Lelki terror ellen mit tegyünk? Sos
A szüleimmel élek, van egy tesóm de ő külföldön él.Apukám alkoholista állandóan lelki terrorban tart minket de leginkább anyát.Nincs hova mennünk nincsenek nagyszüleim.Talán anyával eltudnánk költözni ha pár hónapig spórolna.De addig is ki kell őt bírnunk.Tettlegességig még szerencsére nem fajultak a dolgok de rettegünk tőle.Vannak dührohamai ilyenkor csapkod,vagy szó nélkül elmegy itthonról és nem alszik itthon.Ilyenkor is félünk hogy mi lesz ha haza jön esetleg éjszaka.
Mit tegyünk hogy ez megszünjön? Már a suliban sem tudok koncentrálni a stressz miatt.
17/L
Kedves Kérdező!
Nekem az anyukám ivott. 17 évesen már dolgoztam, albérletben laktam.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy te is tedd ezt, hanem csak azt, hogy sajnos manapság az ilyen esetek szinte mindennaposak.
Igen, anyukádnak a sarkára kellene állnia, nem tudom, milyen alkat,meg fogja-e tenni. Amire biztos hatással tudsz lenni, az a saját életed, a saját gondolkodásod, a saját döntéseid.
Ne tarts attól, hogy apukád az öngyilkossági fenyegetését beváltja! Sosem szokták megtenni.
Mindenképp el kellene költöznötök, ez máshogy nem fog megszűnni. Kivéve, ha tényleg meghal, de azért inkább kívánom azt, hogy változzon meg. De ezt semmiképp ne várjátok meg!
A suliban van szakember - elvileg a törvény előírja, hogy kell legyen. Valamilyen szociális munkás vagy egyéb, tőle tudsz szakmai tanácsot és segítséget kérni.
Van két könyv, ami nekem sokat segített: Janet G. Woititz - Alkoholbeteg szülők felnőtt gyermekei és Dr. Susan Forward - Mérgező szülők.
Részlete a másodikból:
"Ha Richard Nixon emberei a Fehér Házban falazásból leckét vettek volna bárkitől, aki alkoholistával él együtt, a Watergate ma is csak egy washingtoni szálloda lenne. Akik alkoholistákkal élnek egy fedél alatt, azok esetében a tagadás szinte határtalan méreteket ölt. ... Most majd rendbe hozom a dolgokat ... Sosem lehettem gyerek..."
Beszélnek arról is, hogy "a nem alkoholista szülő az alkoholista által okozott szenvedések ellenére tudattalanul támogatja az alkoholistát az ivásban. Elfogadó magatartásával azt közvetíti, hogy mindig készen áll a partnere destruktív magatartásából fakadó károk kezelésére. Az ilyen szülő általában társ- vagy segítő-függő. ..."
Kitartás, Csajszi! Ami nem öl meg, az tényleg meg fog erősíteni! Van kiút! Józanságnak hívják. :)
Mindenképp kérj segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!