Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy tudna az apukám a nevére...

Hogy tudna az apukám a nevére venni engem?

Figyelt kérdés
Az anyukámnak van egy férje (nem az apukám és valószínűleg külföldön él), akivel nem váltak el. Anyu apuval él már 15 éve, én 12 vagyok, de nekem mindenhol anyu férje van beírva apaként, akit nem is ismerek és tényleg nem ő az apám. Ezt mindenki tudja, de én nagyon szeretném apukám nevét viselni és hogy ő legyen papíron is az apám. Hogy lehetne ezt megoldani? Meg kell keresni a férjet is hozzá? Mamámék valami örökségről beszéltek, hogy én nem vagyok örökös, mert apunak jogilag semmi köze hozzám, hiába vagyok a fia.
2017. aug. 20. 17:03
 1/7 anonim ***** válasza:
87%
Ezt a szüleidnek kell elintézniük, te nem tehetsz semmit.
2017. aug. 20. 17:07
 2/7 anonim ***** válasza:
83%
Hát, ez durva! Apukádnak mondjad, de megdöbbentő, hogy ez nekik eszükbe se jutott! Jogilag úgy van, hogy a férj az apa, de ha a valóságban nem, akkor a szülők kérhetik apaság megállapítását a bíróságtól. (Amúgy te így az anyukád férjétől örökölnél.)
2017. aug. 20. 17:25
 3/7 anonim ***** válasza:
0%
Anyukád kérhette volna 3 éves korodig. Majd ha nagykorú leszel, te is kérheted, de ott is van határidő, 1 év.
2017. aug. 20. 17:28
 4/7 anonim ***** válasza:
79%

Milyen 3 év? Idézd a jogszabályt. Én ugyanis 2 helyen nézve semmi ilyesmit nem találtam. Találtam viszont a kormanyablak.hu-n ezt: " Újdonság a szabályozásban, hogy nincs szükség az apaság vélelmének megdöntése iránti perindításra, ha az apaság vélelme az anya házassága alapján áll fenn, a házastársak életközössége legalább háromszáz napja megszűnt, és az a férfi, akitől a gyermek ténylegesen származik, a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal a magáénak kívánja elismerni. A bíróság ilyen esetben nemperes eljárásban a vélelmezett apa, az anya és a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal magáénak elismerni kívánó férfi közös kérelmére megállapítja, hogy a gyermeknek nem az anya férje vagy volt férje az apja. Az apaság kérdését ugyanebben az eljárásban teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal kell rendezni.

Az apaság megállapítása iránti pert megindíthatja az anya, a gyerek, a gyerek halála esetén a leszármazója és az apa is. Csak személyesen van helye a perindításnak, kivéve a korlátozottan cselekvőképes kiskorú és a cselekvőképességében a származás megállapításával összefüggő jognyilatkozatok tekintetében részlegesen korlátozott személy a pert csak törvényes képviselője hozzájárulásával indíthatja meg. Ha a törvényes képviselő a hozzájárulás megadásában tartósan gátolva van, vagy a hozzájárulást nem adja meg, azt a gyámhatóság hozzájárulása pótolja."

2017. aug. 20. 17:53
 5/7 anonim ***** válasza:
18%
Tök simán a nevére vesz. Ezt ő tudja intézni.
2017. aug. 20. 18:19
 6/7 anonim ***** válasza:
19%
Elnézést, de bennem fel sem merült, hogy valaki, akit 12 éve nem érdekel, hogy a saját gyereke hivatalosan nem a gyereke, az majd most megy intézkedni. Ezért írtam azt a verziót, amit a kérdező maga tud intézni.
2017. aug. 20. 18:35
 7/7 anonim ***** válasza:
0%
Anyukadnak előbb el kell válnia, aztán osstehszasodnia az apukaddal. Ezután lehet kervenyezni a házastársi örökbefogadást
2017. aug. 21. 09:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!