Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ilyenkor már mit lehet tenni?

Ilyenkor már mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

18 eves egyetemista srac vagyok, es van egy egy lassan fel honapja tarto kapcsolatom

Az elozo baratnomet nem hivhattam at 5 honap utan hozzank es en alig mehettem at...de mar haladas hogy a mostani baratnom egyszer mar atjohetett es en barmikor mehetek...csak hat a barmikor gyakorlatilag az iskolak miatt csak hetvegente lehetseges

Es mondtam anyunak hogy ott aludnek nala valamikor, erre ravagja hogy megtiltja nekem

Baratnom mar ķb 2 honapja felhozta es mar a szuleivel is megbeszelte, es nincs semmi kifogasuk ellene...

De anyam meg azzal ervel hogy amig itthon lakok addig igenis o mondja meg hogy mit csinalok...

Azt gondolja hogy az ottalvas=dugassal, es ezt ki is mondta hogy oldjuk mar meg mashogy...Hozzateszem hogy megtuddjuk oldani mashogy, es meg is lett beszelve hogy tenyleg csak osszebujva alszunk hogy ne legyen semmi gyanus...

Meg hogy mit csinalok ha terhes lesz, felnevelem? Ennyire kis hulyenek nez es ebbol mar nagyon elegem van

Probaltam szep szoval megbeszelni akkor is "ez meg van tiltva", aztan vitaval is, mas ismeroseim peldajaval...de sehogy se

Arra gondoltam hogy egyszeruen kinyomom a telomat es fent alszok a koleszba vagy csak igy eltunok

Ezt egyszeruen nem birom felfogni agyilag hogy miert kell megtiltani egy 18 eves sracnak hogy ott aludjon a 19 eves baratnojenel?

Mit tegyek, mert meggyozni lehetlen...

Ja es tudja hol lakik a baratnom es siman kinezem belole hogy odajon

2018. szept. 28. 12:31
 1/8 anonim ***** válasza:
84%
Közlöd, hogy vizsgaidőszak/leadandó anyag/gyakorlat miatt hétvégén is bent maradsz a koleszban. Nem kell minden hétvégén otthon aludnod.
2018. szept. 28. 13:11
 2/8 A kérdező kommentje:
Nem vagyok koleszos, csak van egyik haveromnal van 1 ures agy
2018. szept. 28. 13:16
 3/8 anonim válasza:
56%

Amikor ennyi idős voltam és próbáltak titltani dolgokat, közöltem, hogy nagykorú cselekvőképes ember vagyok, le lehet szállni rólam.

Nekem volt egy gonosz "nevelőapám" kiskorom óta, megmondom őszintén nem szeretett, ebben biztos vagyok. Na ő mindig próbált keresztbetenni.. reggel pl. nem engedte, hogy hajat mossak, nyáron nem használhattam a sütőt, mert meleg volt.. vagy nem akart jövedelemigazolást kérni a nekem az ösztöndíjhot.. volt sok ilyen.

Na aztán, amikor betöltöttem a 18, jött azzal, hgy menjek dolgzoni (jogi karra jártam akkor már). Nyiltan megmondtam neki, hogy NEM, egyszerűen időm se lett volna rá, mert napota vonatoztam fel Budapestre 1.5 órákat, plusz még tanulni.

Tudom, hogy nem szép dolgog, amit tettem, de elétettem, ezt a jogszabályt:

4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]

(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha

a) a gyermek a tartásra érdemtelen;

b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy

c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.

(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.

Megmondtam neki, hogy ha nem áll le, akkor keresetet nyújtok be ellene.

Másik sztori, párommal 2 éve vagyunk együtt, az anyja nem bírt.. összevesztünk és eljöttem tőlük a párommal együtt. De közben az anyja ráparancsolt a páromra, hogy ő márpedig nem megy sehova, mert másnap vizsgája lesz.. Ekkor már betelt a pohár, ott megmondtam neki, hogy ez nem normális, 22 éves, gondolkodjon már el.. Végül párom mesélte, hogy 2 hónapon belül elment pszichológushoz.. nem tudta kezelni a helyzetet, hogy el kell engedni az egyetlen fiát.

Anyukád is küldd el pszichológushoz, mert ez nem normális, vagy vedd elő a jogszabályt, indítsd keresetet, költözz el otthonról és fizetheti a tartásdíjat.

Kitartást, együttérzek veled!

Ha igazán szeretitek egymást ki fogtok tartani egymás melett, de ez csak akkor fog sikerülni, ha a sarkadra állsz!

22L

2018. szept. 28. 13:21
 4/8 anonim ***** válasza:
62%

Közöld vele ohgy nagykorú vagy, amit csinál, szánalmas.

Máshogy is meg tudjátok oldani, napközben, lefoglalt hotelszobában, stb, bárhol, ne tegye magát nevetségessé.

2018. szept. 28. 13:23
 5/8 anonim ***** válasza:
83%

#3.

Anyukad mit tett a mostohaapad ellen? Vagy a faszi volt az elso, nem a gyereke?

2018. szept. 28. 13:45
 6/8 anonim ***** válasza:
81%

Ez csak most ütötte meg a szememet:

"van egy egy lassan fel honapja tarto kapcsolatom"

Azaz van egy 2 HETE TARTÓ KAPCSOLATOD - és már együtt akartok aludni???

Hát tudom, hogy manapság már 1 éjszaka után is elmennek egymással, de egy rendes, minőségi kapcsolat nem tud ennyi idő alatt kialakulni.

"vagy csak igy eltunok"

A lehető legrosszabb megoldás - a végén még tényleg elmegy a barátnődékhez.

Hogy mit tegyél?

Szerintem várj, míg komolyabbá válik a kapcsolat és akkor megint - szép szóval előhozakodhatsz.

Hiszen azt írod, hogy az előző nem, de a mostani barátnőd már átjöhet - ezek szerint azért van kompromisszumkészség anyukádban, csak lehet, Ő is korainak tartja az ottalvást.

2018. szept. 28. 14:15
 7/8 anonim ***** válasza:
77%

"van egy egy lassan fel honapja tarto kapcsolatom"

Én azt nem tudom felfogni, hogy még nem jártok két hete, de neked már elvárásaid vannak a szüleid felé.

Persze, hogy "kis hülyének néz", ha úgy viselkedsz.

2018. szept. 28. 14:37
 8/8 A kérdező kommentje:
Hat igen, igy nem lenne kerdes...fel evet/6 honapot akartam irni csak sikerult osszevegyiteni :/
2018. szept. 28. 16:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!