Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Nagyobb testvérek, éreztétek...

Nagyobb testvérek, éreztétek úgy, hogy néha akaratlanul szülõi szerepbe szorultatok?

Figyelt kérdés

Inkább a nagyobb korkülömbségû felállásokra gondolok, 6-8 év a javatokra. Pl ha nektek van jogsitok neki még nincs, nektek kell hordozni edzésre meg ide oda, ha hülyeséget csinál nektek kell elmagyarázni hogy az úgy miért nem jó, stb.

Hogyan hat ez a helyzet rátok? Visszagondolva, én úgy gondolom, hogy sokszor rámhelyezõdõtt egy olyan felelõsség ami talán korai volt az akkori szintemhez képest. Talán ezért is vagyok én a komolyabb, fegyelmezettebb és meggondoltabb kettõnk közül. Tapasztaltatok ilyent?

2022. márc. 4. 11:26
 1/9 anonim ***** válasza:
71%
11 év a korkülönbség. 8-9 évesen már vigyáznom kellett rá. Húgommal 11 év, őt pelenkáztam, suliba hordtam stb. Persze, nem volt könnyű mindig, de mindkét szülőm dolgozott, nyilván részt vettem en is. Nem kell ezért utólag magadat sajnálni. Lehetsz ezert komolyabb, lehetsz másért is.
2022. márc. 4. 11:35
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem amióta világ a világ a nagyobbak mindig kivették a részüket a kicsik ellátásából. Az, hogy hiba csúszik olykor-olykor a gépezetbe és nagyobb súlyú feladatban vesz részt a nagyobb gyerek az is természetes. Természetes, hogy a nagyobb megfontoltabb, és életük végéig ő lesz mindig a nagyobb tekintélyű, a másik marad a kisöcsi. Persze, ha a szerepeik nem ezt diktálják, akkor hozhat fura helyzetet, vezető egy multinál a húga, postás a nővére. De még itt is kicsi-nagytesó van.

Sőt, a családi jog is képbe veszi a nagykorú testvért kiskorúval szemben, lehet tartási kötelessége. Mert alapvetően ez a természetes.

2022. márc. 4. 11:45
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk picit máshogy alakult. Én átlagosan 5-6 évvel (vagy többel) idősebb vagyok a szüleim barátai gyerekeinél, ezért folyton rám lettek sózva, ha akartam, ha nem, hogy ugyanúgy "bandázhassanak" a gyerekek nélkül.
2022. márc. 4. 11:46
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Nekem van egy 4 és 8 évvel fiatalabb húgom. Soha nem kellett semmit pluszban csinalnom velük, és szerintem ezért is vagyunk nagyon jóban, egyikünk sem érezte tehernek a másikat. Mi testvérek voltunk és nem egymás pesztrái. Az én szüleim meg tudták oldani. Szerintem nem igazságos, ha az idősebb testvér nem élheti meg úgy a gyerekkorát, mint a fiatalabb, mert rá plusz teher nehezedik.
2022. márc. 4. 12:46
 5/9 anonim ***** válasza:
49%
Ha meg tudom oldani, akkor beleférne a segítés.
2022. márc. 4. 14:20
 6/9 anonim ***** válasza:
69%
Nagy korkülönbségnél? Hát nekem a hugaimra ,( akik 1 és 3 évvel voltak fiatalabbak) kellett folyton vigyáznom,figyelnem, és példát mutatnom... Ha ők csinaltak valami rosszat,akkor is sokszor én kaptam- mert hogy miért nem figyeltem rájuk...9 eves koromtól már nem volt gyerekkorom,csak egy pót szülő voltam... Aztán csodalkoztak a szüleim,hogy később nagyobb befolyást gyakoroltam a hugaim életére mint ők...
2022. márc. 4. 22:23
 7/9 anonim ***** válasza:
71%

Igen, nekem passzoltak le minden kisebbet.

Semmi baj, csak éppen nem volt életem, mert folyton a kicsikre kellett vigyáznom.

Azt mondjuk elérték, hogy soha a büdös életbe ne akarjak saját gyereket, hiszen már 14? éves koromtól, míg végre el nem tudtam költözni kvázi én voltam a szülő.

2022. márc. 5. 09:44
 8/9 anonim ***** válasza:
71%
Nem is egyszer. Csak két évvel fiatalabb az öcsém, de totál életképtelen.
2022. márc. 5. 10:52
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Ez nem szülő, hanem testvéri gondoskodás.
2022. márc. 6. 07:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!