Lehet egyedül gondozni mentális beteget? Többi lent!
Sziasztok!
Édesanyámhoz költöztem, mert egyre rosszabbul van(skizofrén, demencia) . Heteket kórházba volt, de nem sikerül beállitani a gyógyszereit. Hallucinál, hangokat hall, gyógyszereit kihányja (maga hánytatja magát, mert mérgezőnek hiszi), míg lezuhanyzom képes meztelenül is akár kiszükni és világgá indulni.
Van egy testvérem, aki nem itt lakik. Havi egyszer jön, így rám szakad minden. Kezdem nehezen bírni, hogy akármit csinálok anyu csak szid a betegsége miatt, testvérem kritizál..
Más segítségem nincs.
Van, aki bírta a mentális beteg szülőét ápolni? Meddig bírta? Valami jó tanács?
Ez már bőven nem a Te hatásköröd es szerintem nem is elvárható, hogy mást ennyire ápolj. Ez már rég nem az a kategória, ahol hetente egyszer elmész helyette bevásárolni és kiváltod helyette a gyógyszereket.
Mellette gondolom van életed: dolgozol, párkapcsolat, kutya-macska, hobbi. Nem áldozhatod fel ezeket.
Nem vagyok az otthonok híve, de ez már bőven szakápolást igénylő állapot.
Meg tudod oldani a gyógyszerezést, zárt környezet hogy ne kóboroljon, tudod kezelni a téveszméit? Alig hiszem. Ez már nem egy "civilnek" elvégezhető ápolási-gondozási feladat. megfelelő intézményben a néni helye hogy ne legyen se rád, se magára veszélyes: a testvéred meg te szépen osszátok el az otthon költségét, még úgyis baromi nehéz egy skizofrén betegről gondoskodni. És éljétek az életeteket, őt meg bízzátok olyanokra akik ezt tanulták.
Gyámság alá kell vetetni, hogy te tudd kezelni a pénzét és vagy fel kell venni mellé egy szakápolót vagy keresni kell neki egy otthont.
Mi váltásban ápoltuk a demens mamámat, de 2 hónap után bemondtam az unalmast. 0-24 órás felügyeletet igényelt. Ezért kell szakápolót felvenni vagy szakemberekre bízni, mert egy "átlagember" ezt nem tudja végigcsinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!