Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nálatok is szokott ilyenből...

Nálatok is szokott ilyenből vita lenni?

Figyelt kérdés

Pl tegnap beszéltünk anyaval a sulis matek tanaromrol, hogy mennyire rossz és mennyire lerontja az emberek jegyeit és amikor én mondtam egy példát, hogy milyen feladatra vont le pontokat a dogában, ami nem volt fair, akkor anya valamiért kiakadt és a végén megint én voltam a hibás, mert nem gyakorolok itthon és így ne várjak csodát, stb...

De ha bármilyen sulis negatív élményt mondok ( abból jóval több van, mint pozitívbol), még akkor is ha nyugodt hangon, a végén teljesen kiakad meg hogy fejezzem be, ő erre nem kiváncsi ( nem így mondja, de a lényege ez) és megint én leszek a hibás meg hogy miért nem látom meg a szép dolgokat?!

És ilyenkor gondolom azt, hogy na jó, soha többet nem mondok semmit, mert úgyis csak én leszek a hibás

És most már kezdek is felhagyni a meselessel (már amikor sikerül) és ez szerintem egyáltalán nem jó így, de ha ez a vége, kinek lenne kedve beszélgetni?!

Nálatok is szokott ilyesmi dolgokból vita lenni?

Ha igen, hogy oldjatok meg?

2019. márc. 7. 19:33
 1/9 anonim ***** válasza:
28%

Dettó.

Hàt,én inkàbb nem mondok semmit.

Soha semmit.

Még az ebédről sem mondok semmit.

2019. márc. 7. 19:39
 2/9 anonim ***** válasza:
34%
Ez volt nálunk is.. Ma már nem beszélünk.
2019. márc. 7. 19:50
 3/9 anonim ***** válasza:
66%

Egyetemistakent, velemenyem szerint kb 80% -ban utalnak azert egy tanart, mert nem ertik magat a targyat, es 20% az, ahol jogos es a tanar mar tenyleg csak neheziti az emberek eletet. Ezt azert a szulok is tudjak.

De amugy ne meselj negativat, ugyis az lesz belole, hogy te nem tettel meg mindent.

2019. márc. 7. 19:55
 4/9 anonim ***** válasza:
94%

A rokonságunkban is volt ilyen. A gimis lány ha bármi negatívat mondott a suliról (nagyon jó tanuló volt egyébként), ugyanúgy reagált az anyja. Apjával meg eleve nem volt olyan kapcsolatban, hogy olyan mélyen elbeszélgessenek sulis dolgokról.

Ott a lány kiborult és depressziós lett, hogy csak jó dolgokat szabad mesélnie az anyjának, negatívat nem. (Remélem, Te nem jutsz el idáig.)

2019. márc. 7. 20:01
 5/9 anonim ***** válasza:
63%

Ha nem tudod az elméletet jól, mert nem magyarázták el, akkor mit tudsz rajta gyakorolni? Így anyád se várjon csodát

És egyébként jól teszed; hogy annyira csökkented a beszélgetést, amennyi csak minimálisan szükséges; tehát így sok lekezelő meg kellemetlen szövegtől megkíméled magadat; amit kapnál. Valaki asszem Jézustól szokott mindig idézni, hogy "Aki nincs velem, az ellenem van, aki pedig ellenem van, azt pedig elengedem az ő útján." Tehát engedd el őt. Erről eszembe jut az képsorozat; amikor ez a párbeszéd van, hogy:

Kisfiú: Apa!

Apuka: Ne most, kisfiam.

Idősebb lesz a gyerek.

Fiú: Apa!

Apuka: Ne most fiam.

Még egy kicsi idő eltelik.

Apuka: Fiam,...

Fiú: Ne most, apa.

Hát, sajnos van ilyen:S:S

2019. márc. 7. 20:26
 6/9 anonim ***** válasza:
77%

Előttem az a kép rajzolódott ki, hogy anyukád belül nagyon fél attól, hogy rossz az iskola. Ezért semmit nem hajlandó meghallani, ami esetleg véletlenül halványan talán, ha úgy értjük, erre utalhatna.

Az emberben van egy olyan vágy, hogy a dolgok legyenek egyértelműen megítélhetőek: valaminek vagy csupa jó tulajdonsága legyen, vagy csupa rossz. Ha valaminek van egy hibája, akkor az már nem lehet jó. Ez nem tudatos, és nyilván hülyeség, de mégis sokan sokszor (én is) így viselkednek, és nem is veszik észre.

Megpróbálhatsz anyukádnak rávilágítani, hogy az iskoládnak vannak jó tulajdonságai, és vannak hibái is. Nem lesz sem rosszabb, sem jobb az iskola attól, hogy felismered az amúgy is meglevő hibáit - sőt, így van lehetőség ezeknek a kijavítására. De ehhez taktikusnak és nagyon tapintatosnak kell lenned - az nem fog működni, ha anyukád képébe vágod, hogy végletekben gondolkozik.

Mivel anyukád verzióját nem hallottam, így az elképzeléseimet se megerősíteni, se cáfolni nem tudom. Semmiképp nem akarom azt mondani, hogy anyukád rosszindulatú, buta vagy ilyesmi, ezt ennyiből nem lehet megállapítani.

2019. márc. 7. 21:05
 7/9 anonim ***** válasza:
78%

Én az anya vagyok (most), én nem igy viszonyulok a lányomhoz, mivel a szüleim pont olyanok voktak a a te anyukad..."a tanárnak mindig igaza van es te vagy hulye" mondta apám.

Nálunk sokszor en mondom elobb a lanyomnak hogy pl kiakaszt az ofője :-D

2019. márc. 7. 21:07
 8/9 cameronmonaghanbabee ***** válasza:
Néha van ilyen. Én semmit sem beszélek meg a szüleimmel, meg semmit sem mondok el.
2019. márc. 10. 14:02
 9/9 anonim ***** válasza:
Ne csak annyiból álljon a beszélgetés, hogy elmondod a negatívumot, aztán várod, hogy egyetértsen veled, hanem adj egy esélyt annak is, hogy hátha neki van igaza: érdeklődj róla (de igazán figyelj oda a válaszra is, és gondold is át!), hogy ő miért látja máshogy, hogy szerinte miért vonhatott le a tanár pontot x dolog miatt, hogy szerinte miért fair az, ami szerinted nem az, hogy ő mindig így gondolta-e az ilyen dolgokat, hogy mikor, mi miatt változott meg a véleménye, hogy ha megint olyan helyzet áll elő, akkor ő hogyan reagálna a helyedben és az miért lenne jobb, mint ahogyan te reagáltál, stb. Szóval ne hallgass azokra, akik szerint inkább ne is mesélj semmit - az a legrosszabb, amit tehetsz. Tartsd fenn a kommunikációt az anyukáddal, de - nem vagy már olyan kicsi - próbáld más szemszögből is vizsgálni a dolgokat, ne csak úgy, ahogy eddig láttad, ahogy a legkönnyebb látnod. Tanárnak is, szülőnek is van millió olyan szempontja, amire te még nem is gondolsz - de ami mind azért van, mert jót akar neked, mert valami olyasmire is meg akar tanítani, amiről te még nem is álmodsz, hogy fontos lenne tudnod.
2019. márc. 16. 12:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!