Megőrülök attól, hogy "én lettem anyám". Genetikai öröklöttség vagy mentális betegség?
Édesanyám az én szemszögemből nézve (is!),:életunt,negatív gondolkodású ember.
A korom előre haladtával észlelem magamon ezeket a viselkedés formákat (párom is).Borzasztó vele szembesűlni.Nagyon szeretem anyukámat jelenleg is nagyon sajnálom.
De nem akarom hogy hasonlitsak rá,akkor miért hasonlítok? Egészséges dolog ez?
Igaza van az elsőnek.
Annyival azonban ki kell egésziteni, hogy először azért mindig a testi okokat vizsgáljuk meg. Lehet valamelyik hormonodból túl sok vagy túl kevés, és ez lehet genetikai is akár. De akármilyen túl- vagy alulműködés is előfordulhat, ami pl. valamilyen hiánybetegséget okoz bennetek. Meg még pár 100 dolog lehet. Ha egy alapos kivizsgálás sem talál semmi ilyesmit, akkor célszerű elgondolkozni az egyéb megközelitésekről. De alapból nem helyes gyakorlat az, hogy egyből mentális betegséget diagnosztizálunk mindenféle vizsgálat nélkül.
Szia!
Még annyit tennék hozzá, hogy egyáltalán nem vagy ezzel egyedül, nagyon gyakori, hogy felnőttként az ember éppen azokat a személyiségjegyeket veszi észre magán, ami a szüleiben zavarta és minden erejével próbálta elkerülni őket. A legszomorúbb példa erre, mikor az italozó/erőszakos szülő gyermeke ugyanilyen párt választ, pedig gyerekként hetente háromszor megfogadta, hogy nem esik ebbe a hibába.
Abban nem értek egyet a harmadik válaszolóval, hogy a változtatás könnyű vagy viszonylag könnyű lenne, marha nehéz is lehet. De az igaz, hogy most, felnőttként egyedül te vagy a felelős érte, hogy nekiláss és beletedd a szükséges erőfeszítést. Ha esetleg nem engedheted meg magadnak, hogy most azonnal kicsengesd egy pszichológus óradíját, akkor amíg összegyűjtöd a pénzt rá, nézelődj a neten, hogy milyen egyedül is használható módszerek vannak. Én most egy CBT-nek nevezett módszerről olvasok egy könyvet, el is kezdtem, és nagyon tetszik. Elvileg ezt simán lehet önállóan is csinálni, de a tapasztalatokról még nem tudok sajnos beszámolni. A háziorvoshoz kivizsgálásra elmenni meg ingyen van szerencsére, azt ne halogasd :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!