Ha a gyerek betölti a 18-at, miért lesz sokak szemében hirtelen élősködő és ingyenélő?
Számtalanszor lehet találkozni ezzel a mentalitással itt is, de már olyan kérdés is volt, hogy muszáj-e a szülőnek a 16 éves gyereket is még eltartani....
Miért van az, hogy egyes szülők már tűkön ülve várják, mikor takarodik el a gyerek albérletbe? Egyáltalán nem azt az esetet értem, amikor a gyerek mondjuk 25 éves, és nem akar dolgozni és non-stop otthon ül, az megint más.
Viszont nekem is van ilyen ismerősöm. Amint betöltötte a 18-at a szülei vettek egy 180 fokos fordulatot, és egészen 20 éves koráig nyaggatták, hogy mikor megy már el albérletbe, mikor szakad le otthonról, mert az a normális, stb. Ő meg megunta és elköltözött, és szinte soha nem jár haza, a szülei pedig elvannak magukban, nyaralnak, a gyerek felé is alig köpnek.
Ha a gyerek belead a közösbe, miért zavarja a szülőt, ha mondjuk még 24 évesen otthon lakik? Miért jó az sok szülőnek, hogy elzavarják tök feleslegesen a gyereket albérletbe, akinek ezután semmi megtakarítása sem lesz, és a fizetésének jó részét az albi viszi el?
Miért vállal valaki gyereket, ha a gyerek őt egy idő után már irritálja a lakásban, és szabadulna meg tőle?
Tudom, hogy nem ez a többség, de egyre többször találkozok ezzel a felfogással.
Miért lesz sokak szemében a gyerek a 18. szülinapja után hirtelen a szülein élősködő ingyenélő?
Ha 18 évesen nem akar tovább tanulni, akkor szerintem elvárható, hogy a saját lábára álljon a gyerek. Ha továbbtanul akkor szerintem túlzás kikergetni otthonról, de aki meg továbbtanul az csak félig lakik otthon, mert egész héten a suliban van és lehet minden hétvégén haza sem jár.
A gond akkor van, ha a gyerekben is az a felfogás támad, hogy 18 vagyok, felnőtt és mostantól nekem nem parancsol senki, de azt elvárja, hogy körülötte takarítsanak, főtt étel legyen mindennap úgy, hogy ő semmit nem tesz ezért és csak élősködik otthon. Eljár csavarogni, elszórja a pénzét, aztán ugyanúgy a szülei tartsák el, mint előtte, mert nem tudja beosztani nagy felnőttségében a fizetését.
Ha valaki 18 évesen dolgozik, de otthon lakik még és besegít a háztartásba, akár már csak annyival, hogy ő is ugyanúgy vásárol a közösbe (hűtőbe kaja, mosópor, tisztitószerek), akkor ezzel semmi gond, és szerintem a szülők sem nézik az ilyet rossz szemmel.
Nem biztos, hogy mindenkinek van alkalma, lehetősége külön költözni, de akkor segítsen otthon. Van olyan ismerősöm, aki pénzt ad haza, egy 20-ast, nem sok, de a bevásárlást, kajálást futja.
Ha pedig nem is dolgozik, nem is tanul, csak otthon van, arról inkább ne beszéljünk.
Sok éppen 18 éves lett valaki úgy érzi, ö mostmár "felnött", neki "jogai" vannak, csak az nem jut eszébe, hogy "kötelességei" is.
Ebböl következöen nem hajlandó a családba beilleszkedve élni, hanem azt akarja csinálni, amire neki kedve van, de emellett elvárja, hogy mindent a feneke alá tegyenek és mindent megvegyenek neki a szülök, amire csak kedve van.
Ha meg a szülö megjegyzi, hogy valami határ azért van, akkor jönnek azzal, hogy nekik milyen sok a havi jövedelmük (200ezer körül), csak arról fogalmuk sincs, mennyi a rezsi, meg az egyéb megélhetési költség.
Az ilyen gyerekek esetében jó, ha különköltöznek, mert akkor utoléri öket a valóság, és felfedezik, hogy semmi sincs ingyen. Ebben az esetben éppen hogy a felelöségteljes szülö az, aki nem pátyolgatja tovább a csemetét, hanem kezdi az önállósághoz szoktatni.
Nekem az a meglátásom, hogy az alapvetően nehéz megélhetés miatt túl sokat foglalkozunk azzal, hogy más magyar emberek hogy élnek (nagyon jól-nagyon rosszul amiből jórészt a fenti kérdés is adódik).
Én úgy vagyok vele, hogy amíg a törvényes kereteket átlépve az én családom életébe nem avatkoznak bele, addig nem foglalkozok másokkal. Így is elég sok a baj és sok esetben a törvényekre fittyet hányva rontjuk egymás életszínvonalát.
Szerintem a szülők szemében nem akkor válik ingyenélővé a gyerek ha betölti a 18-at, hanem ha elkezd dolgozni és innét azt hiszi neki mindent lehet.
Luxus ruhák,cipők stb. a szülő csak kapkodja a fejét!
Jöhet az xbox, a buli, de hogy megvegyen 1 kg kenyeret, az eszébe sem jut.
Minden fizet a szülő, úgy mint eddig, a gyerek meg elveri a fizetését, hisz az az ő pénze.
Szerintem itt bukik ki sok szülő, hogy ha ennyi pénze van a gyereknek, akkor akár el is tarthatja magát.
Addig amíg a szülő elviszi a másnapos kenyeret a munkahelyére,addig a gyereknek ez nem felel meg!
Amit keres magára költi, viszont elvárja, hogy otthon legyen meleg víz, legyen főzve stb.
Testvérem otthon lakik, dolgozik már 2 éve.
PS4, Razer fejhallgató, Samsung S8 Edge vagy 10 féle konzoljáték, szüleim autóját használja. Telefonszámláját apa fizeti, tankolni saját pénzből sosem tankolt még, ha anya nem a kénye kedvére főz akkor leszólja az ebédet, még csak annyival sem segít nekik, hogy legalább hetente felporszívózzon a nappaliban vagy kimossa a saját ruháit. Szerintem érthető, ha zavarnák el otthonról, de nem megy. Tudom, erről a szüleim is tehetnek, hiszen a kisfiukat nem akarják kitenni a házból. Így viszont elviselik ezt az egészet.
Nem azzal van a gond, hogy otthon lakik, hanem az életszemléletével. És sok gyerek ugyanígy van ezzel. Már dolgozik, önálló keresete van, amit saját magára költ, miközben elvárja, hogy a szülők ugyanúgy eltartsák, mintha 15 éves lenne csak azért, mert ő a kicsi gyerekük.
Mert a szülö is mondjuk élni akar és nem a 25 éveshez alkalmazkodni, mehg kiszolgálni. Mert bizony sok otthonélö simán elvárja, hogy nappal legyen csend, mert ö éjszaka ezt-azt csinált, vagy tegyék le elé a kaját, holott ez nem igy müködik, pláne, ha még a csaját-pasiját is odaviszi.
Nekem nincs bajom ha együtt kell élnem a gyerekemmel, de legyen önállo, oldja meg a gondjait és ne szolgáltassa ki magát, meg ne dirigáljon.
Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!