Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Milyen az a szülő aki zsebpénz...

Milyen az a szülő aki zsebpénzt a gyerek iskolai teljesítményére adja?

Figyelt kérdés
Egyik ismerősöm gyereket nevel és azt mondja hogy ha majd iskolába fogj járni akkor az osztályzatai alapján fogja a zsebpénzét meghatározni a kölöknek hogy ezzel sarkallja a minél jobb iskolai teljesítményre. Mit gondoltok erről a módszerről? Ha szerintetek ez nem helyes akkor miért?
2017. aug. 5. 21:04
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
61%

Az a gond evvel a szemlélettel hogy nem minden gyereknél alkalmazható. Vannak gyengébb képességüek akiknek nehezebben megy a tanulás vagy több extra időt kíván meg a szülőtől hogy együtt tanuljanak. Vannak akik könnyebben megy esetleg jo képességű gyerek kerül gyengébb suliba ahol kisebb erőfeszítéssel teljesít jobban. Egy közepes képességű egy erősebb suliban csak bukdácsolni fog.

Kb. mint ha egy multinál lenne a gyerek ahol teljesítményalapú a bérezés és el kell érni a kitűzött célokat amelyekért bónusz vagy előléptetés jár. Mindez egy jóadag stresszt is eredményez a teljesítménykényszer mellé.

Én inkább megtanítanám hogyan ossza be a zsebpénzét különböző trükkökkel, nyitnék neki Junior számlát bankkártyával 7 éves korától. Pénzügyi kultúráját alakítaná, ki benne, ahelyett hogy multis cégek taktikáját alkalmaznám ami csak teljesítménykényszert eredményez.

2017. aug. 5. 23:47
 12/20 anonim ***** válasza:
68%
Az hogy többet fog kapni attol még nem fogja megtanulni hogyan bánjon a pénzével. A felnőttek között is van aki havi 140 ezerből megél és félrak és aki havi 300 ezerből sem tud kijönni havonta.
2017. aug. 5. 23:56
 13/20 anonim ***** válasza:
33%
Az egyik nagyanyám csinálta velem ezt általános iskolás koromban, nem értettem akkor sem és nem értem ma sem. Ráadásul sosem adta a kezembe a pénzt, el kellett mennem vele a kínai piacra, és addig nem mehettünk ki, amíg el nem fogyott az összeg. Ennek mégis mi értelme van? Nem motivált sem a tanulás, sem az aprópénz, egyszerűen csak tettem, amit elvártak tőlem. A szüleim speciel azt várták el, hogy mindenből színötös legyek, ami eleve nonszensz, ezért rengeteget üvöltöztek velem. Ez sem éppen célravezető módszer.
2017. aug. 6. 00:08
 14/20 anonim ***** válasza:
Hogy ha úgy adja a zsebpénzt,hogy 1 rongy,ha 4es,2,5 ha 5ös,de ha hármas,akkor már 2 rongyot vissza kell térítenie,akkor biztos sóherrá neveli.
2017. aug. 6. 00:22
 15/20 anonim ***** válasza:
69%

Szerintem megöli a belső motivációt ezzel. Amikor kicsi voltam (és most is) főleg azért szerettem tanulni, mert minden érdekelt, nyitott voltam és szerettem új dolgokról ismereteket szerezni. Az motivált, hogy többet tudjak. Etz hasonlítsd össze azzal, akit az motivál, hogy kapjon egy ötszázast a jó jegyért.

Nyilván aki pénzzel jutalmazná a jó teljesítményt, nem akar rosszat, de nem hinném, hogy ez a legjobb út.

2017. aug. 6. 07:16
 16/20 A kérdező kommentje:
#11 Lehet hogy egy cégnél fix hogy mekkora erőfeszítés mekkora havi fizetést eredményez, de egy apa úgy szabhatja meg a gyermeke teljesítményéért járó pénz értékét ahogy ő jónak látja. Itt a lényeg abban van hogy a gyereket ösztönözzük hogy jobb legyen önmagánál, vagy ha nem is de legalább ne lustuljon el, érezze hogy fontos hogy minél jobban teljesítsen.
2017. aug. 6. 09:17
 17/20 anonim ***** válasza:
25%
Az ilyen a jó szülő! Arra neveli a gyereket, hogy megdolgozzon a pénzéért, nem csak úgy a semmire szórja tele a zsebeit zsetonnal! A munkahelyeden a fizetésedet is az elvégzett munkád minősége, mennyisége alapján kapod. Akkor gyerek is kapja az ő munkája alapján az övét. Ez így logikus és igazságos.
2017. aug. 6. 09:43
 18/20 anonim ***** válasza:
85%

Alapvetően inkább arra kéne a gyereket nevelni, hogy jó ideid a tnaulás az ő munkája és kötelessége, ami az ő érdekét szolgálja. Eltekintve a mai otatási rendszer hüyleségeitől és a sok értelmetlen tananyagtól, meg kell tnaulnia tnulni és megtalálni azt az utat, ami őt érdekli, hogy boldoguljon a jövőben. Meg kell azt is értenie és szoknia, hogy lehet egyes tárgyakat utál, mert számára haszontalan, de ez így van a felnőttek világában is. Attól, mert nem szereti, még a kötelessége és becsülettel meg kell csinálni.

Mindemellé a pénz egy jó motiváció, bár igazából inkább csak a jó bizonyítványt díjaznám a gyerek képességeihez mérten, a minden ötösért pénz és minden rossz jegyért leszidás egy baromság. Miért? Mert alapvetően a jó év végi jegyekért kell dolgoznia, ami rögös út és nem érdemel minden megtett méterért dícséretet. Ugyanúgy kár leszidni, ha néha megbotlik. Az élet is ilyen, menni kell tovább, a végeredmény a lényeg. Ha az jó és a rossz dolgokból pedig tanult, akkor a többi nem számít.

2017. aug. 6. 10:23
 19/20 anonim ***** válasza:
67%
Nálunk is ez van, annyi különbséggel, hogy tudom, az én fiam nem egy zseni, így megegyeztünk hogy a zsebpénzt a magához mérten nyújtott teljesítményért kapja, tehát nála a hármas már jó jegy, és a négyesnél már ujjongunk. Ha magához képest jól teljesít akkor megkapja a zsebpénzét, ha nem mert link volt (betegség nem számít) akkor meg nem.
2017. aug. 6. 13:34
 20/20 anonim ***** válasza:
51%

Alapvetően jó ötlet lenne, de nem mindig lehet ezt normálisan kivitelezni. Vannak dolgok, amikhez érzéke kell, hogy legyen, az embernek. Én pl. kifejezetten jó, szorgalmas tanuló voltam mindig is, de fizikából egy 4esért is vért izzadtam, nem volt szabadidőm, volt, hogy annyira nem értettem, hogy pánikrohamom lett a könyv fölött. Sztem ha a diák képességeihez van mérve, akkor jó. Viszont tudatosítani kell a gyerekben, hogy elsősorban azért tanuljon, hogy megalapozza az életét, ne a lóvé miatt.

Viszont ha esetleg a család anyagilag becsődöl, akkor időben értesíteni a gyereket.

2017. szept. 22. 15:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!