Hogy zajlik a karácsonyi ajándékozás azoknál a családoknál ahol nem azt fizetik el a gyerekkel hogy az ajándékot a Jezuska hozza?
Mi csak hagyományból hitetjük ezt a gyereknek hogy ajándékot a Jézuska hozza annyi különbséggel hogy a fát 23-án este közösen díszítjük fel. Azt mondjuk velem sem hitették el a szüleim hogy a fát is a Jézuska hozza, páromnál működött még ez, de nála sem sokáig mert ő 5 évesen lebuktatta a szüleit :D
Mi úgy vagyunk a párommal hogy nem csinálunk ebből akkora ügyet kb 5-6 éves koráig megjátsszuk ezt mert a legtöbb kisgyerekkel oviban, meg kis iskolásoknál még ezt adják elő, persze nem akarjuk a végtelenségig ebbe az "átverésbe" tartani, de teszünk róla hogy ne érje akkora csalódás amikor megtudja az igazat és igyekszünk úgy nevelni hogy karácsonykor legfontosabb a szeretet, mert anyagilag sokan nem engedhetik meg maguknak azt hogy megajándékozzák egymást meg hogy karácsonyfájuk legyen.
Mi a párommal teszünk azért hogy a karácsonyi hangulat meglegyen amikor anyagilag nem úgy álltunk akkor a szüleinknél karácsonyoztunk és csak jelképes ajándékot adtunk nekik, mivel kisgyerek sehol sem volt a családban így egy kis apróságot mindenkinek tudtunk adni amit javarészt saját magunk készítettünk.
nagyon jellemző, hogy itt a gyakorin a 10-est lepontozzák
lepontozók: szerintem vigyétek a csecsemőt, kisgyereket ajándék-vásárláshoz - nem lehet időben kezdeni a fogyasztói idiótává nevelést - és még véletlenül se értse meg az ajándék, a meglepetés transzcendensből forrásozó örömét! / ami a Jakab idézetben van.
Egyszerű. Nem azt mondod neki, hogy "nézd, mit hozott a Jézuska", hanem azt, hogy "nézd mit vett neked anyuci".
Bár nem értem, miért kell tudatosítani a gyerekben már 1 évesen, hogy a szülei vették neki az ajándékot.
A mi családunkban senki nem vallásos, de amikor kicsi voltam, akkor próbálták elhitetni velem, hogy van Jézuska meg Télapó. Persze már kb. 4 éves koromban tudtam, hogy ez hazugság, mert emelett meg hagytak tévét nézni, amiben minden karácsonykor olyan filmeket adtak le, amit arról szólnak hogy a családapa öltözik be Mikulásnak és próbálja elhitetni a gyerekeivel, hogy ez az egész igazi. Tehát elég hamar leesett, hogy ha ez a Mikulás sztori Amerikában kamu, akkor Magyarországon is az. :D
Nemsokára érteni fogja a húsvét lényegét, és majd akkor könnyebb lesz elmondani a karácsony fontosságát.
Ha Szenteste vagy a további napokon elmentek templomba vagy imaházba, ott úgyis fogja hallani a karácsony eredeti jelentését és minél idősebb lesz, annál jobban érti majd.
Mi vallásos család vagyunk. A nagyobb gyerekeinknek kicsi korukban azt mondtuk Jézuska hozza az ajándékot, aztán amikor okosodtak és rákérdeztek (4-5 évesen), én mindig elmondtam nekik az igazat. Most a 2 éves legkisebb elől nem dugdostuk a fát, vele együtt díszítettük. A családban kihúzzuk egymás nevét advent elején és annak az 1 személynek ajándékot készítünk. Idén a kicsit is bevontuk. Titkot még nem tud tartani, tehát az utolsó nap csináltam vele az ajándékot. Viszont kihagyni rossz lett volna őt ebből. Egyszerűen belefáradtam a szervezésbe.
Mi nem attól vagyunk hívők, hogy Jézuska hozza a fát és ajándékot, hanem nálunk Jézus születését ünnepeljük karácsonykor.
Szerintem csináljátok ti is úgy ahogy ti szeretnétek. Sok jó megoldás van. Én még az alsós gyerekemre se szóltam rá, amikor "felvilágosította" az osztálytársát, hogy az ajándékot a szülők veszik. Mondjuk szerintem ekkora gyereknél már az nem normális, hogy ebben a mesében akar hinni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!