Van itt olyan, akinek az egyik szülője speciális iskolába járt ( enyhe értelmi fogyatékosság miatt), de ő rendes általános iskolát majd középsulit végzett el?
Van ilyen ismerősöm (szomszédom..)
Az “anyuka járt olyan iskolába,az apuka normálba, 2 gyereke normálba,1 nevelt szintén normálba.
Mindhárman letették az érettségit, egyikük egyetemet végzett.
A mi családunkban van ilyen (bár nem közvetlen szülő, hanem nagyszülő). Az ismeretségi körömben pedig van biológus phd-s (én is itt dolgozom), akinek a szülei mindketten ebben a kategóriában (van papír alapján).
Gondolom te vagy a másik kérdés feltevője is ("Értelmi fogyatékos szülő esetében mennyi az esély, hogy az unokája is az legyen, holott a másik szülő egészséges mentálisan?").
Azt tudom mondani, hogy a szellemi tulajdonságok öröklődése bonyolult, multifaktoriális, és bár sokat tudunk róla, de nem eleget bármilyen ítélet meghozatalára.
Igen képlékeny ez a fogalom is, és sok esetben nem az idegrendszeri okok miatt, hanem a környezet hatása miatt sorolják őket ebbe a kategóriába. Ezek a szocio-kulturális okokból való besorolás mögött nincs genetikai háttér (ne gyere az epigenetikával, mert az is ingatag terület és ennyiből szimpla mutációval is kialakulhat az utódaidban).
Még csak azt sem tudom ajánlani, hogy menjél genetikai tanácsadásra, mert ott is korlátok vannak, és nem lehet mindent megnézni normál keretek között még nálad sem, nem hogy majd egy magzatnál.
Nekem igen. Édesapám a 8 általánost speciális iskolában végezte el, más végzettsége nincsen.
Én kitűnővel végeztem reál gimnáziumban, jelenleg pedig egyetemista vagyok a fővárosban, most fogok végezni egy erős szakon, természettudományos - műszaki területen.
Édesapám nem igazán érti ezeket a dolgokat, hogy mi hogyan működik, de türelmesen próbálom neki mindig elmagyarázni és amennyire tud, támogat is.
N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!