A szüleim teljesen lerombolják az önbizalmamat, emiatt szinte csak gátlásokból állok. Mit tudok tenni?
Sziasztok!
19 éves lány vagyok, egyetemista tehát szeptembertől júniusig 1 héten csak két napot vagyok itthon (kolesz) de nyáron ugye itthon lakok.
A szüleim mindenért engem hibáztatnak, van egy 12 éves öcsém is és ő is azt tanulja el tőlük, hogy engem szekáljon. Bármit beszélgetek a szüleimmel és próbálnék segíteni, úgy fogják föl, hogy én hülyének, fogyinak nézem őket és hogy én vagyok az okosabb, csak nekem lehet igazam és az ilyen embert a munkahelyeken nem fogják szeretni és engem sem fognak.
Érdekes, több helyen dolgoztam és többször szóvátették, hogy rendkívül segítőkész vagyok és emiatt is szerettek. Nem gondolnám, hogy okoskodó az az ember aki segít a másiknak.
A szüleimmel kapcsolatban éppen fordítva látom a dolgot. Ők nem tűrik el, ha nincs igazuk. Nemrég joggal kapcsolatos beszélgetés volt a családban és mivel pont jogot tanulok, elmondtam, hogy abban a kérdéskörben mi hogy van. Erre a válasz nem a normális köszönöm, hanem megint te vagy az okos, csak neked lehet igazad válasz érkezik.
Az öcsém meg rátromfol, persze mikor rászólok, hogy hagyja abba akkor azt kapom, hogy nem szólhatok rá, nem én vagyok az anyja. Ez nem csak egyszeri, többször elfőfordult több más szituációban.
Emiatt a dolgok miatt szinte csak gátlások vannak bennem ami kihat arra is, hogyha igazságtalanság ér akkor nem tudok kiállni magamért.
Egyrészt nem merek önbizalom híján, másrészt egyre kevésbé látom, hogy lenne értelme.
A másik hátulütője az ismerkedés terén van. 0 önbizalmam van és állandóan téma az is, hogy miért nincs már barátom.
Így hogy legyen?
Sajnos ezek kihatnak a személyiségemre is.
Mit tudok tenni?
Elköltözni sajnos nem tudok.
Köszönöm előre is!
Kedves Lepontozott Válaszoló!
[link] - ennek használatához nem szükséges sem orvosi, jogi, mérnöki vagy bölcsészdiploma.
A szüleim nem jártasak az interneten és fejből sem tudják az összes jogszabályt ahogy az emberek 90%-a, ehhez pedig én is hozzátársulok. A suliból kifolyólag pedig tudok egy ilyen oldalt amivel jogesetekre is betekintést nyerhetek. :)
Nem egy bonyolult ügyről volt szó, csupán egy adásvételi szerződésről, amiben ha kis utánanézéssel is de a fogalmak ismeretében segítettem volna nekik.
De köszönöm válaszodat, ahogy a többieknek is!
OFF
A jogtár nem tartalmaz jogeseteket, bocsánat figyelmetlen voltam.:)
ON
Saját példám: nekem is energiavámpír, iszonyatosan negatív, szekírozós az anyám.
(Apám már több mint 20 éve nem él.)
Mindenki mással persze aranyos...
Nem, nem én látom csak így! Aki egy kicsit is közelebb kerül hozzám/hozzánk, és látja az igazi énjét, rögtön elszörnyed...
Ja, kitűnő tanuló, évfolyamelső voltam. Csak 17 éves koromtól jártam nagy ritkán bulizni. El lehetett engedni, sohasem jöttem későn haza, semmi cigi, pia, drog. Nem is adtam könnyen magam a srácoknak, pl. a szüzességem elvesztésével is vártam elég sokat. (Nem gondoltam 15 évesen, h. megtaláltam életem szerelmét, és nem feküdtem le vele.)
Persze nekem is van rossz tulajdonságom, de ált. ilyen 'teljesítményre' büszkék a szülők. Most már diplomám van, a végzettségemnek megfelelő munkakörben dolgozok, és kb. 4-5 minimálbérnyit megkeresek havonta. Alkalmanként külön díjazzák (bónusszal, prémiummal) a munkám.
(Alkalmazotti jogviszony versenyszférában.)
Anyukám 45 éve iparit végzet, de otthon még mindig én vagyok a hülye...
Hipotézis:
EQ terén viszonylag alacsony szinten vannak a szüleid.
Tény (rossz hír):
Nem fognak megváltozni. Mivel halvány segédfogalmuk sincs arról, h. kellene, és hogy mit művelnek Veled, mennyire ártanak Neked. Magukat teljesen okés embereknek tartják.
Tanács:
Ami már korábban is írva vagyon; menekülj tőlük, kerüld a társaságukat, menj minél kevesebbszer haza, próbálj minden áron függetlenedni, ha magadnak jót akarsz.
Lehet, h. ez így most elég drasztikusan hangzik, de sokkal jobban fogod magad érezni. A boldogságszinted, az önbecsülésed/ önbizalmad/ magabiztosságod sokat fog nőni.
Bár jogász vagy (magyarul, magyar jogot tanulsz) próbálj meg egy félévet ösztöndíjjal külföldön tölteni. Jó lesz!
(Én is voltam kétszer. Nagy felüdülés volt a szekírozásból + sok idegsejtet mentesz meg vele, kevesebb stressz, jobb ált. közérzet. Csak ajánlani tudom.)
+ Ha van hol laknod (koli) adj hálát az égnek, és pénteken véletlenül se gyújtsd be a rakétákat, és vedd célba a pályaudvart, buszállomást, stb...!
Magadért teszed.
Helyette sportolj, menj koncertre, moziba, kiállításra, túrázni, múzeumba, színházba, egyéb előadásokra v. csak legyél a barátaiddal, évfolyamtársaiddal és kiránduljatok, v. játsszátok azt, h. turisták vagytok adott városban. Nem tudom, Bp.-en tanulsz v. vidéken, de a nagyobb városokban vannak műemlékek, kulturális rendezvények, egyéb programok, szép a belváros.
Vagy pl. van botanikus kert (Szeged), vagy Zsolnay-negyed (Pécs), vagy vadaspark (Nyíregy.), v. kilátó (Sopron), v. közel a Bakony v. a Balaton (Veszprém) v. a Mátra (Eger) v. van vár (Eger, Miskolc).
Bp. meg kifogyhatatlan tárházát nyújtja az idő hasznos eltöltéshez (a tanulás mellett).
Ja, fürdők szinte mindenütt.
Nehéz a megszokott dolgokon változtatni, más 'szerepkörbe' tenni a szüleinket, azaz - valamilyen szinten - tisztelni őket, de mégis eltávolodni. Néha azonban (pl. a Te esetedben) saját érdekedben muszáj.
Ilyen a felnőtté válás - uazokat. a dolgokat másként, más szemszögből látod, megkérdőjelezed egyes felnőttek (a szüleid) igazságát, kompetensségét, 'mindenhatóságát'...
Remélem, nálad nem jelentkezett (és nem is fog) a mélabú, a depresszió.
Ja, az ilyenek miatt szoktak előjönni olyan tünetek, mint pattanásosság, allergia, asthma, pikkelysömör, ekcéma, seborrhea, autoimmun betegségek- aminek nem szokás rájönni az okára...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!