Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan tudnám tudatosítani...

Hogyan tudnám tudatosítani apámban, hogy nincs igaza?

Figyelt kérdés

Apámmal lehetetlen beszélgetni, mert nem fogadja el a kritikát. Ha valamit ő kitalál, annak úgy kell lennie, senkitől nem hallgatja meg az ellenvéleményt. Néhány különösen idegesítő rigolyája:

- Gondolom senkinek nem újdonság, hogy ma Magyarországon borzalmas a lakáshelyzet. Szerinte én "azért gondolom ezt, mert az ismerőseim nem dolgoznak". Azt sem értem, hogy mire gondol, ez hogy jön ide. Valóban van ilyen ismerősöm, én viszont dolgozom, méghozzá nem is keveset. Neki megvan a kényelmes lakása több mint 20 éve (persze segítséggel vásárolta), a munkahelyi pozíciójához pedig a béka $egge alól, ismeretségek és néhány nagy ugrás révén jutott.

- Mindent automatikusan, "csípőből" lesajnáló véleménnyel illet, aminek hozzám van köze (ha ezt nem tudja valamiről, akkor képes megdicsérni), viszont úgy érzi, hogy én csináltam belőle képzelt ellenséget. (Sajnos tény, hogy sok esetben igen sarkítottam a róla kialakult képet, amúgy is hajlamos vagyok mindenkiről a legrosszabb élményeimet megjegyezni, de ez akkor sem igaz, amit állít.)

- Ha valamiben a segítségét kérem, szentül hiszi, hogy neki először a kérdés jogosultságát kell vizsgálgatnia, és végül is kihozza, hogy azért nem segít, mert tulajdonképpen az egész kérésem értelmetlen, és szerinte "olyan, mintha abban kérnék tanácsot, hogy hogyan legyek drogfüggő" O.o

- Lehetetlen neki megfelelni, mert mindenben talál valami pitiáner hibát. Egyszer pl. teljesen rendbe szedtem a lakást, és amikor hazaért, megkérdeztem, hogy lát-e változást. Az egyetlen dolog, ami szemet szúrt neki, egy szemétbe kivitelre váró, kiselejtezett lepedő volt egy félreeső sarokban, a kiglancolt lakást észre sem vette.

- Rendszeresen érvelési hibákat vét és a "bort iszik, vizet prédikál" elvét követi, másnak viszont ugyanezeket minden egyes előfordulásukkor szóvá teszi.

- Kompromisszumképtelen, azt várja el, hogy 100%-ban az ő akarata teljesüljön, de közben úgy érzi, hogy én várom el ezt magammal kapcsolatban.

Folytathatnám, de sohasem érnék a végére, és amúgy sem akarok apróságokon rágódni. Szerintem ezek éppen elég árnyalt képet adnak apámról.

Nagyon szeretnék vele jóban lenni, mert az én szívem fáj emiatt a hülye "háború" miatt, de minden alkalommal úgy érzem, hogy teljesen reménytelen. Ha szóvá teszem a dolgait, úgy érzi, hogy én beszélek hülyeséget, és nem hallgat meg.

Ti mit tennétek a helyemben? Én mindenképpen kibékülnék vele, de hogy tudom ezt megoldani? Vagy tegyek le róla? :-(

2018. jan. 3. 00:20
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
53%
A fentiekből nekem az jön le hogy apádnak nárcisztikus személyiségzavara van és/vagy enyhe szociopata. Az én apám is ilyen csak ezért mondom...pontosabban ő durvább. Kis kutakodás után erre jutottam. A te apáddal is ez lehet. Ne akard megváltoztatni mert nem lehet. Mindig neki lesz igaza. Menekülj tőle. Szakítsd meg a kapcsolatot. Az ilyen embert semmiről nem tudod meggyőzni.
2018. jan. 3. 00:32
 2/16 Argloss ***** válasza:
100%

Akárhogy kovácsolhatod a fát, de vaskarika sohasem lesz belőle.

Nem kell rosszban lennetek, de ehhez meg kell tanulnod a helyén kezelni a dolgokat. Tudod, hogy mit várhatsz el tőle, te se teljesítsd túl magadat.

2018. jan. 3. 00:34
 3/16 anonim ***** válasza:
87%
Az én faterom is ilyen, mindenben neki van igaza, ő mindenhez ért és mindent tud. Most már beletörődtem, ő egyszerűen ilyen, nem érdekli más, csak hogy ő kiteljesedhessen.
2018. jan. 3. 00:41
 4/16 anonim válasza:
62%

az én apukámra is nagyban igazak ezek, kivéve az érvelési hibákat, pluszba mindig panaszkodik, hogy senki nem segít neki semmiben, de amikor segíteni próbálunk, elhajt minket, mert "úgysem tudjuk úgy csinálni, ahogy kell".

változtatni nem lehet rajta, elfogadtam..próbálom. emellett fengeteg jó tulajdonsága van, és jó szülő, de ezek nagyon sokszor éket vertek közénk, és anyukámmal jobban kijöttem. egyébkènt ami nekem sokat segített, hogy elköltóztem otthonról..így is sokat látom, de ezek a viták nagyban mérséklődtek, hogy nem egy az életterünk, és mindketten kompromisszumkészebbek tudunk lenni.

szerintem próbálj jó kapcsolatban lenni vele, ha nem érzed úgy, hogy lehúz.

23/n

2018. jan. 3. 03:49
 5/16 anonim ***** válasza:
22%
Miért kell egy szülővel harcolni, szemben állni vele ? Ez valami értelmetlen bizonyítási kényszer lehet a kérdező részéről, aki még nem eléggé érett az önálló gondolkodásra. Senkit nem kell meggyőzni arról, hogy nekünk van igazunk.
2018. jan. 3. 07:00
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
Ha félre teszed az egod, akkor lehet együtt élni egy ilyennel. Tudom, régóta csinálom. Mindent ráhagyok már szinte és így nincs balhé.
2018. jan. 3. 07:01
 7/16 anonim ***** válasza:
91%

Sehogyan, az ilyen ember előbb üt mást agyon, minthogy beismerje, nem neki van igaza.

Hagyd a fenébe, nem érdemes vitatkozni sem vele. Nekem mostohaanyám ilyen, elég hamar megtanultam, hogy tök felesleges tépni a számat, a legnyilvánvalóbb hülyeségére sem lehet neki azt mondani, hogy "bocs, de tájékozódj már kicsit", mert rögtön üvölt.

Pedig diplomás ember létére annyi baromságot hord össze, hogy mi már csak a fejünket fogjuk.

2018. jan. 3. 08:49
 8/16 anonim ***** válasza:
56%
Csak egy dolgot szeretnék mondani mikor rendbe tetted a lakást vagy ugye ki takarítottad akkor az ember azt nem veszi általában észre de ha nem takarít azt ugye észre veszik,anyumt és a tesómat is meg szoktam dicsérni hogy milyen szépen ki takarított mert az nekik jól esik vagy például hogy milyen jó kaját csinált, nekem is a faterom régen ilyen volt és lehet hogy én is de rá jöttem hogy milyen sok munka ez és energia ezért beszéltem is a faterommal hogy ő is köszönje meg a dolgokat és adjon dicséretet is mert valjuk be mindenkinek jól esik ha megdicsérik, lehet hogy a te faterod is ilyen ilyen de mond el neki hogy ne csak a hibát keresse benne ha nem most mondjon jó dolgot is hogy mit csináltál jó, beszélj vele őszintén.
2018. jan. 3. 09:22
 9/16 anonim ***** válasza:
71%

Az általam ismert apák nagy része ilyen (egy bizonyos kor felett, a fiatalabb apák között sokkal több a normális). Ugyanazt a pöffeszkedően tekintélyelvű hozzáállást hozza, amit ő kapott annak idején.

Az enyém is ilyen volt, nagyon pontosan leírtad ezt a típust.

Én kerültem lakáson belül is, ahogy tudtam. Próbáld te is ezt, plusz ráhagyni mindent, megváltozni nem fog. Bólogass, aztán ahogyan tudsz valahová slisszolj el, mert megnyomorít teljesen.

2018. jan. 3. 09:44
 10/16 anonim ***** válasza:
18%
"Csak egy dolgot szeretnék mondani mikor rendbe tetted a lakást vagy ugye ki takarítottad akkor az ember azt nem veszi általában észre de ha nem takarít azt ugye észre veszik,anyumt és a tesómat is meg szoktam dicsérni hogy milyen szépen ki takarított mert az nekik jól esik vagy például hogy milyen jó kaját csinált" DE gondolom te már nem takarítasz vagy segítesz, hajukra kenhetik a kényelmesen odanyögött köszönömöt...
2018. jan. 3. 09:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!