hogy velem csakis velem van baja,pedig én nem mondtam neki semmi.Jó,tény verekszünk,meg veszekszünk de most komolyan nem tom mi a baja.Mert anyum is mondta,hogy én lehet,hogy néha hülye vagyok,de nem rossz szándékú.És a szüleim már teljesen ki vannak akadva.Pontosabban anyu.
Am. mindketten 11 évesek vagyunk
Esetleg lehet, hogy amúgy nincsenek barátai vagy bántják, csúfolják az osztályában és otthon így próbálja magára felhívni a figyelmet?
Vagy valóban csak egy rossz korszakát éli, és a csipkelődésedet sértőnek, bántónak érzi, esetleg féltékeny rád és a szüleid rád fordított idejére.
Szerintem az lehet a baja hogy ő nem kap elég figyelmet. Lehet hogy valóban féltékeny rád mert te mesélsz meg mindenki rád figyel ő meg háttérben szorul. Ebbe a korba sokan vannak úgy hogy szeretik ha ők vannak a központba valószínű hogy ez lehet a probléma.
Velem nem volt ilyen amikor ilyen időse voltam, de van egy unokatesóm aki nálam 8 évvel fiatalabb és pár éve amikor 11-13 éves korában ő is hasonlóan viselkedett mint a te testvéred. Az ő testvére akiről tudja jól hogy nem édes testvérek hanem féltestvérek apjának előző házasságából maradt rá a lány, nekem ő egyáltalán nem a vér rokonom, ő csak 2 évvel fiatalabb nálam meg a testvérénél is jóval idősebb tehát ő akkor volt 17 éves, és ott is hasonló dolgok voltak hogy ha ő mesélt valami élményéről, mert 17 évesen már elég népszerű volt és sok helyre ment meg ő nem az a bulizós fajta volt, inkább az a kimondottan túrázó lány aki imád túrázni, kirándulni, meg jár versenyszerűen aerobikozni is. És akkor is amikor mesélte hogy mikor mit csináltak főleg ha mi is ott voltunk akkor megállás nélkül hisztizett a testvére mert senki nem figyelt rá. Akkor én észrevettem hogy mi a probléma és próbáltam ráfigyelni az unokatesómra meg vígasztalni, legtöbbször akkor volt ez amikor összegyűlt a család akkor mindig magába zárkózott meg csak sírt megállás nélkül, akkor semmi gond nem volt ha csak ő volt otthon a szüleivel akkor boldognak tűnt, meg ha a barátaival volt, meg azért ő is járt kirándulni meg táborokba, nyilván nem annyit mint a testvérkéje, de akkor ő is boldog volt amikor ráfigyeltek csak ugye a mostohája elnyomta őt mindig. persze amikor tudtam vele beszélni, mert a csaj olyan kis szőke aki csak magára gondol, tehát most hagy ne mondjam, de néha szót lehet vele érteni, ő meg mondta hogy őt nem érdekli törődjön a dolgával meg minden. Persze néha megvan kettőjük közt az igazi testvériség ez tény, de sokszor van amikor valami nagy élmény éri és olyankor elfelejti a környezetét csak magára gondol.
Gondolom te nyilván nem ilyen vagy, de szerintem próbálj meg kicsit odafigyelni a testvéredre, próbálj meg vele beszélni, ha nem akarja elmondani ne erőltesd ki belőle, ha akarja elmondja hogy mi bántja. Meg kérdezd meg anyudékat hogy milyen volt amikor te nem voltál otthon, hogyan viselkedett. Lehet hogy van ennek más oka is, lehet egy pszichológussal is beszélnetek kéne, mert lehet valami tragédia érhette a lelkét amit elnyom magába és nem tudtok róla, ez is benne lehet.
Ha jót akarsz neki figyelj oda rá nagyon.
Féltékenység.
Kb. én is most ebbe az időszakban vagyok és én... khm... nehezen kezelhető vagyok. xd
Ő így élheti ki a bánatát, így jelzi nektek hogy nincs minden rendben. Vagy egyszerűen nem bírja. A legjobb az lenne, ha óvatosan valahogy körbe vennétek őt, hogy is mondjam. Jó, persze nem biztos, hogy egy 13 éves lány válasza lesz az igazán jó, meg hatásos... De...
Tudassátok vele, hogy ő is fontos, kicsit több figyelmet szenteljetek mindannyian rá. Beszélgessetek és kerüljetek bizalmas kapcsolatba.
A legjobb barátnős témára pedig csak annyit, hogy lehetséges, ő is szeretne legjobb barátnő lenni. Nem akarja, hogy kihagyjátok ebből.
Sajnos, csak ennyit tudtam tanácsolni.
Én is ilyen vagyok kicsit, csak nálam már problémásabb. Én kissé elzárkóztam a családomtól, s barátaim felé fordulva kerestem a figyelmet. Ott megkapom. De azt hiszem, igyekszek majd én is megoldani a gondot. Csak meg kell nyílni, amit én első lépésben megtettem, de nagyon nehéz. Emiatt nem szabad kényszeríteni! Abból csak baj lesz. Még jobban elzárkózhat. Velem ez történt.
Hajrá a testvéredhez!
13/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!