Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyám masszív alkoholizmusban...

Anyám masszív alkoholizmusban szenved mi tévő lehetek?

Figyelt kérdés
Gyerekkoromban is gyakran szórakozott azzal még nem is volt probléma egy péntek vagy egy szombat elengedem magam este természetes dolog. Aztán ok-okozat szépen lassan elkezdett egyedül is italozni hétvégente 1-1 pohár majd 1-1 üveg és így tovább...Az utóbbi 2 év nagyon húzós volt mert mindíg agresszíó tört ki belőle, de csak rám és a húgomra(még akkoriban apámra) rajtunk kívül mindneki Szent volt. 16-17 évesen karácsonykor olyan szinten berúgott és agresszív lett,hogy elhordott mindennek széttépte rajtam a pólót, de próbáltam minél nyugotabb maradni és megtartani a saját békémet ami nemmelesleg nagyon nehéz volt próbáltam nyugtatni normális hangnemben, de semmi. Mikor már a húgomat kezdte ócsárolni megelégeltem és elpattant a húr. Leordítottam, hogy mégis hogy lehet így viselkedni. Aztán folytatta a mondandóját, hogy senkik vagyunk miért szült meg minket a világ legutolsó mocskos emberei lettünk számára. Leléptem karácsony este és barátoknál töltöttem pár napot. Mikor haza jöttem nem változott semmi és még nagyobb "köcsög" lettem, hogy a saját fészkembe szartam és én kitáltam. Majd elkezdtek hívogatni a barátnői, hogy hogy lehetek ilyen gyerek. Kérdezem én miért is??? Hogy tudtam megverni édesanyámat...Na ez nekem betett rendesen. Azóta semmi változás egyre hanyagabb iszonyatosan lefogyott és nem tellik el úgy nap, hogy ne inná magát a sárga földig. Meg esik, hogy még anyanap/szabadságra megy csak hogy lehessen még egy görbe napja. (Nem mellesleg egy tanító nőről beszélünk.) Elhiszem, hogy anyagi gondokkal küzd és "nem számíthat senkire" , de hogy már mára 18 évesen nagyon unalmas minden nap így lefeküdni. Gyerekkorom szinte nem volt apám is ugyan ezt csinálta, de ő ezzel kivonta magát az életből.(Nem halt még meg) Rengeteget gondolok arra, hogy elköltözzek, de azt nagy önzőségnek tartanám és nem oldanám meg vele csak az én problémámat. Gyökeresen szeretnék változtatni. Tudom, hogy egy alkoholista sosem fog meggyógyulni, de ha már tartós passzivitást tudnék produkálni azzal már beljebb lennénk. Csak egy normális családot akartam olyan nagy kérés ez? Gyerek ként nem igen tudtam mit tenni, de mostmár tettre kész vagyok mindenre csak, hogy ezt a maradék kis családot meg tudjam menteni.

2018. jan. 15. 22:38
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
És sajnos tartok attól, hogy ez az egész kihatott a személyes dolgaimra is mert egyszerűen nem tudok megszeretni senkit. Valószínűnek tartom azt, hogy nem tudtam megtanulni hogyan tudnám szeretni magam. Volt már barátnőm nem vagyok már szűz sem, de 1-2 alkalom volt mikor barátnőmet felhoztam részegen már azt is halgattam tőle, hogy mekkora k*rv@ és a barátaim szétb@***ák meg csak kihasznál stb. ez tavaly történt addig nem gondoltam, hogy van még olyan dolog amiben meg tud bántani, de megtette. (Bocsánat a nem megfelelő szóhasználatért.)
2018. jan. 15. 23:27
 12/21 anonim ***** válasza:
Jaj nagyon sajnálom, hogy ilyenek történtek veled. Szerintem Anyukádban megvan a jó szándék, de ha az alkohol befolyása alatt van, akkor nem tudja kontrollálni magát. Biztos vagyok benne, hogy szeret téged meg a húgodat is, csak nem tud lemondani a piáról. Sajnos nagyon nehéz (lehetetlen) úgy segiteni rajta, hogy ő nem ismeri be, hogy alkoholista, és nem akar változtatni a helyzeten.
2018. jan. 15. 23:49
 13/21 A kérdező kommentje:
Igen tudom, hogy meg van benne de azt is, hogy nem tud változtatni nincs elég akarata. De ez így nem embernek való. Embertelennek tartom, de ha nem lehet mást tenni akkor költözés.
2018. jan. 16. 00:18
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Te szegeny draga! Annyira sajnallak es egyutterzek veled. Mintha csak a sajat sztorinkat olvasnam az en anyamrol. O is pedagogus volt, es alkoholista. Borzaszto gyerekkorom volt miatta, apam is elmenekult otthonrol, igy rettentoen rossz korulmenyek kozt nottunk fel tesoimmal.

Teljesen ugyanez a fogatokonyv ment mint nalatok. Az iskolaban mindenki szerette, aztan hazajott es a nap hatralevo reszeben alkoholizalt. Reszegen utott-vert minket (jozanul is) hanyag lett, disznoolban eltunk, minden penz piara ment el, es nekunk elobb-utobb nelkuloznunk kellett minden olyan fontos dolgot ami a tobbi gyereknek termeszetes volt mint peldaul tiszta rendes ruha, vagy meleg teli cucc.

A fizikai bantalmazasok mellett az allando erzelmi bantalamazas es zsarolas, lelki terror volt allando tarsunk. En is nap mint nap le voltam k..vazva (lany nagyok) es minden nap hallgattuk hogy miert is szult minket, miert nem ment el velunk abortuszra, illetve hogy tonkretettuk az eletet.

En is tesoim teljesen lelki roncsok lettunk felnott korunkra, es bar tul vagyunk mar a negyvenen a mai napig nem sikerult feldolgoznunk a traumat.

Annyit tudok mondani, hogy edesanyad mar tul haladt azon a kapun amikor meg visszafordulhat, mert amiket irsz rola abbol nekem az jon le, hogy az alkohol mar karositotta az agyat, mentalis egeszseget. Abban az egy esetben lehetne segiteni rajta, ha elismerne hogy amit csinal az az o rossz dontese es az o hibaja, de o ehelyett titeket a gyerekeit hibartatja es a manipulativ viselkedesevel meg a baratait is meggyozi, ellenetek forditja.

Sajnos nincs mit tenni, ot mar nem fogod tudni megmenteni. Megprobalhatod a csaladsegitot es egyebeket, de ahhoz az o kozremukodesere is szukseg lenne, szoval en nem fuzok hozza sok remenyt. Tudom borzaszto az mikor tehetetlenul kell nezned egy szeretett szemely pusztulasat, anelkul hogy tudnal segiteni rajta. Nincs is ennel nagyobb fajdalom. De tudod van egy mondas: El tudod vinni a lovat a kuthoz, de nem tudod ravenni arra hogy igyon.

Szoval velemenyem szerint kezdj el a sajat eletedre koncentralni, es legyel tisztaban vele hogy kizarolag magadra szamithatsz. Ne a gyors penzszerzesi lehetosegre koncentralj, hanem hosszutavu megoldasra, hogy ne rontsd el az eleted. Tanulj, vegezz egyetemet ha lehet, ha nem akkor tanulj ki valami jo szakmat, es epitsd a jovodet. Hugodnak is ezt uzenem.

Sajnalom, de edesanyadat nem fogod tudni megmenteni, de legalabb akkor mar ti ne vesszetek el vele egyutt.

2018. jan. 16. 03:37
 15/21 anonim ***** válasza:

Ismered mikor az alkoholista odahajol a bölcső fölé és mondja a babának:

-Apa azért iszik mert te sírsz!

Ha józanul olyan "imádnivaló" akkor kéne szembesíteni az ocsmány dolgaival és megkérdezni tőle hogy MILYEN VISELKEDÉS KELL AHHOZ hogy ne igyon. Illetve hogyan viselkedjetek vele ha be van b@$zva de azt akarjátok hogy békén hagyjon.

2018. jan. 16. 10:40
 16/21 A kérdező kommentje:

Kedves 14. es nagyon sajnálom és igen nagyon hasonló. :/

15. ös hidd el már próbáltuk de volt olyan, hogy józanul is csak annyit mondott, hogy megvan rá az oka és felemelte a hangszínt, hogy ismét semmi közünk az ő életéhez.

2018. jan. 16. 14:43
 17/21 A kérdező kommentje:
Ma is mire felkeltem kinéztem a putri konyhába és már ott volt a 2,5 l-es bor.
2018. jan. 16. 14:45
 18/21 anonim ***** válasza:

Hát,nem lesz könnyű ha ő nem akar változni.

De ha épp józan próbálj vele beszélni. Vagy menj el családsegítőhöz. :(

2018. jan. 16. 19:05
 19/21 anonim válasza:
Beszéld rá egy D-vitamin kúrára csökkenti az alkohol iránti vágyat.
2018. jan. 18. 08:37
 20/21 A kérdező kommentje:
Semmi sem jött be...Ma már azt mondja,hogy nem bírja meg akar halni és nagyon sajnálom, de tényleg arra halad. A jobb lábára sánta alig bír menni és iszonyatosan lefogyott. Csont és bőr. Alig eszik csak iszik. Ugyan azt csinálja mint amit az ő anyja csinált anno. Ezen az egészen már csak a csoda segíthet.
2018. jan. 20. 03:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!