Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért akarják rámerőltetni?...

Miért akarják rámerőltetni? Nem akarok mérnök lenni.

Figyelt kérdés

Hogy tudassam a szüleimmel, hogy egyik mérnöki kar sem érdekel? Nem ilyen irányban szeretnék továbbtanulni, mindig is ügyvéd szerettem volna lenni. Az idei tanévben végzem, viszont a szüleim hallani sem akarnak arról, hogy humán irányban tanuljak tovább. Azt hajtogatják folyton, hogy rengeteg ügyvéd van és majd éhen fogok halni, mert munkám nem lesz. Ők mindeketten mérnökök és számomra csakis ezt az irányt képzelik el, esetleg orvos, vagy gyógyszerész lehetnék még szerintük. Csupa olyan fogalalkozás, melyekhez a reál tantárgyak elengedhetetlenek, viszont engem ezek egyáltalán nem érdekelnek. Ők azzal érvelnek, hogy ha valamit ezek közül végzek biztosan lesz munkám azonnal, nem lesz gond a megélhetéssel. Én ezt értem, a probléma csupán az, hogy egyáltalán nem érdekel semmilyen foglalkozás az általuk felsoroltak közül. Teljesen hajthatatlanok, ilyenkor mi a teendő? Mit kéne tennem, hogy ne szítsam tovább a feszültséget? Már számtalanszor beszéltem velük erről 0 eredménnyel.

18/L

2016. nov. 9. 00:08
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
19%

Nos valamilyen szinten igazuk van meg nem is....

gyógszerész (5éves alapból) egész jó lehetőségek vannak.

Orvosként sem leszel munkanélküli...de ha nem szeretnéd,akkor fölösleges eröltetned.

(én pl vegyészként végeztem labdába sem tudtam rúgni vele...most nyelvből éldegélek egy informatikai cégnél)

2016. nov. 9. 03:35
 2/11 anonim ***** válasza:
5%

Ha nem akarsz mérnök lenni, akkor ne menj oda.

De ügyvédnek menni tényleg csak idö- és pénzpocsékolás, mivel már most is rengeteg végzettt jogász van munkahely nélkül. Ha netán kapnál is valahol munkát, akkor az nem azt jelenti, hogy komoly jogi témákkal foglalkozol, hanem az idösebb ügyvédek mellett írogathatod a jegyzökönyveket, meg egyéb papírmunkákat végezhetsz - és nem hisezm, hogy ezt érdekesnek találnád.

2016. nov. 9. 07:40
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Informatikusként mondom, hogy ne engedj a szüleidnek. Hiába tanulnál olyat, ami elvileg piacképes, ha egyszer nem érdekel.
2016. nov. 9. 07:48
 4/11 anonim ***** válasza:
36%
Jogot, közgázt tanulhatsz posztgraduális képzés keretében is, rengetegen megteszik, ha van egy kis szabadidejük.:-) A szüleid érvelésének van valóságalapja, az más kérdés, hoy nincs sok értelme olyasminek a tanulásával tölteni 5-6 évet, amihez nincs semmi affinitásod.
2016. nov. 9. 07:50
 5/11 anonim ***** válasza:
0%

HA ennyire nem tudod, mi akarsz lenni, akkor érettségi után hagyj ki egy évet és keress praktikumokat jogászoknál, mérnöki irodóaban, gyógyszertárakban - vagy ami még szóbajöhetne, és akkor gyakorlatban látod, hogy melyik szakma milyen a valóságban.

Utána jobban tudsz dönteni, vagy adott esetben nem mégy egyetemre, hanem valami más végzettséget szerzel.

2016. nov. 9. 08:22
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

A szüleid nagyon buták.Csakis neked kell eldönteni,hogy mi akarsz lenni.Nem a szüleid fognak helyetted egyetemre járni és utána 40 évig dolgozni.

Nyilván hallgasd meg őket is, de TE dönts.Mivel nagykorú vagy,nem kell az engedélyük sem.Azt írd be a felvételi lapodba ami téged érdekel és szeretnéd csinálni.

Mondom ezt mérnökként.Nem való mindenkinek.Aki csak a szülői nyomásra iratkozott be vagy csak a pénz miatt,annak piszok nehéz végigcsinálni és kb soha nem fogja szeretni a munkáját..

Tényleg te dönts.Nem kell tiszteletlennek lenni a szüleiddel ezért, de ne is engedj a nyomásukra.

Egy reál szakon tényleg nem állja meg a helyét az,akit inkább a humán dolgok érdekelnek. Csak mondom.. Ha el akarsz vesztegetni pár évet az életedből és az állami féléveidet,akkor hajrá,csináld amit a szüleid mondanak..

De ha nem,akkor egyszerűen ne azt válaszd amit őt akarnak.Tényleg nem kell sehova az aláírásuk,nagykorú vagy,te döntöd el hova adod be a papírt.

2016. nov. 9. 12:52
 7/11 anonim ***** válasza:
45%

Szerintem ezen szempontok alapján kellene NEKED döntened:

1. Milyen beállítottságú vagy? Ha humán, akkor semmiképp se menj reálos szakra! Én is már bánom, pedig csak egy amolyan "félig" reál mérnök szakra járok.

2. Mi az, ami érdekel? Ez nehéz kérdés, mert én is az egyetem alatt jöttem rá, hogy más jobban érdekel. Olyat semmiképp se válassz, ami fikarcnyit sem érdekel, mert akkor nagyon megfogod szívni.

3. Lesz-e rád szükség? A jogi szakokkal tényleg az a gond, hogy hiába végzed el, nehezen tudsz majd elhelyezkedni. Mérnökként meg biztos állásod lesz.

Ezeket a pontokat, kérdéseket érdemes megrágni, és utána dönteni. Sok sikert!

2016. nov. 9. 14:58
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Azt tanuld, ami érdekel. Jogi diplomával nem csak ügyvéd lehetsz, sok mindem más is (pl. hivatalokban)

Ha a humán tárgyak érdekelnek, ne menj mérnöknek, mert úgyse csinálnád azt.

2016. nov. 9. 19:17
 9/11 anonim válasza:
76%

Azt kellene nekik megérteni, hogy nem ilyesmi forog a kockán, hogy nem lesz Egyáltalán (a végzettségedhez illő) munkád...

Még ha szabad bölcsészetre akarnál menni, az olyan lenne, de az "ügyvéd" egy teljesen megfogható dolog.

Csak lehet, hogy nem fogsz vele rögtön 400 ezret keresni, vagy nem az álláskeresés kezdésétől számított 2 órán belül lesz munkád, hanem mondjuk 2 hónap múlva...

Attól, hogy valami nem ezer-millió-százalékig-biztos, még nem jelenti azt, hogy biztos-hogy-nem.

Ezeket biztosan ők is tudják, de vannak emberek, akik egyszerűen "magasabb szintre értékelik" a reál dolgokat, mint a humánokat, a szüleid - minthogy párként is egymást (egy másik mérnököt) választottak, nagy valséggel ilyenek...

Nehéz dolog, mert ilyenkor az embert még a szülei támogatják anyagilag, ezért függő helyzetben van. Vagy nagy áldozatot kell hozni azért, hogy ez megváltozzon (összeveszés / veszekedés a családdal, dolgozni tanulás mellett, stb stb...)

2016. nov. 9. 22:50
 10/11 anonim ***** válasza:
Meg kell mondani a szüleidnek, hogy ez a te életed, te döntésed, és felelősséged. Te nem élhetsz az ő elképzelésük szerint. A saját életüket rendezzék, ne a tiedet. Ez sorsformáló döntés, nem az ő jogkörük. Volt ugyanilyen sztori, és az illető belebetegedett a szülői döntésbe. Konfrontálódnod kell a saját érdekedben! Nehéz lesz. Büdös szülők! :-) Ne hagyd magad. Ölellek.
2016. nov. 10. 10:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!