Mit tegyek, hogy a gyermekeim közt jobb legyen a kapcsolat (ikrek, 25 évesek)?
Ikrek, de a fizetésük miatt megy a cirkusz. Mindketten itthon laknak, a férjem korán elhunyt, egyedülálló anyaként nem vagyok olyan helyzetben, hogy segíteni tudjam a különköltözésüket (Budapestiek vagyunk).
A fiú 19 éves kora óta dolgozik, keresett hiányszakmája van, amivel havi 400 nettó minimum meg van neki + cafeteria, étkezési támogatás, utazási támogatás, illetve a főnök rendel nekik minden nap ingyen ebédet egy jó étteremből.
A lány egyetemre ment, kétszakos tanári mesterdiplomát szerzett, egy éve diplomázott. Neki nettó 145 ezer a fizetése, illetve van egy 14 ezer forintos pótlék mellé. Semmi egyéb támogatás vagy extra juttatás nem jár neki.
A lányom egy éve dolgozik, én nem akarok tőle pénzt kérni, mikor ilyen nevetséges a fizetése... A fiam viszont folyamatosan azt hajtogatja, hogy a húga egy naplopó ingyenélő, aki semmiben sem segít. Hiába mondom neki, hogy én egyiküktől sem kértem el pénzt azért, hogy itthon lakjanak. Most már eljutottunk odáig, hogy a fiam naponta hozzávágja a lányom fejéhez, hogy azért ennyi a fizetése, mert ennyit is ér az élete, egy takarító jobban keres nála.
Nem tudom, hogy békítsem ki őket, teljesen tanácstalan vagyok.
Én is megmondanám a fiamnak, hogyha még egyszer így beszél, akkor költözhet, mert a tesója nem naplopó, hiszen ugyanannyit dolgozik. Nem az ellensége, és nem szeretném ezt még egyszer meghallani. Mert nem akarok kettőjük közül választani, de ha választanom kell, akkor azt fogom választani, aki nem bántja a másikat.
Nem engedném, hogy a fiam tovább fizesse az 50 ezer forintot vagy a lányomtól is kérnék pénzt (ha százalékosan nézem, akkor a lányodnak 18 125 forintot kéne fizetni, ha csak a fizetéseket nézed), és mindkettőjüknek kötelező lenne megtakarítani legalább havi 100 ezer forintot és befektetni valamibe (ETF, inflációkövető állampapír). Amúgy, a fiadnak mikor lesz meg az önereje? Egy budapesti lakás kb. 25 millió-ból megvan, akkor ehhez kell 30% önerő tehát 7-7,5 millió forint. Ha a fiad havi 300 000 forintot félre tudna rakni (gondolom, hogy olyan sokat nem költött eddig sem), akkor két év alatt megvan az önerő.
A fiamnak azért lenne problémás a lakáshitel, mert a kb. 400-ból amit megkeres, fele az, amiről fizetési papírja van, a másik felét zsebbe kapják. Szóval papíron nem keres annyit.
Utolsó kötekedő, mily meglepő, hogy minden kezdő tanár 145 ezret keres, mikor országos bértábla alapján kapják a fizetésüket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!