Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nem értem anyámékat. Most mi...

Firewall234 kérdése:

Nem értem anyámékat. Most mi a bajuk?

Figyelt kérdés
Az a hejzet hogy mindig minden elektronikus ezközből az újabbat a jobbat akarom. A családunk viszont nem engedheti meg magának a drága procikat vidikártyákat játékokat és főleg a telefonokat. Ezért van az,hogy mindig összegyűjtöm a pénzem és 1 évbe kb 1-2 nagyobb dolgot veszek. A legutóbbi vágyam egy új telefon. A rég még csak 1 éves és 100.000+ os volt de meguntam,eladtam gyűjtöttem még pénzt és veszek egy másikat kb 1 hét mulva. Pár napja anyám azt mondta hogy jó, megveszem a telót de többet zsebpénzt nem kapok, szülinapra ha rokonoktól pént kapok majd elrakják ők. Kérdeztem hogy mégis miért. Azzal indokolta hogy mindig előállok azzal hogy nekem mien drága szar kell és ha azt mondják hogy nem tudják megvenni nekem akkor én mindig összeszedem rá a pénzt. És hogy nekik mien rosszul esik hogy mindig magamnak kell venni és ők nem tudják ezt megvenni. Meg hogy mien barom vagyok hogy ienekre költöm azt a rengeteg pénzt értelmes dolgok hejett. Szóval ők nem veszneknekem telefont mert ugye nem tellik rá. Nem baj de magamnak se vehetek mert az meg rosszul esik nekik. WTF

2019. ápr. 3. 11:21
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
81%
Uramisten, le ne csukjuk a kérdezőt? Tény, hogy nem szent, de kicsit durva ez a köpködés. Egy gyerekkel beszélünk itt, nem egy felelős felnőttel... Amikor én gyerek voltam, a zsebpénznek még az volt a szerepe, hogy a gyerek megtanuljon vele spórolni, beosztani, és ezt azokért a dolgokért tette, amikre vágyott. Szó szerint tanulópénz volt. A szülő lemondott róla abban a pillanatban, amikor odaadta, hogy a gyerek megtanulja használni és onnantól nem b*szogatta érte a gyerekét. Legalábbis a mi családunkban ez így volt. Ha meg azt akarták hogy ruhát vegyek vagy bármit, akkor nem zsebpénzt kaptam, hanem ruhára való pébzt. Ez mindig egyértelmű volt. Én azt nem értem, miért nehéz egyenesen beszélni a gyerekkel és a nevükön nevezni a dolgokat? Simán mondhatnák a kérdezőnek is, hogy pl. "a nagyanyád azért adott most neked ennyi pénzt a szülinapodra, mert szeretne meglepni egy jobb minősegű cipővel, de az olyan legyen, ami neked tetszik. Ezért menj el, válaszd ki és ne másra költsd!" Ennyi lenne! És akkor nincs zsebpénznek nevezve az az összeg, nincs vergődés, mint ebben a kérdező esetében. Ha gyerek zsebpénzt kap, az onnantól a gyereké és pont. Maximum ha hülyeségre veri el, akkor úgy járt, ebből is tanul.
2019. ápr. 3. 12:10
 12/31 anonim ***** válasza:
75%

Az a baj, hogy a pénzt luxusra költöd, hogy mindig a legújabb kütyüd legyen. Ha nem csak szórakozásra,hanem befektetésre gyűjtenél másképp állnának hozzá. Pl jogsira, nyelvsulira, külföldi út.. Stb ezeknek van értelme, mert hosszú távon jól jön.

Te csak addig látsz, hogy megspórolod aztán elszórakozod. A legtöbb gyereknél így van, csak később mikor a saját háztartásod vezeted látod meg, hogy mennyi más fontosabb dolog van, amire gyűjteni, költeni kell.

2019. ápr. 3. 12:16
 13/31 anonymousreview60 ***** válasza:
95%
Az újcuccokkal menőzés valóban problematikus, mert felszínes személyt vagy "farokhosszabbítást" jelent. Nem mondta, hogy menőzik vele, csak azt ő kedveli. Hajlandó ennek "árát" (másról lemondással) megfizetni. Ez minden csúcstechnikás cuccnál így van.
2019. ápr. 3. 12:27
 14/31 anonymousreview60 ***** válasza:
72%
#12: +1
2019. ápr. 3. 12:28
 15/31 anonim ***** válasza:
92%

Pont ez lenne a zsebpénz szerepe.

Ha a gyerek hülyeségre költi, hát hülyeségre költi, bár ez relatív. Ha elment volna belőle 4 napra Máltára, akkor az már nem hülyeség, mert utazni “értelmesebb” mint új telefont venni? Ez teljesen relatív, az adott illető preferenciájától függ.

Később, amikor majd saját kereseted lesz, lehet másra fogsz költeni, lehet nem, ez majd akkor kiderül.

2019. ápr. 3. 12:57
 16/31 anonim ***** válasza:
100%

Személy szerint én a zsebpénzre tanulópénzként gondolok; ha a szüleid nem valami konkrét célra adják.

Ha kapsz x ezer Ft-ot, hogy fizesd be a nyelvvizsgádat, helyette Te hozzácsapod az összekuporgatott pénzedhez és veszel egy új elektronikus kütyüt, akkor azt mondom, igazuk van.

De, ha Te kapsz havonta x ezret, "költsd arra, amire akarod" címszóval és Te ezt félreteszed, majd veszel valamit, ami boldoggá tesz és nem kérsz mellé még pénzt, akkor azt mondom, miért ne.

Én pl a zsebpénzemből Sims kiegészítő lemezeket vagy könyveket vettem, ez tett boldoggá, a nyári diákmelóból megvettem a tankönyveket meg pár ruhadarabot (ternmészetesen, ha közeledett a nyelvvizsga, akkor arra ment).

Mást lehet az tesz boldoggá, hogy eliutazik a haverokkal és arra költi el az összespórolt zsebpénzét, szóval mindenkinek más.

Megbeszélheted a szüleiddel, hogy Téged nem zavar, hogy nem kapod meg tőlük rögtön, hanem össze kell spórolnod.

2019. ápr. 3. 12:57
 17/31 anonim ***** válasza:
56%

Mikor a telefon okosabb, mint a gazdája...

Inkább rakd félre jogsira, házra, autóra stb...

2019. ápr. 3. 13:06
 18/31 anonim ***** válasza:
76%

Nem olvastam el a válaszokat meg a kérdést sem végig,de miertelme van tényleg félévente évente másik telfon?Ami ugyanazt tudja mint az előző meg azelotti...stb.

Ez valami fiatalkori megőrülés lehet?

Én megértem anyukadekat tényleg kolthetnel hasznosabb dolgokra vagy gyűjteni.Sokszor visszafogod sírni ezeket a 100000+ ezreket ha "felnősz" mert belatod hogy ezek felesleges kacatok..

2019. ápr. 3. 13:27
 19/31 anonim ***** válasza:
100%

Panaszkodunk, hogy önállótlanok a mai fiatalok, hát ezek után nem csodálom.

Mi értelme szülőként úgy zsebpénzt adni, hogy megszabom, hogy nem költheted hülyeségekre? Így a gyerek nem tud hülyeséget csinálni, nem tudja megtapasztalni a hülyesége következményeit és nem tud belőle tanulni, és ezáltal érettebb felnőtt lenni.

Engedni kell a gyerekeket is hibázni, mert ebből fognak tanulni, és ettől lesznek majd később önállóak és érettek. Erre való a zsebpénz, hogy “kicsiben” hülyeségeket tudjon csinálni a gyerek.

Ha ezeken nem eszik át gyerekként, akkor majd később felnőttként kezdi el hülyeségekre költeni a fizetését, aminek akár már súlyosabb következményei is lehetnek.

2019. ápr. 3. 13:31
 20/31 anonim ***** válasza:
90%
Az ien,meg a mien ezek milyen nyelv szavai?Hogy engedhetnek át valakit ezzel év végén?
2019. ápr. 3. 13:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!