Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért nem értik meg, hogy nem...

Miért nem értik meg, hogy nem akarok bejárós lenni? Ti melyiket választanátok?

Figyelt kérdés

Beadtam a kollégiumi jelentkezést, de elég kicsi az esélye, hogy fel is vesznek. Emiatt azt is számításba kell venni, hogy ha esetleg nem kapok kolit, akkor máshogyan kell majd megoldanunk a lakhatásomat.

A szüleim annak örülnének jobban, ha bejárós lennék. Olcsóbb lenne, mint az albérlet. Valamint nem nagy távolságról van szó (50km) és vonattal kb. 1 óra, tehát naponta durván 2 órát venne el maga az utazás, ami ha nem is kényelmes, de szerintem még kibírható. Alapvetően jó a kapcsolatunk, jók az otthoni körülmények is, tehát nem menekülni szeretnék otthonról.

Ugyanakkor én szívesebben költöznék az egyetem városába. Egyrészt kényelmesebb lenne, mert nem kellene mindent a menetrendekhez igazítani és nem lennének olyan problémák, hogy pl. késnek a vonatok,buszok és nem érek be időre, véletlenül lekésem vagy sokat kell várnom az állomáson stb. Már most sem egyszerű összehangolni mindent, hogy az orientációs napra időben odaérjek és haza is tudjak jönni... Ha esetleg majd valami miatt tovább kell/szeretnék maradni a városban vagy valahol csúszás van, akkor már borul az egész. Másrészt pedig eleve örülnék neki, ha új környezetbe kerülnék, mert ott sokkal több lehetőség van (pl. könyvtár, sport, kikapcsolódás, vásárlás) és ott legalább a saját korosztályom venne körül. Egy kisvárosban lakunk, ahol szinte nincsen semmi és leginkább nálam fiatalabbak vagy idősebbek laknak a környéken, így nem nagyon van társaságom. A szüleimmel sem rossz a kapcsolatom, szeretem őket meg minden, de azért érezhető a generációs különbség (vannak kisebb-nagyobb nézeteltérések közöttünk, nem mindig értjük meg egymást, nem mindig értik meg, ha tanulnom kell stb.) Attól is félek, hogy ingázva csomó mindenből kimaradnék, mert minden nap csak mennék-jönnék és nem tudnék rendesen beilleszkedni a társaságba, hiszen az órákon kívül nem nagyon lenne alkalmam találkozni a többiekkel, akik viszont a szabadidejükben tudnak közös programokat szervezni ott helyben.

Már próbáltam velük erről beszélni többször is, de nem volt eredménye. Ők azt hiszik, hogy menekülni próbálok otthonról, holott ez nem igaz, csak szimplán úgy gondolom, hogy jobb lenne, ha elköltöznék (és ez elsősorban nem ellenük szól). Anyagi akadálya egyébként nem lenne.

2018. aug. 11. 15:39
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Igen, én is pont attól tartok, amit itt többen is leírtak. Középiskolában is voltak bejárós osztálytársaim és ők is mind ezekről panaszkodtak.

Nem arról van szó, hogy derogál korán felkelni (a gimi miatt is fél 6-kor keltem minden nap), az a legkevesebb.... Itt leginkább az ingázással van a problémám. Busszal kell eljutnom az állomásra és ha például a busz késik (ami azért nem egy ritka dolog) és emiatt nem érem el a vonatot, akkor már cseszhetem, mert két óránként járnak a vonatok. Ha megérkezem, akkor is buszoznom kell, hogy eljussak az egyetemre és ott szintén előfordulhat bármilyen csúszás. Oké, néhány alkalommal belefér a késés, de ha rendszeres lenne, akkor az már nem. Valamint azt sem lehet tudni, hogy mikor hányra kell mennem, mikor végzek stb., tehát az is lehet, hogy sokat kell majd várnom a következő vonatra vagy éppen futnom kell, hogy még pont elérjem. Ezen kívül még a kérdésben leírtam, hogy konkrétan miért nem szeretnék bejárós lenni, szóval nem ismétlem meg magamat. Írtam, hogy ez még egy kibírható idő és távolság, de szerintem azért napi szinten már ez is elég fárasztó és kényelmetlen lehet. Nem csak abból áll az élet, hogy bemegyek az egyetemre és hazajövök, hanem tanulni, kikapcsolódni, pihenni is kell. Én úgy gondolom, hogy érthetőek az érveim.

A szüleim bőven ki tudnák fizetni az albérletet. Nem véletlen, hogy arra számítunk, hogy nem kapok kolit.... Viszont egyébként is össze tudnék költözni másokkal, szóval megoszlanának a költségek és úgy kevesebbet kellene fizetni érte.

2018. aug. 12. 13:36
 12/14 anonim ***** válasza:

Szia, én 100 km-ről járok be már három éve, és nem értem azt, aki 30-50 km miatt már sír. Az elején nehéz volt, de meg lehet szokni, embere válogatja. Voltam egy évet albiban barátokkal, de nem jött be. Főleg mert sosem volt idő a tanulásra, nem a bulik miatt, hanem nert hol az egyik jött be, hol a másik, menjünk boltba, nézzem meg ezt meg azt a neten, stb. Mindig találtam elfoglaltságot, ami nem a tanulás volt. Az első évemet kettes átlaggal zártam. Aztán anyagi megfontolásból bejárós lettem fél évre, utána mehettem volna koliba, de nem mentem, mert a tanulmányi eredményem rohamos javulásnak indult, a kettesekből négyesek meg ötösök lettek. Hogy miért? Mert nem volt más elfoglaltságom a tanuláson kívül az utazás során (napi 4 óra), ehhez hozzájött még a lyukasóra meg a buszra várás, és kész lett a 30.000 ft körüli ösztöndíj.

Nem azt mondom, hogy leányálom, de nekem bejött, azért az életérzés, mikor hajnali 5-kor télen a mínusz 10-ben várod a buszt az átszálláshoz, a váró nincs nyitva :D meg mikor este egyedül vagyok a buszon, a sofőr előre hív, és ByeAlexet hallgatunk :D

Hozzá lehet szokni, szóval ha mégsem jön össze az albérlet, azért nem dől össze a világ :)

2018. aug. 17. 10:39
 13/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Hát igen, csak én pedig pont itthon tanulok nehezebben, mert a szüleim és a tesóm mindig megtalálnak valamivel pl. menjek gyorsan mert valami érdekes megy a tv-ben, nézzem meg a macskát, menjünk el vásárolni, menjünk el biciklizni stb. Eddig is megoldottam nyilván, de nem volt túl kényelmes. Voltak lyukas óráim és olyankor tanultam, illetve a buszra várva is tanultam, de még otthon is kellett és azt már nehezebb volt kivitelezni. Viszont, ha odaköltöznék, akkor ott legalább be tudnék ülni egy könyvtárba, ahol minden kéznél van és legalább csendben, nyugalomban tudok tanulni.
2018. aug. 17. 11:36
 14/14 anonim ***** válasza:
De a lyukasóráidban ugyanúgy beülhetsz a könyvtárba, itthon én sem tudok tanulni, de ott még rosszabb volt. Itthon van egy aránylag nagy ház, ha más nem, kiülök a kertbe, vagy megmondom, ne zavarjanak, de a lakótársaimnak mondhattam, direktbe nem zavartak, csak a 40 m2-es lakásban, papírvékony falakkal az is hallatszott, ha Barátok köztöt néztek, így nem tudtam koncentrálni. Jó persze valaki meg a buszon nem tud tanulni a zúgástól meg esetleg ha beül melléd egy beszédesebb egyén, de ez havonta egyszer ha előfordul :) mindegy, azért írtam, hogy tudd, az éremnek mindig két oldala van. Minden megoldásban van jó és rossz ia.
2018. aug. 17. 11:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!