Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit gondolnátok ha a 14 éves...

Mit gondolnátok ha a 14 éves lányotok elkezdené olvasni a Mein Kampf-ot? Zavarna? Miért?

Figyelt kérdés
2016. szept. 19. 18:42
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem zavarna, mert egyszerűen lázad a kamasz.

Miért biztos, hogy lázad? LEhet, hogy egyszerűen érdekli, hallott róla, nem akar addig véleményt mondani, amíg nem olvasta el.

2016. szept. 19. 19:59
 22/33 anonim ***** válasza:

Attól függ, hogy miért. Nem támadnám le, de beszélgetnék róla a lányommal.

Nem mindegy, hogy azért olvassa, mert érdekli őt, de nem szimpatizál a nácizmussal, vagy hogy azért, mert rajong Hitlerért és az ideológiájáért.

2016. szept. 19. 20:02
 23/33 anonim ***** válasza:
100%

nem érdekelne, olvastam én is... már ameddig bírtam, szerintem rettenetes könyv, olvashatatlan...tényleg rémes a stílusa...

mondjuk kézbe venném utána én is ha nem olvastam volna még, és elolvasnám, beszélgetnénk róla... mindenképpen... vagy éppen azokról a szörnyűségekről, amiket a nácik műveltek, ártatlan emberekkel...gyerekekkel, idősekkel...

de azt olvas amit akar, csak tényleg oda kell még figyelni, ne befolyásolja rossz irányba semmi...

2016. szept. 19. 20:15
 24/33 anonim ***** válasza:
Megkérném, hogy mesélje el mirõl szólt, mert engem annyira nem érdekel, hogy neki álljak, de annyit hallottam róla, hogy jó lenne bõvebben tudni, hogy mirõl szól.
2016. szept. 19. 20:23
 25/33 anonim ***** válasza:
57%

Azért nehéz elhinni, hogy tényleg érdekli, mert a 14 éves lányok meg úgy általában a kamasz gyerekek nem szoktak szorgalomból, a történelem iránti vágyukból fakadóan olvasni, még a kötelező olvasmányokra is nehéz őket rávenni, de ma már annak is örülhetünk, ha egy magazint képesek kinyitni az okostelefon nyomkodása helyett.

Vannak persze kivételek, mindig vannak, de nem véletlenül ők a kivételek.

Általában lázadásból, különcködésből kezdenek el olvasni (lehetőleg mások előtt, hogy mindenki lássa) a fiatalok, főleg a lányok, olyan könyveket, ami vagy nem nekik való, és minden szempontból bűn a létezése, amellett, hogy semmi irodalmi értéke nincsen (mint a Mein Kampf), vagy olyanokat, amiket a felnőttektől, vagy filmekből látnak, mint a Jane Austen regények, amikből még semmit nem fognak fel, de lefényképezik magukat, ahogy olvassák, csakhogy mindenki lássa, milyen műveltek és érzékenyek.

Kedves kérdező, a Te lányodat neked kell ismerni, neked kell tudnod, hogy kíváncsiságból vagy bosszantási céllal olvas ilyen könyveket, és hogy lehet-e veszélyes rá nézve, ha ezt olvassa.

2016. szept. 19. 20:49
 26/33 anonim ***** válasza:
93%
Én valaha elkezdtem olvasni, de megmondom őszintén, untam. (Megj.: volt egy magyar nyelvű kiadás a '90-es évek közepén Mónus Áron fordításában, egy külföldi kiadó kiadásában.) Igaz, én csak az elejét olvastam, amikor fiatalkori éveiről ír Hitler. A Monarchiát nagyon kritizálta, és emlékszem, minket, magyarokat a szláv népek közé sorolt be. Ezen jót mosolyogtam.
2016. szept. 19. 21:41
 27/33 anonim ***** válasza:
16-os Vagyok... nem tudom miert olyan hihetetlen h valakit erdekel a tortenelem... nekem is tervben van h elolvasom... es nem hiszem h olyan naiv lennek h rossz hatassal lenne ram... valaki irta h egy krimitol se leszel gyilkos.. teljesen egyet ertek. Nem minden 14 eves kreten am... es attol h valamit olvasok, korantsem biztos h egyetertek vele... nem gondolom hogy a szoban forgo lany olyan konnyen befolyasolhato hogy mire a vegere er magaenak erzi vagy ilyesmi... bocs... biztos velem van a baj h nem akarok bunkon es tudatlanul meghalni... erre senki nem gondolna aaaa.... bocsanat a helyesirasomert!
2016. szept. 19. 22:44
 28/33 anonim ***** válasza:
75%
Kérdés, milyen célból. Ha csak érdeklődik, érdekli, hogy mi volt Hitler ideológiája stb - akkor nyugodtan olvassa, jobb, ha érdeklődő és művelődni akar, mintha egész nap körmöt lakkozna és zenét hallgatna. Viszont ha ilyen "heil, Hitler!"-esdiből, akkor nem örülnék neki, és elbeszélgetnék vele.
2016. szept. 20. 09:02
 29/33 anonim ***** válasza:
85%

Én is 14 évesen olvastam el először (még jobban untam, mint A Pál utcai fiúkat) és akkor a nagy részét nem értettem. Az egész Hitler önfényezéséről szól (ami inkább Schliemann naplójához hasinlít egyébként, mint a valósághoz) és csak a későbbi történésen kontextusában mond valamit.

Ugyanakkor az "ismerd meg az ellenségeidet"-elv miatt olvastam később/rengetegszer el újra. (Pont, amiért a Bibliát) Ahogyan régen, most sem olvasta a legtöbb (neo)náci. Hogy miért? Mert nem egy egyszerű, könnyű, szórakoztató olvasnivaló.

Szerintem nem lázadás vezethet egy ilyen könyv elolvasásához, inkább a kiváncsiság, ami nem baj alapvetően. Egy krimitől sem leszel gyilkos, egy romantikus regénytől sem szerelmes és a Mein Kamptól sem neonáci.

2016. szept. 20. 09:38
 30/33 anonim ***** válasza:
85%

Dehogy zavarna, én is olvastam... egyébként igaza van itt többeknek, hogy egy unalmas, ömlengős, borzalmas stílusú zagyvalék... (Hitler megérdemelte volna már ezért a könyvért is, hogy büntiből ivritre kelljen fordítania a Sztálin-összest:))

De ettől még a XX. századi történelem egyik alapvető forrásműve, és az ember inkább olvasson eredeti forrásokat és gondolkodjon, mint örökösen mások megemésztett és visszaböfögött gondolatait szajkózza.

2016. szept. 20. 10:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!