Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Termeszetesnek tartjatok,...

Termeszetesnek tartjatok, hogy gimnazium utan a gyermek elkoltozik?

Figyelt kérdés
Meseltem, a szuleimnek, hogy alberletbe akarok koltozni az erettsegi utan es ok kb. megtiltottak, hogy ezt tegyem. Velemenyek?

#albérlet #felnott diak
2016. szept. 15. 21:19
 1/9 anonim ***** válasza:
85%
A fő kérdés az hogy a szüleidnek kell-e finanszírozni a te albérletesdidet, vagy dolgozol és a saját keresetedből fogod eltartani magad és fenntartani az egzisztenciád. Ha ez utóbbi eset áll fent, és önellátó vagy, minden tiszteletem a tied, a szülerid büszkék lehetnek magukra, hogy életrevaló fiatalt sikerült nevelniük. Ha ők tejelnek helyetted akkor viszont joguk van megtiltani.
2016. szept. 15. 21:22
 2/9 anonim ***** válasza:
47%

Helyzet függő: 20-40 km fél-1 óra busszal, be lehet járni ( testvéreim is bejárták ). Ha messzebb van, akár 70-80 km vagy több, már érdemes elköltözni. Persze nem kell feltétlenül albérletbe menni, ugyanis az jóval drágább: 50 ezer forint körül vannak, de ezen felül van rezsi költség és kaját is magadnak kell venned. A kollégium ilyen szempontból jobb megoldás, kötöttebb, de 30-50 ezer forint körül van, ezen felül csak kaja költség van ( na meg a mosópor, telefon számla, stb, de ez ugyanúgy ott van az albérletben is ). Tehát 30-50 ezer forintot spórolsz ( ha olcsó a koli, többet is ).

De egyébként természetes, hogy ha dolgozni kezd vagy egyetemre megy már csak egy kis ideig marad otthon ( 1-2 év munka, amíg összeszed egy kis alapot, hogy utána elköltözzön vagy egyetem alatt már csak hétvégenként -akkor se feltétlenül minden hétvégén- és nyáron van otthon ). Egy 19-20 éves gyereket azért ideje lassan elengedni ( nem azt mondom hogy "na fiam, mostantól felnőtt vagy, tartsd el magad" még hogy el kell lökni, de el kell engedni ).

2016. szept. 15. 21:29
 3/9 anonim ***** válasza:
85%
Mi férjemmel mindketten elköltöztünk gimi után otthonról, ő nem akart egyetemet, én szereztem egy diplomát, albérletbe költöztünk együtt. Voltak, akik nagy szemekkel néztek és megkaptuk a -jövőhéten sírva mentek vissza anyuhoz- mondatot, aztán valahogy mégsem mentünk, az albérletből aztán már kicsi, de saját házba mentünk, máig örülök hogy így tettünk, nagyon sokat tanultunk belőle, az eleje rázós volt, de hát most már azt mondom, kellett ahhoz, hogy megbecsüljük, amink van, mert együtt építettük az alapoktól.
2016. szept. 15. 22:55
 4/9 anonim ***** válasza:
67%
Nagykorukent azt csinálsz, amit akarsz. Remélhetőleg nem az a terved, hogy majd ők fizetik az albérlet meg az ellatasodat
2016. szept. 16. 06:01
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ. Sokan egyetemre mennek, és lelépnek koliba. A házunk közel volt az egyetemhez, szóval én amiatt nem léptem le, meg sok barátom is ugyanígy otthonról járt be. Már nem vagyok egyetemista, meg barátom is lett közben, vele össze költöztünk, de csak emiatt léptem le. Ha nincs kapcsolatom, akkor egyetem után is simán maradtam volna, mert nagy házunk van, jó a kapcsolatom a szüleimmel, sokszor kifejezetten hiányoznak, és én is nekik. Hetente egyszer haza járunk a barátommal, van hogy ott is alszunk. Nyilván ha egyetem után még otthon laktam volna, akkor valamennyi pénzt fizettem volna rezsire, meg kajára, de még így is olcsóbb lett volna mint egy albérlet. Meg egyedül minek is költöztem volna külön?

Te miből akarnál albiba menni? Ha saját pénzből, akkor nem tilthatják meg, de gondolom valamit tovább akarsz tanulni, amellett nehéz akár csak egy szobát is fenntartani.

2016. szept. 16. 08:10
 6/9 anonim ***** válasza:
0%

Sokan nem tudnak még rögtön érettségi után olyan munkát találni,hogy önállóan fenn tudják tartani magukat. Szóval annyira nem természetes.

Persze, aki más városba megy egyetemre, vagy csak távol talál munkát, annál más a helyzet.

De úgy általában nem szoktak rögtön kiröpülni érettségi után.

Neked mit a terveid? Albérlet? Lesz munkád?

2016. szept. 16. 08:48
 7/9 anonim ***** válasza:
83%

Felénk természetes, mert ha valaki tovább akar tanulni, annak el kell költöznie. Ha ezután munkát kap, azt sem a környéken fog kapni, hanem nagyobb városban, így a legtöbb fiatal elköltözik. Amúgy ha a munkahely/felsőoktatási intézmény közel vagy egy városban van a szülői házzal, akkor a tapasztalataim szerint nem költöznek el. Sok csoporttársam bejár az egyetem ~40 km-es körzetéből vagy eleve a városban lakik a szüleivel. Inkább egyetem után szoktak elköltözni vagy közben ha párjuk lesz vagy elmennek dolgozni tanulás mellett és lakótársakkal költöznek össze.

Ha érettségi után azonnal kapsz olyan munkát, hogy tudod állni az albérletet, valamint van annyi félretett pénzed, hogy kifizesd előre a kauciót stb. akkor költözz. De ha mindezt a szüleidnek kellene állni, miközben megoldható lenne a dolog otthonlakással is, akkor érthető a tiltakozásuk.

2016. szept. 16. 10:09
 8/9 anonim ***** válasza:
23%

Ha tudod finanszírozni az albérletet, akkor nem kérdés, menj albérletbe, és fogadd kalapemelésem, mert az teljesítmény.

Ha viszont a szülőktől várod el, hogy fizesség a te különélési hobbidat, az elfogadhatatlan: ne akarjad te megmondani a szüleidnek, hogy mit fizessenek neked, különösen, ha már nagykorú vagy és elvárható, hogy tartsad el magadat.

2016. szept. 16. 13:04
 9/9 anonim ***** válasza:

Szerintem kifejezetten gyakori, hogy a gyerek az érettségi után elköltözik otthonról, hiszen az egyetemek, főiskolák a nagyobb városokban vannak, így aki vidéken, mondjuk egy kisebb városban vagy faluban él, annak tulajdonképpen nem nagyon van más választása. Ha esetleg a környéken van is egy szimpatikus intézmény, amit megjelöl, akkor is benne van a pakliban, hogy nem oda, hanem egy másik, teszem azt az ország túlsó felében lévő helyre veszik fel mert azt jelölte meg másodikként és arra lett elég pontja. Én úgy gondolom, hogy jelentkezésnél azért ezeket a dolgokat is figyelembe kell venni, gondolok itt az utazásra, a lakhatásra és ezek költségére, de nyilván ritkább szakoknál nem lehet annyira válogatni. Például én is egy kisvárosban lakom és el kell majd költöznöm, függetlenül attól, hogy hová vesznek fel. Én úgy gondolom, hogy hosszútávon a napi ingázás nem túl kellemes, bár ez attól is függ, hogy pontosan mekkora távolságról van szó, milyen a közlekedés és szerintem ez egyénenként is változó, hogy ki hogyan viszonyul ehhez. Van olyan osztálytársam, aki kb. 15 km-re lakik az iskolától és kollégista, de van olyan ismerősöm is, aki pedig napi összesen 80 km-t tesz meg biciklivel a munkahelyére és onnan haza... Akik a saját városukban vagy a környékén tanulnak tovább, azok inkább azt a lehetőséget szokták választani, hogy otthon maradnak, szerintem ez elég logikus...így a legolcsóbb, a legegyszerűbb. Ha pedig ez nem opció mert nagyobb távolságról van szó, akkor marad a kollégium és az albérlet. Én kollégista szeretnék lenni, mert az olcsóbb és szerintem nekem jót is tenne, ha több emberrel laknék együtt, viszont azért ez nem ilyen egyszerű mert nem biztos, hogy felvesznek a kollégiumba. Én szerencsés helyzetben vagyok mert a szüleim támogatnak és az anyagi helyzetünk is olyan, hogy ők ezt meg tudják tenni. Én azt tartom normálisnak, ha szülő segíti a gyerekét és nem "mond le róla" a 18. életévének betöltése után sem (persze, azokon a kereteken belül, ami nem jelent terhet a szülőknek). Azért egy gimnázium után egy szál érettségivel nem lehet csodákat tenni... Sokszor rendes végzettséggel, akár munkatapasztalattal rendelkező felnőtteknek is gondot okoz az álláskeresés, a lakhatás és önmaguk eltartása...szerintem egy 18 éves fiataltól ezt nem lehet elvárni, hogy akkor egyik napról a másikra álljon a saját lábára és teremtsen meg mindent magának. Persze, van diákmunka, de azért nem biztos, hogy mondjuk azzal meg tud keresni annyi pénzt, amelyből el tudja látni magát illetve nem is biztos, hogy ezt meg tudja oldani egyetem mellett. Viszont azzal egyetértek, hogy nem lehet mindent a szülőtől elvárni, ha máskor nem is, de nyáron el lehet menni dolgozni és ebből nyilván nem fog meggazdagodni, nem oldódik meg minden, de lesz valamennyi félre tett pénze, amelyből mondjuk a ruházkodást vagy a szórakozását tudja állni.

Egyébként itt az a kérdés, hogy a szüleidnek azzal van a problémája, hogy elköltözöl vagy pedig azzal, hogy albérletbe szeretnél menni...A kollégium nem opció? Ha magad fizetnéd a költségeket, akkor nekik ebbe nem igazán van beleszólásuk. Viszont, ha ők támogatnának anyagilag, akkor ez rajtuk is múlik. Te jobban tisztában vagy a családod anyagi helyzetével mint mi, lehetséges, hogy esetleg nem engedhetik meg maguknak egy albérlet, rezsi stb. fizetését, ami mondjuk egy Budapest esetében nem is 2 forint.

2016. szept. 17. 09:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!