Többnyire jó, vagy rossz testvéri kapcsolatokat láttok?
A ti környezetetekben melyik a gyakoribb? Jó, rossz, vagy semleges? A tietek milyen a tesó(i)tokkal?
Az enyém sajnos olyan rossz a bátyámmal, hogy megfogadtam, ha egyszer lesz gyermekem, nem szülök neki testvért. Az én életemet megkeseríti a testvérkapcsolat.
21/lány
Én a legjobb barátomként tekintek a saját öcsémre, de apám és az ő öccse között valamilyen szinten azért megromlott a kapcsolat. A (nem túl nagy) baráti körömben is van olyan aki nehezen tolerálja a nővérét.
Nem gyakran kérdezek rá mások családi hátterére, így ennél többet nem nagyon tudok állítani, viszont szerintem gyakoribb a rossz gyerek-szülő kapcsolat, mert arról sokan önként megosztanak információt.
Átlagolva a semleges jön ki az én ismeretségi körömben. Kevés igazán jó kapcsolatot tudok. Viszont sok jó/semleges van, ahol nincsenek rosszban, csak kb olyan régi koleszos szobatárs szintjén vannak. Sok a közös emlék, a nosztalgiázás, de nincs bensőséges viszony a felnőttkorban. Viszont úgy vettem észre, hogy felnőttkorra sok gyerekkori rossz testvéri viszony is így kisimul, és semlegessé válik.
Ellenben gyerekeknél sokszor látom, milyen negatív hatással van néhány gyerekre a testvére. Nem egyszer láttam idegileg kikészült gyereket, mert pl egy szobán osztozott a teljesen más temperamentumú tesójával, és nem volt reménye sem a privát szférára. Szerintem ez nagy gond a nem túl jó anyagi helyzetű többgyerekes családokban.
Nekem egy féltestvérem van, és a nagy korkülönbség miatt kb nulla testvéri élményem van vele, de én örülök, hogy ilyen értelemben egykeként nőttem fel.
Szinte csak olyan családokat látok, ahol jóban vannak a testvérek.
Persze, a családot nem választjuk, hanem készen kapjuk. Nem válogathatunk. Attól, mert sokaknak semleges a testvérükkel a kapcsolatuk, még lehetnek jóban. A család egy különleges kapocs, az emlékek, a közösen töltött idő köti össze a tagokat és egymás segítése.
Nyilván a férjembe vagyok szerelmes. Őt választottam. Gyerekből, testvérből, szülőből olyat kaptam, amilyet. Nem lehet összehasonlítani a kettőt. Ha választani kellene nehezen, de a férjemet és a gyerekeimet választanám a szüleim helyett.
De ettől még szeretem a testvéremet, hiába van, hogy összeveszünk, hogy sokban nem egyezünk, hogy sokszor különbséget tettek köztünk, sose szakítjuk meg a kapcsolatot.
Egy barátot elveszthetek és találhatok újat. De testvért nem. Nem dobálom ki az ablakon, mégha összeveszünk is.
Ez a különbség.
Barátok jöttek mentek, de a testvérem maradt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!