Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért kell folyton ezt csináln...

Miért kell folyton ezt csinálniuk?

Figyelt kérdés
Nagyon zaklatott évem volt, sokszor voltam beteg, 3 tárgyból is részt vettem az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (angol, töri, irodalom), töriből bejutottam az első 10 közé a döntőben, így alig volt időm kémiázni meg bioszozni, ezért nem vettek fel idén az orvosi egyetemre, mert nem sikerültek túl jól az emeltek. Én rengeteg mindennek akartam idén megfelelni (az OKTV-ket ugyanolyan fontosnak éreztem, mint az érettségit), és végül az érettségi nem sikerült úgy, ahogyan szerettem volna. Egyes ismerőseim, osztálytársaim csak a biosz-kémiát nyomták egész évben és néhányuk idén be is kerül. Ezzel nem is lenne semmi gond, hanem a szüleim mindig azt hajtogatják nekem, hogy bezzeg XY meg tudta csinálni, bezzeg XY bekerül meg biztosan az a kémiaérettségi nem is volt nehéz, csak én nem tudtam. Mindezt úgy jelentik ki, hogy a tantárgyról gőzük sincs, azt se tudják pontosan, mit tanul aki kémiázik. Már előre félek a ponthirdetés napjától, hiszen akkor kiderül, hogy kit hova vettek fel és hallgathatom, hogy mások milyen zsenik én meg mekkora hülye vagyok. Hogyan zárjam ki ezeket a negatív gondolatokat? Már magában rosszul érint, hogy nem sikerült bekerülnöm, miért kell ezt még fokozniuk, elvenni azt a kis önbizalmam is?
2018. júl. 18. 10:52
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
90%

De miert mentel tanulmanxi versenyre ha az orvosira akartal menni?

Ennek ellenere nem ertem a szuleidet...en buszke lennek rad.

2018. júl. 18. 10:55
 2/13 A kérdező kommentje:
A tanárok beneveztek, és helyt akartam már akkor állni illetve a suliban kapható ösztöndíj miatt is érdemes volt meg vhogy nekem ez hozzátartozott a suliban eltöltött 4 évemhez.
2018. júl. 18. 10:56
 3/13 anonim ***** válasza:
60%
Ha ekkora gond újraérsz addig tanulsz valami mást. Fiatal vagy,plus pontot is jelenthet ha okjt csinálsz. És csak ad egy szakmát is. Aztán újrajelentkezel szépen ha nem vesznek fel. D versenylovat nem csinálnék a gyerekemből. Remélem a szüleid.3 diplomások és 5 nyelven beszélnek😨
2018. júl. 18. 11:01
 4/13 anonim ***** válasza:
76%
Szia! Valamilyen szinten megértem a helyzeted, én is hasonlóan maximalista személyiség vagyok. Szerintem külön kell választani a helyzetedben önmagadat, és a szüleidet. Először nézzünk téged. Gondolom, valami elit gimibe járhatsz, hogy ennyi oktv-re neveztek. Tudom, mi az az oktv, mennyi szarral jár, én is voltam idén, de csak egyből, ami ad pluszpontot a szakomra(pszichó), pedig többől is akartak indítani. De tudtam, hogy nemet kell mondanom, mert idén az első én vagyok, és nem az, hogy a tanáraimnak megfeleljek, mert nekem az első a továbbtanulás volt. Ezek az oktv-k szuper dolgok, szép helyezést értél el biztos, de amit és ahogyan írsz, úgy látom, kicsit már túlzásba viszed a maximalizmust. Mivel bennem is van erre elég erős hajlam, mindig felteszem ilyenkor a kérdést: kinek akarok megfelelni? Ha a válasz a tanáraim, vagy a szüleim, és a környezetem, akkor elgondolkozom. Mert ez nem a jó hozzáállás. Nem nekik kell, hanem magamnak, és tudni kell bizonyos dolgokat mellőzni vagy elengedni, és arra koncentrálni, amit tényleg akarok. Nem jó mindenből szupernek lenni, és mindenből kitűnni, mert bele fogsz betegedni, saját tapasztalatból beszélek. Ha elégedett vagy ezzel az évvel, hogy az oktv-k rámentek a továbbtanulásodra, akkor semmi baj. De ha nem, akkor a saját érdekedben gondolkozz el, hogy nem vagy robot, senki sem bír ennyi mindent, pláne ha az orvosira akarsz menni, ami az egyik legnehezebb egyetem!! Lassanként, lépésekben igyekezz magadnak megfelelni, ne azt nézd, mások mit csinálnak, neked legyen egy célod, semmi baj, ha nem vagy mindenből a topon. Ez idő, de bízom benne, hogy sikerülni fog. A szüleid: nekem is hasonlóak, tudom, hogy rohadt szar érzés, hogy nekik nem lehet megfelelni, semmi sem jó. Gondolom az ő hozzáállásuk is közrejátszott abban, hogy ennyire maximalista lettél. Szerintem igyekezz elfogadni, hogy nekik nem lehet 100%osan megfelelni, megint azt tudom mondani, ne értük csináld, magadért! Az ő elvárásaik biztos durvák, de ezeket meg kell tanulnod elengedni, mert mindig lesz nálad jobb! Ezért ez egy ördögi kör, amiből neked kell kitörnöd! Hagyd a szüleidet, magaddal foglalkozz! Halassz egy évet, abban nincs semmi, és még nem vesztettél semmit, megcsinálod újra az érettségiket, és közben legalább tanulsz is, hogy nem lehet egyszerre mindent tökéletesen csinálni. Mindennek oka van, mi miért történik így, légy büszke magadra, csak ez számít, hajrá!
2018. júl. 18. 11:40
 5/13 anonim ***** válasza:
46%
Értem a háborgásodat, viszont meg kéne tanulnod priorizálni a saját szempontjait szerint, és nemet mondani, ha kell. Én is voltam OKTV-n anno, 11.-ben, és nem végzős évben, pláne olyan tárgyakból, amik nem adnak semmi pluszt a felvételihez. Ha nem vettek fel, mit fogsz csinálni egy évig, lógatid a lábad? Amúgy is hosszú az orvosképzés, pláne, ha hozzáteszem a rezidentúrát és a szakvizsgafelkészítést, te meg eltapsoltál plusz egy évet néhány ezresért, meg a tanáraid felé érzett megfelelési kényszerért. Ebben a történetben ugyanis a maximalizmus volt a legkevesebb, egy maximalista a saját céljaira gyúr ezerrel, abban akar a legjobb lenni, amit ő választott. Te meg pont azt csedzted el, bármennyire is megy a rinya, az idei emelt kémiát (is) simán meg lehetett írni 85-90%-ra vérverejtékezés nélkül, semmi extrém nem volt benne.
2018. júl. 18. 12:12
 6/13 anonim ***** válasza:
75%
Értelmes, szorgalmas ember vagy, és ne engedd magad meggyőzni az ellenkezőjéről. Vétettél egy hibát. Az odáig nagyon szép, hogy céljaid vannak, de ha nem megy az összes egyszerre, akkor tudni kell egy sorrendet felállítani. Ez nálad most nem sikerült: egy OKTV nem fog sokáig számítani, míg az egyetemi fekvételinek komolyabb jelentősége van. Ebben nincs semmi visszafordíthatatlan, jövőre lesz újra lehetőséged, és addig kihasználhatod az időt sokmindenre.
2018. júl. 18. 12:26
 7/13 anonim ***** válasza:
89%

Egy új szó megtanulására biztatlak: "Nem"

Használhatod iskolában, tanárokkal szemben és a szüleidnek is meg lehet mondani, akárhol, akármikor! Hasznos kis szó, gyakorold!

2018. júl. 18. 12:37
 8/13 anonim ***** válasza:
50%
ahogy mondták előttem is. ha valamiért neked muszáj volt értelmetlen versengésekkel töltened inkább az idődet akkor a te bajod hogy nem tudtál tanulni az érettségidre. vagy ismételd meg vagy válassz új szakot amire felvesznek.
2018. júl. 18. 13:36
 9/13 A kérdező kommentje:
Mint elmondtam, nekem fontosak voltak ezek az OKTV-k, amiket te értelmetlen versengéseknek nevezel.
2018. júl. 18. 15:01
 10/13 A kérdező kommentje:
A 3. válaszolónak nagyon szépen köszönöm a válaszát, és örülök, hogy valaki végre megért.😊😊
2018. júl. 18. 15:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!