Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mit tudnék tenni? Hibás vagyok?

Mit tudnék tenni? Hibás vagyok?

Figyelt kérdés

Mint minden testvér szokott vitázni.

Egy évvel idősebb tőlem a báttyám.

Majdnem minden nap, megkapom, hogy egy semmirekellő, ostoba, bamba vagyok. El vagyok nyomva, ha lehet így mondani. Állandóan ez a fölényes stílus, sose lehet nekem igazam, sőt családon belül sem merem a véleményem kimondani, vagy megkérdezni bármit , legfokepp az ő jelenléteben..

Neki köszönhetően 0 önbizalmam és magabiztosságom van, sajnos sikerült elhitetnie velem, hogy egy életképtelen lány vagyok így nagyon szégyenlős vagyok és van hogy szégyenérzetem van, ha emberek között vagyok.

Tudok ezellen tenni bármit is?

Úgy gondolom, hogy egész jól kezelem ezeket a helyzeteket, legtöbbször ráhagyom, nem állok vele vitazni (idopazarlas).

Egyébként nagyon jól tudja, hogy bánt.

2019. aug. 23. 11:01
 1/9 anonim válasza:
72%
Próbáltál már beszélni vele erről? Mikor épp egy jobb pillanata van, kapd el, üljetek le beszélgetni, és mondd el neki, hogy érzel. Ha ez nem működik, én a helyedben bevonnám a szülőket is. Nem fair, hogy lelki ronccsá tesz.
2019. aug. 23. 11:06
 2/9 A kérdező kommentje:
Volt hogy zokogva ültem egy vita után , apukám - anyukám illetve ő is látta. Nyugtattak, meg ugyan ő nem így gondolja stb. Lehet hogy tényleg nem teljesen így gondolja, bár kétlem mert a tekintetéből látom, hogy őszintén így vélekedik rólam.
2019. aug. 23. 11:10
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Foglalkozz a saját társaságoddal. Ne legyél a tesóddal. Otthon ne vegyél róla tudomást.
2019. aug. 23. 11:36
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Le lehet ám minimalizálni a személyes dolgokat otthon is, egyáltalán nem kell vele beszélned, ha szól hozzád normálisan persze lehet, ellenkező esetben mintha meg sem hallanád. Vannak ilyen bolond emberek, akiknek egyetlen életcélja, hogy bosszantsa a testvérét (én is ismerek ilyet - nem beszélgetnek a testvérek, max családi eseményeken pár szót).
2019. aug. 23. 11:52
 5/9 anonim ***** válasza:
32%

Hany eves vagy? El tudsz koltozni otthonrol? Ha igen, tedd meg, nem vagy koteles turni a lelki terrort. Ha nem... Sokat tud segiteni ilyen helyzetben ha van kinek elmeselni, ha van aki meghallgat es megert. Iskolapszichologus, jofej kedvenc tanar esetleg?

Azt nagyon jol teszed hogy nem allsz le vele vitazni. De ne feledd, a te ertekedet nem a batyad hatarozza meg, hanem te magad! Biztos nagyon ertekes lany vagy, probalj meg rajonni, miben vagy igazan ugyes, es vesd bele magad ezerrel. (Plusz tanulj, az segit az elkoltozesben ;) )

2019. aug. 23. 11:57
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem te vagy a hibás, és nem a testvéred miatt van nulla önbizalmad, hanem az anyukád (elsősorban őmiatta) és az apukád miatt. Az önbizalom alapja az ősbizalom, majd pedig az anya-gyerek kapcsolat. Ha megbíznak benned, megbízol magadban.

"Majdnem minden nap, megkapom, hogy egy semmirekellő, ostoba, bamba vagyok. El vagyok nyomva, ha lehet így mondani. Állandóan ez a fölényes stílus, sose lehet nekem igazam, sőt családon belül sem merem a véleményem kimondani, vagy megkérdezni bármit , legfokepp az ő jelenléteben.."

Ki viselkedik így? Kinek a mondatai köszönnek vissza a bátyóka szájából? Honnan tanulta a megalázásodat? Miért nem vágsz vagy vághatsz neki vissza? Miért nem véd meg az apád? Miért hagyják a szüleid szó nélkül azt, hogy a bátyád így bánjon veled? És te miért hagyod szó nélkül?

Miért hiszed el, hogy kevesebb vagy egy embernél, aki csak egy évvel idősebb és más lóg a lábai között, mint neked (már bocs)?

Hogy mi a megoldás?

Elsősorban tanuld meg megvédeni magad és akár a bátyókád fejét leüvölteni, ha kell. Másrészt keresel egy pszichológust, aki segít az önbizalom-témában neked helyrejönni.

Nem vagy életképtelen, csak ha elhiszed magadról.

2019. aug. 23. 12:00
 7/9 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm mindenkitől a válaszokat!

Mindenképp lépni fogok valamilyen formában, vagy változtatni.

2019. aug. 23. 12:49
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Tudom, hogy nehéz, de, ha ilyen van:

Maradj nagyon higgadt, és lassú, nyugodt, mély hangon, nem kiabálva mondd neki azt, hogy rájöttél, miért csinálja ezt. Tudod, hogy borzalmas komplexusai vannak, és csak úgy tud önbizalomhoz jutni, ha valakit terrorizálni tud. Közöld vele szenvtelen hangon, hogy ennek vége, mert már átlátsz rajta. Tudod, hogy retteg attól, hogy felfedezik a sebezhetőségét, és pajzsként használja pocskondiázást. Közöld vele, hogy tudod, a fölényes stílus mindig egy védtelen kisfiút takar. Valójában fél tőled, mert ha bújik a szidásod mögé, még kiderülne, hogy ő a bamba.

Később, amikor ezt 5-6 alkalommal eljátszottad (lehetőleg a szüleid előtt is), akkor jöhet az újabb felvonás: mondd el neki, hogy nem haragszol rá és megérted, miért csinálta ezt, sajnálod ezt a sérült kisfiút, aki benne lakik és így védi magát. De ha hajlandó lesz felvállalni magát, akkor számíthat rád. 2 dolog lehet: vagy nagyon felhúzza magát, ideges lesz és elvész a magabiztos fölénye, ami visszavágásnak nem rossz. Vagy elgondolkodik, és akár még normális testvéri kapcsolat lehet köztetek. Mindkettővel csak nyerhetsz.

2019. aug. 23. 18:09
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2019. aug. 23. 18:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!