Anyagias szemléletű gyereket, hogy lehet leszoktatni az állandó pénzközpontúságról?
Semmilyen mostoha sem vagy, a gyereknek élnek a szülei.
Ebben a korban a gyerekek hajlamosak az általad leírtakra akkor is, ha teljes családban élnek. Miért baj, ha elkölti a zsebpénzét? Amikor 2 hetente veletek van, mit csinálnak az apjával? Amikor olyan dolgokat kér, amivel túlmegy az apja által felállított határon, akkor ezt meg kell neki mondani. Következetesen. Teljes családban is így működik. Messze laktok egymástól? Nem lehet a láthatásokat spontánabbul szervezni?
1-es, miért akadsz fent a mostohaanya szón?
Itt a gyk-n amúgy mindenki azt szeretné sulykolni, hogy semmi köze az új feleségnek/élettársnak a gyerekhez, ha még él az anya. Közben az elvárt, hog minden 2. héten péntek délutántól vasárnapig megossza vele az életét. Ne a szavakon lovagoljunk már.
Amit megtehetnétek ha még nem tettétek meg, és lenne rá lehetőség, mód.
Egyik nap szépen leülni közösen apa, mostohaanyuka, gyerekek. Szépen előkapni az összes papírt. Fizetési papírt, hogy lássák mennyit kerestek. A számlákat, hogy lássák mennyit kell fizetni a villanyra, gázra stb. A listát amire felírjátok mennyibe kerül a kajavásárlás stb. Aztán közösen osszatok-szorozzatok. Meg kell magyarázni, hogy vannak kiadások amiket fizetni kell. 12 évesen már felfogja. Ha meg hisztizik a márkás nadrágért közölni kell vele, ha már kapott nem olyan rég, hogy vagy hordja a régit, vagy dolgozzon meg érte. Itt gondolok arra, hogy kiporszívózza a lakást, elmosogat, rendet rak, port törölget. Szóval otthoni munkát végezz.. De ha van rá mód akkor megbeszélni velük, hogy pár napig beviszitek a munkahelyetekre, lássa, nem két puszira kapjátok a fizetéseteket.
Én amikor nyomdában dolgoztam, bevittem a férjem fiát (hasonló okok miatt) a munkahelyemre. Már az sem tetszett neki, hogy nyáron hajnali fél 5-kor kelnie kellett. Az meg, hogy csomagolni kellett 9 órán keresztül ( ezt a munkát adták, mert itt főképp diákok dolgoztak) és csak 4 kisebb szünet volt. Szerencsénkre felfogta a lényeget.
"Nem azzal van a baj,h elkölti-hanem,hogy miután elköltötte és arra kerül sor,h a húga költene a sajátjából,amit szépen félretesz elvárja,h kapja meg ugyanazt ő is."
Ilyenkor határozottan nemet kell mondani felhíva a figyelmét arra, hogy ő már elköltötte.
"Nem sarazni akarom a gyereket"
Nem is állítottam ilyet. De én kérek elnézést, hogy segítő szándék volt bennem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!