Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Elvált szülők esetén, eldönthe...

Elvált szülők esetén, eldöntheti-e a gyerek, hogy kinél lakhat?

Figyelt kérdés

Nekem 3 éve váltak el anyámék. 12 voltam akkor. Most 15 vagyok, és már nem bírom a "nagyvárosi" életet, nekem van egy "megfelelési kényszer" betegségem, úgymond. (Röviden annyi, hogy mindenkinek meg akarok felelni, de durván) Lényeg a lényeg:

Apám benne lenne, hogy vele lakjak, de anyám ellenzi. Mindig mondogatta hogy: "Apa nem fog veled törődni" és a szokásos dolgok.

Tudtok segíteni, mi ilyenkor a lépés? (Bíróság már felmerült, de még várunk vele, ugyanis azt akarjuk, hogy anya magától menjen bele, de ha tényleg nem megy, az is szóba jöhet, hogy a bírósági eljárás után, nem láthat, egyszer sem)

2016. dec. 7. 19:36
 1/8 anonim ***** válasza:
8%
Sajnos ritkán döntheti el a gyerek. Azt hiszem 14 felett. Nagyon sok nő pocsék anya, mégis neki kedvez a bíróság legtöbb esetben.
2016. dec. 7. 19:46
 2/8 anonim ***** válasza:
85%

Az első hülyeséget írt.

Tehát ez így működik: apukád keresetet indít a bíróság előtt azért, hogy nála helyezzenek el téged.

A bíróság téged meg fog hallgatni, és 15 évesen már 99%-ban a te szavad dönt. Kivétel lenne, ha nagyon durván az érdekeid ellen akarnál dönteni, pl. drogos lenne a szülő, akihez menni akarnál, stb.

A per során az apukád által - gondolom - fizetendő tartásdíjat is megszüntetik, és anyukádat fogják fizetésre kötelezni, mivel már nem nála fogsz élni. Illetve onnantól a családi pótlék, is apukádnak jár majd, ezeket mind-mind el kell intézni.

Szóval kvázi dönthetsz, de nem önkényesen, hanem a megfelelő eljárás során.

2016. dec. 7. 19:56
 3/8 anonim ***** válasza:
77%
Ja, és anyukád hiába is egyezne bele, rendezni kell a helyzetet jogilag is, mivel iskolába hogyan jársz akkor? Még beíratni sem tudna apukád, ha hivatalosan nem ő nevel most téged. Nem tudnál hozzá átjelentkezni a lakcímére, nem tudnál iskolába beiratkozni, de esélyes, hogy még egy iskolai kirándulási papírt se írhatna alá.
2016. dec. 7. 19:57
 4/8 anonim ***** válasza:
30%

1. A gyerek nem döntheti el, hogy hol akar élni, ez a bíróság hatásköre és független anyád beleegyezésétöl.

2. Ha a gyerekelhelyezést meg akarja az egyik szülö változtatni, akkor bead egy keresetet a bíróságra indoklással és utána a bíróság dönt.

2016. dec. 7. 21:06
 5/8 anonim ***** válasza:
Legegyszerűbb lenne ha megegyeznének a szüleid. Ha nem tudnak akkor marad a bíróság ahol valószínűleg úgy döntenek ahogy szeretnéd.
2016. dec. 7. 22:00
 6/8 anonim ***** válasza:
Nagy gyereket már meg szoktak kérdezni. Anyám (polgári bíró volt, tipikusan válóperekkel foglalkozott) megkérdezte, az biztos, bár az is igaz, hogy rengetegszer az apának adta a gyermeket, mert az volt a jobb választás (ha mindkettő igen rossz volt, akkor jó esetben volt nagyszülő). Rendes bíró a gyermek érdekét nézi, de tudom, hogy akkor is, azóta is nagy előnye van az anyának.
2016. dec. 7. 23:03
 7/8 anonim ***** válasza:

Ez is régi eset lesz, de azért leírom.

Anyámat is elérte a vég és 2 évesen elváltak a férjétől. A hím felmenőm később el akart venni anyámtól. Nem tudom, beadott-e valamit, de 12 évesen megsértett és nemes egyszerűséggel lenulláztam a láthatást, nem voltam hajlandó találkozni vele. Hivatalos helyekre került az ügy, tárgyalás nemvolt, csak behívtak s megkérdeztek, akarom-e látni többé. Mondtam, nem. Ennyiben maradtunk. Soha többé nem láttam. 12 éves voltam akkor. Tartásdíjat sosem fizetett, ha valakit ez érdekel, ez egyszerűsíthetett.

Nem hiszem, hogy eltelik pár évtized s a gyerek szava ma már semmi. Bár én akkor is ellenálltam volna, ha köteleznek rá, nem tudom, akkor mit léptek volna.

Beteg dolog lenne egy ekkora gyerek véleményét figyelmen kívül hagyni, amikor pont róla van szó.

2016. dec. 7. 23:08
 8/8 anonim ***** válasza:

"Abban az esetben, nem tudom hogyan lenne, hogy van egy húgom. Ugye mondtad, akkor minden apámnak menne, de mivel húgom is van, és ő 100% - ig mellettem áll, de ő ebből ugyanolyan százalékban ki akar maradni az én áthelyezésemből. Ilyenkor egyik ide, másik oda menne? :D

Remélem nem baj, hogy megint kérdezek ^_^"

Persze. Ha így akarjátok, lehet így is. Akkor persze a fizetendő pénz is feleződik (pontosabban ilyenkor jellemzően senki nem fizet senkinek).

2016. dec. 8. 15:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!