Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Megengednétek a 13 éves...

Megengednétek a 13 éves fiatoknak, hogy rap zenét hallgasson?

Figyelt kérdés

2016. okt. 29. 00:51
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
97%

Felőlem olyan zenét hallgat, amilyet akar. Nem ettől fogom félteni.

13 éves fiú. Mit hallgasson, Rúzsa Magdit?

35/N

2016. okt. 29. 08:24
 12/29 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk én régen voltam 13, de nem rémlik, hogy engedélyt kellett kèrnem, hogy bármiféle zenét hallgassak...
2016. okt. 29. 08:26
 13/29 anonim ***** válasza:
100%
Remélem ez kamu kérdés. Miért ne hallgathatna rap-et?
2016. okt. 29. 08:30
 14/29 anonim ***** válasza:
87%

Egy normális rap zene bármilyen nyelven tele van szinonima szavakkal,egzotikus szavakkal a káromkodás mellett. A "csúnya" szavakat már rég ismeri. Semmi baja nem lesz. Pl Akkezdet Phiai, mindketten értelmiségi családból valók. (tanár szülők, az egyikük szintén tanárin végzett)

De egyébként is, miért ne hallgatná ami tetszik neki??

2016. okt. 29. 08:39
 15/29 anonim válasza:
100%
igen
2016. okt. 29. 09:04
 16/29 anonim ***** válasza:
66%

10-es, ÁKOS?! Enyhén szólva pocsék az ízlésed, már ne is haragudj - értem az iróniát, amúgy :D

Kérdező: én spec. utálom a rapet; az ő korában - és mindmáig - gothic-, alt rockot, többfajta nem hörgős metált (nem tudom az elnevezéseiket) hallgattam zömmel.

Párom totál metálos (zúzóstól kezdve), mégis egyetemet végzett, és külföldön dolgozik mint szoftverfejlesztő.

2016. okt. 29. 09:23
 17/29 anonim ***** válasza:
26%

Egyetértek avval, aki felvetette, hogy hasznos dolog beszélgetni a szülő részéről a kamasz korú gyermekükkel nyitottan arról -persze nem poroszos, és nem faggatózó jelleggel, hanem őszinte érdeklődéssel és oldott légkörben-, hogy vajon miért tetszik neki, amit hallgat.

Ugyanis egy fontos tényezőt előttem egyikőtök sem említett: némelyik zene szövege agitatív, uszító, ami a felnőttek egy részére (az értelmesebbjére) nem veszélyes, mert az élet árnyoldalát is meg lehet akár elvben ismerni (pl olvasni a sátánistákról, hogy vajon azok miért gondolkodnak úgy, ahogy),

ellenben

a legtöbb kiskorú még könnyen befolyásolható, nincs kialakult jellemük, és érzelmileg eléggé kiszolgáltatottak (sok felnőttre is jellemző részben).

Ennél fogva én azért a szülők helyében szeretnék tudni arról, hogy vajon pl a rap, valamint a punk zenék közül fasisztoidot hallgat-e a gyerekem, ha lenne gyerekem (van persze sok féle punk, vagy éppenséggel rap, nem csak fasiszták!), bár nyilván ha pici kortól neveli a szülő a gyereket, akkor saját magának is köszönheti esetleg, hogy fasizmusért rajong a gyereke (vagy csak polgárpukkasztásból hallgat, de annak is van veszélye, esetleg hátrányba kerülhet a gyerek emiatt).

A black metal zenék nagy része sátánista, erről sem árt tudnia a szülőknek. Léteznek nagyon elmlyülős, hangulatos black metal-ok , főleg az atmoszférikusak közül, ezek egy része NEM séténista, hanem pusztán ateista, és/vagy folklorisztikus. De a java része sátánista.

Tehát én javaslom beszélgetést kezdeméyneznie a szülőknek a gyerekükkel arról ,h a szülő által gyanúsnak vélt zenei tartalmakat vajon miért szereti a gyereke.

De tiltani a kamasznak nincs értelme ilyesmit. Hacsak nem evidens dolgokat, melyek amúgy is a nevelésen múlnak leginkább, legalábbis ha pici kortól neveli a szülő a gyermeket:

pl a bűnözés negatív oldaláról;

egészségügyi kérdésekről (drog , alkohol, dohányzás) ;

valamint, hogy 14 éves koráig semmiképp ne szexeljen, hogy miért ne; határozottan, de kedves hangnemben már kicsi korától nyitottan beszélgetni szexuális kérdésekről vele, 10-14 évesen meg kiemelten a szex kockázatairól, elmagyarázva, miért muszáj várni evvel minimum 14, de inkább 16 éves korig, hozzátéve, hogy a saját teste viszont nem tabu önmaga számára, és hogy csókolózhat másokkal akárhány évesen;

valamint: lehetőleg próbáljon X órára hazaérni, pl hétköznap 21 órára, hétvégén meg legalábbis éjfélre, ha van már 14 éves. De 10-14 között ezt persze korlátozottabban engedném, mert veszélynek vannak kitéve a kamaszok.

Szóval nem tiltás kérdése a zenehallgatás, de minél kisebb kortól nem árt nevelni a gyerekeket, és akkor esélyesen nem fog sátánista, vagy más erkölcstelen tartalmú zenéket hallgatni; de ha mégis, akkor még mindig érdemes beszélgetni erről vele, kikérve a gyerek véleményét, és elmondani a szülő részéről véleményt.

És ne feledjük: ártatlannak látszó dalszöveg is lehet veszélyes, pl szektás szövegek, ami nem csak sátánista lehet, hanem pl istenfélést mutató, erkölcsösnek LÁTSZÓ, behízelgő, hatásvadász jellegű is lehet adott esetben, sajnos.

2016. okt. 29. 15:02
 18/29 anonim ***** válasza:
5%
* Értelemszerűen nem soroltam fel minden veszélyt (pl gyermekmolesztálókkal szembeni felkészítés, satöbbi), mert nem az a lényeg a mondandómban, tehát nyilván jó esetben nagyjából kortárssal csókolózik a 14 év alatti gyermek (14 éves kortól viszont kortalan a partner), és így tovább...
2016. okt. 29. 15:07
 19/29 anonim ***** válasza:
93%
Igen.
2016. okt. 29. 19:52
 20/29 anonim ***** válasza:
86%
Nem , rap zenét csak és kizárólag 18 éves kor felett ,alkoholfogyasztás mellett ajánlott hallgatni ( az sem árt ha közben vandálkodik valamilyen közterületen , és/vagy füvet árul ) addig kapcsold be neki Halász Juditot vagy az Alma együttest .
2016. okt. 30. 08:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!