Mit tegyek? Elmenjek dolgozni és költözzek el, vagy
kolesz és járjak suliba? 17/L
Figyelt kérdés
Sziasztok. Van egy mentális problémám , generalizált szorongás, és magántanuló vagyok mert próbáltam iskolába járni , ezerszer elmentem a suliig, de pánikrohamom van , és nem bírom egyszerűen. Járok pszichológushoz , de ez ingyenes és nem érzem hogy meghallgat, és hogy segítene. Tavaly kezdtem el magántanuló lenni, de addig is folyamatosan váltottam iskolákat mert sok helyen csúfoltak, és kikészítettek. Tavaly megbuktam a magántanulóságom miatt, és ebben az évben megint megpróbáltam suliba járni de nem ment. Kb 1 hónapig bírtam. Közben úgy voltam vele hogy ha már suliba nem járok legalább dolgozom, mert a családom nem igazán támogat semmiben, még sokszor az alapot sem adják meg, és nem foglalkoznak velem. Ez miatt is akartam koleszba menni budapestre de a nagy sszorongasom miatt magantanulo lettem, es igy ki kellett koltoznom. Pesthez 50 kmre vagyok, es ott dolgozom jelenleg. Illetve gyogyszert szedek pszichiater alltal. Erdekes modon a munka valamiert megy, nem mondom hogy nem szorongok, de tudok annyira dolgozni h ne legyen gyomorgorcsom, de ugyanugy szorongok meg alig beszelek es felenk vagyok. Diakmunkazok mivel jar igy a nappali. Jelen pillanatban tanarokra gyujtok penzt, mert igy fogalmam sincs hogy kell megtanulnom, es mivel nem vagyok 18 igy nem igazan alkalmaznanak sehova dolgozni , igy nem akarom a nappalit abbahagyni. Viszont van parom akivel ket eve egyutt vagyok, o az egyetlen aki megert, megbizok benne, es mar olyan mintha egyutt elnenk. Nyaron is nalunk volt mert egyutt dolgoztunk. Heti 7 napbol 6 ot egyutt toltunk, meg sokszor nyaraltunk egyutt azt is mind sajat penzbol. Igazabol bennem van az hogy fuggetlenedni akarok, mert csak igy jutok elore. Pl most h dolgozom es sokat kapok jelentkeztem par pszichologiai dologra pl autogen trening, meg fizetos pszichologus, meg tobb egeszseges kajat tudok venni magamnak, sportolok, es erzem hogy jobban vagyok ha nem vagyok otthon. Ugyerzem h a problemaim 90% a onnan fakad h itt elek. A szuleim csak lehuznak. Nem segitenek semmiben, meg sem kerdezik hogy vagyok, egy lakotarsnak kezelnek de kb annak sem. Sokszor ebed sincs itthon, alap dolgokat magamnak kell megvenni, ha nem dolgoznek nem lenne nadragom sem. Es sokat gondolkozom. azon hogy akarom e ezt csinalni, mert fuggetlenedni is szeretnek, de a sulival is kellene haladnom, es annyit nem tudok nyilvan keresni h a tanarokra meg a pszichologus meg kajara meg talan mindenre menjen penz. Volt egy olyan otletem hogy ahol most vagyok diakmunkan az egy raktaros munka, kihuzom a 18 at ami iden oktober, es elmegyek oda dolgozni mert szeretem ezt a helyet, mar par honapja itt vagyok, nem szorongok annyira mint a tobbi munkahelyemnel.. Itt nem piszkal senki mert mar erre is volt pelda hogy kikeszitettek mas diakmunkan. Egesz jol keres hogy fent tudnank tartani egy alberletet vagy tobben lakotarsal egy szobat a parommal , es akkor tudok a dolgaimra koncentralni es elmegyek estire vagy levelezore. A fonokom aki am mindenkinek a fonoke is nagyon korrektek, jofejek. De kozben meg ugyerzem meg nagyon fiatal vagyok es a sulipadban kene tanulnom, es elrontom az eletem. De oszinten szolva igy hogy dolgozom jobban erzem magam. Jo erzes h fuggetlenedek kicsit a szuleimtol es tudom allni magamnak a dolgokat. A baratom is tanul meg, de o szakmat tanul mar es hamarosan ugyis elmenne benne dolgozni igy o vegulis rendben van az eletevel. Csak tudom hogy munka mellett milyen iszonyu nehez tanulni, mert en is ezt csinalom , es teljesen lefaradok. Ugy telnek a napjaim h reggel 4 kor kelek hogy 8 ra beerjek dolgozni 5 ig dolgozok es fel 8 ra erek haza. Ha pesten elnek vagy valahol a kornyeken alabbol kozelebb lennek es nem kene ennyire koran kelnem. Nem tudom. Arra is gondoltam hogy szerzek egy szakmat gyorsan, de azok mind minimalberrel fizetnek ahol meg en dolgozom es beszeltem a dolgozokkal tobbet keresnek erettsegi nelkul, igy nekem ez igy jo. Illetve joba is vagyok par emberrel. Csak anyukamek meg azt akarjak hogy mar vegre lerakjam az erettsegit, amit le is fogok, csak egyszeruen ameg nem erzem jol magam, szorongok, depresszios vagyok sosem lesz erom ra hogy megcsinaljam. Nem gyarban akarom leelni az eletem. Vannak celjaim terveim. De egyenlore boldog vagyok igy hogy van penzem es legalabb az allapotomban haladok elore. Pl mar nem is veszek be nyugtatot ha bemegyek dolgozni, es neha tudok beszelgetni. Ez is nagyon nagy lepes ahhoz kepest hogy eddig ha diakmunkara mentem csak a baratommal tudtam mindig, mostmar meg egyedul jarok segitseg nelkul 8 oraban. Ti mit gondoltok? Nagyon hulyeseg?
Nem csak az anyagi dolgok fontosak hanem a szellemi épülés is. Olvass könyveket, hallgass oktató anyagokat, tanulj nyelvet... Nem fogod megbánni! :-)
2018. jan. 3. 03:08
2/5 anonim válasza:
Nem írtad, mennyi van hátra az érettségiig, és azt sem, az érettségi tárgyak hogy mennek, meg azt sem, hogy ebben az évben hogy megy a tanulás.
Ebben a konkrét esetben azt mondanám, lehet, hogy jobb lenne önállósulnod, de csak akkor, ha tényleg befejezed estin / levelezőn a középiskolát, ami BAROMI NEHÉZ, úgyhogy jól gondold meg!
2018. jan. 3. 08:22
3/5 anonim válasza:
Figyelj, ha neked ez így most jó, akkor tedd ezt. Felesleges visszamenni a suliba, hogy aztán megint beteg legyél.
Esetleg estin nem tudod befejezni? Vagy akármi, mert egy érettségi azért mégsem árt. Tudod, most még van fix helyed, de a fene tudja, lesz-e egy év múlva.
Szerintem le a kalappal előtted, hogy képes voltál ekkorát váltani és változtatni a boldogságod érdekében.
NEM cs.szed el az életedet, mert melózol, értelmes dolgot csinálsz, jó úton jársz a gyógyulásban is, és tapasztalatot szerzel.
2018. jan. 3. 08:56
4/5 A kérdező kommentje:
Találtam egy magániskolát ahol két év alatt le tudnék érettségizni , de elég drága, több száz ezer ft. Viszont egyénileg korrepetálnak a tanárok, akkor amikor szeretném, én osztom be , amúgy most 9. Vagyok. A korosztalyom 11. Es. Voltam nulladikon az sikerult, tavaly voltam 9. Es de az sem sikerult a magantanulosag miatt, meg volt egy tanulasi nehezsegem ami juniusban derult ki, igy nem tudtak felmenteni a real tantargyakbol , ez most megvan de magantanulokent nem hiszem h menne most sem. Ebben a magansuliban meg ket ev alatt letennem sok jo velemenyt hallok rola. Nagyon gondolkodom h szeptemberig ossze kene szednem ra penzt.
2018. jan. 3. 09:21
5/5 anonim válasza:
Szia :) Szerintem leirtad a megoldást. Ez az utolsó pont neked valo lenne. Próbáld meg megbeszélni a szuleiddel, hogy szeretnél abba az iskolába járni, de ahhoz az kell, hogy támogassanak, mert sokba kerul. Tehát, dolgozol és minden egyes centet félreteszel, de toluk csak annyit kérsz, hogy hadd maradhass náluk és tartsanak el, ami egyébként is törvény által kötelező minimum 18 éves korodig. Persze ezt szépen, normálisan beszéld meg veluk, ne kiabálva és agressziven hisztizve. Ha kell, írjatok errol egy papirt, amolyan házi szerződést, amiben benne van, hogy ha megvan a pénz megcsinálod az érettségit, ha pedig nem dolgozol és nem is tanulsz, akkor kiraknak. Valami ilyesmi. Lehet hogy ez hulyeségnek tunik, de meg kell hogy értsd az álláspontjukat. Számukra te csak tinihisztizel és iskolákat váltasz. Valószínűleg ennyit látnak beloled, tehát már rohadtul eleguk lehet, annak ellenére hogy tényleg komoly mentális betegséged lehet. Nem pontosan a szokásos életutat fogod bejárni (érettségi, egyetem/szakma, munka) neked most kicsit más lesz a sorrend, de nincs ezzel baj. Foleg ha szépen, becsulettel végzed a munkádat. Szerintem ez járható út, és nagyon drukkolok :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!