Szülők ti milyen indíttatásból adtok zsebpénzt a gyerekeiteknek?
Nem az érdekel h mennyit... :)
Hanem milyen okból ...
Én például azért, hogy már gyerekként megtanulja a pénzt kezelni.
Gyűjteni valami drágább dologra: bicikli, számítógép telefon vagy más ami neki fontos és szeretné h megtanulja beosztani
Nekem soha nem adtak, és mikor saját keresetem lett egyszerűen nem tudtam beosztani, nem értettem hozzá.
Mi azért kaptunk, hogy ha napközben megéheznénk (természetesen az otthonról hozott tízórai és az iskolában kapott ebéd után) vagy csak simán megkívánnánk egy fagyit akkor legyen miből megvenni.
Én is így tervezem a gyerekem esetében, egyelőre még csak kap némi aprót, ha vásárláskor visszakapunk, de jelenleg még óvodás, saját maga még úgysem venne semmit.:)
Köszönöm az eddigi válaszokat
Sajnos nekünk is volt olyan mikor bizony a gyerektől kellet kérni hó végén kenyérre, de ez nem azért volt mert elszórtam, egyszerüen arra az időszakra szószerint minden összejött ...
Nekem sem igazán adtak zsebpénzt gyerekkoromban.
Vagyis valamennyi volt, de azt sosem költhettem el arra, amire akartam. Igazából azt a pénzt mindig arra költöttem, hogy a családtagjaimnak ajándékokat vegyek névnapra, születésnapra,karácsonyra.
A szüleim azt mondták, hogy minek nekem zsebpénz, úgyis megvan mindenem.
Legalábbis szerintük, mert persze amit én szerettem volna és szerintük hülyeség volt, azt nem vették meg.
Végeredmény: a mai napig nem tudok bánni a pénzzel, pedig már 30 fölött vagyok. Most próbálok kilábalni abból a rengeteg hitelből, amit az elmúlt években felvettem, havonta kb. félmillát keresek, de beosztani sem tudom, nem hogy félretenni belőle...
Minden szülőnek azt javaslom, hogy már gyerekkorban kezdje meg a gyerek pénzügyi nevelését, adjon neki zsebpénzt, ezáltal esélyt arra, hogy időben megtanulja a pénz kezelését.
Mert a saját példámból emlékszem arra, mennyivel többet ért az az - 5 éves koromban vett - játék babakocsi, amit a saját pénzemben vettem meg. Kuporgattam, gyűjtögettem rá, minden nap el kellett menni, és nézni a kirakatban, hogy biztos ott van-e még, és várni kellett, hogy meglegyen rá a pénz.
Nem azért, mert ne tudták volna a szüleim rögtön megvenni, hanem mert azt akarták, hogy ez különleges legyen. Tényleg az is volt.
(Persze, azt utólag tudtam meg, hogy azért jócskán ki kellett pótolni a kis pénzecskémet. :D Egy ötévesnek ugyebár a pénz semmit sem mond, szerintem én darabra gyűjtöttem az aprókat. :D)
A lényeg: becsülje meg, tanuljon bánni vele.
Azért kell zsebpénz a gyereknek, hogy megtanulja beosztani - tényleg. Ez egy nagyon fontos képesség az életben, és nagyon hülye az a szülő, aki nem látja be, és nem veri bele a gyerekbe mindezt. A zsebpénz funkciója az, hogy megvegye a gyerek magának azt, amit a szülő már nem tart létszükségletnek. Nem a bérletet, mert azt muszáj, nem is a menzát, mert azt is muszáj, de lehetnek opcionális dolgok.
A szülő közölheti, hogy a koncertekre járást, a videójátékokat, a nyári fesztiválozást, az új Moster High babát (vagy mi most a menő) nem finanszírozza, egy drágább ruhadarabot nem vesz meg, vagy egy 20 ezer forintos telefonnál komolyabbra nem ad pénzt. Ha kell a gyereknek, gyűjtsön rá. Sok gyerek ennek megfelelően osztja be a pénzt. Egy részét elkölti folyó kiadásra, egy részét tartalékolja stb.
Na, most a probléma az, hogy sok szülő maga is egy képzetlen pénzügyi suttyó, akinek kifolyik a keze közül a pénz, és random kezdi osztani a zsebpénzt, hol ad, hol meg nem ad, illetve nem következetes abban, mit kell belőle finanszírozni. Pl. közli: nincs pénze, fizesse belőle a gyerek a menzát. Hát, nem a gyerek dolga beosztani mami fizetését... Ilyenkor mit tesz a gyerek? Hakapeszi Maki lesz, ha kap pénzt elveri, mert nincs értelme tartalékolni, csak visszaveszik.
Hmm, bennem ezzel kapcsolatban két érzés viaskodik.
Az egyik az, hogy lenézem, aki ad zsebpénzt a gyerekének, de abból kell fizetnie a bérletet meg mindent, ami a szülők dolga lenne.
A másik viszont az, hogy pont ezért nem tanít meg költekezni.
Mert felnőttként nem azon gondolkozol, hogy biciklit vagy számítógépet vegyél, hanem hogy a számlák és a kaja után ami marad, azt mire költöd. Nekem van olyan rokonom, akinek fontosabb a legújabb okostelefon hitelre, mint az, hogy tartozik az Elműnek.
Szerintem a legjobb módszer, ha egyszerűen megmutatod neki, mi mennyibe kerül. Engem letaglózott, mikor 20 évesen megkaptam az első Főtáv számlámat, hogy húszezret fizetek nyáron valamiért. És egy 15-16 éves gyerek sem hülye, az is felfogja, ha összeszámolod, hogy keresek (most hasra csapva) havi 300 ezret, ebből 100 ezer elmegy rezsire, kajára, akármire, ami MUSZÁJ.
Zsebpénzből nincs levonás, nem fizet belőle TB-t meg közös költséget. Tehát ennyi erővel a Gazdálkodj okosan!-nal is megtanulhatja, hogy ebben a körben veszi meg a konyhabútort 15 ezerért, vagy a következőben a szobabútort 25 ezerért.
Én gyerekként soha nem kaptam ezért az enyémek kapnak - gyűjtenek - néha egy fagyi stb mert amúgy bérletet meg ilyeneket kapnak, uzsit rakok és suliban kajálnak.
Takarékosak és százszor meggondolják mire költik. Nekem is idő volt megtanulni bánni a pénzzel hamar elköltöttem ami jött....
én úgy gondolom,hogy a gyerek jövőbeli pénzügyi kultúrája nagyban függ a szülői mintától. a zsebpénz is fontos, de még fontosabb,hogy mit lát otthon?
ha a szülők a fizetés hetében elverik az egészet, utána meg kölcsönkéregetnek,hitelre vásárolnak, nem fizetik be a számlákat stb...hogyha ezt látja a gyerek,akkor nem kizárt,hogy felnőttként ő is ilyen lesz..mert egyszerűen nem volt előtte jó példa.
de ha azt látja,hogy a szülők előbb befizetik a fontos kiadásokat(számlák), utána meg szépen beosztják a maradékot és kitart hónap végéig+ne adj isten még félre is tudnak tenni..na az a jó példa.
és ez nem azon múlik,hogy ki mennyit keres... tudok olyat,aki közel egy milliót keres,mégis mindent hitelre vesz(holott össze tudná spórolni a pénzt rá). és komolyan mondom,hogy utolsó héten fizu előtt már nincs egy forintja se..
míg tudok olyat,aki épp megkeresi a 100 ezret,mégis úgy csinálja,hogy hónap végéig kitartson és mindig rak is félre.. szóval nem felétlenül az összegen múlik,hanem magán a hozzálláson . ezt pedig a szülőknek kéne megtanítani.
nyilván felnőttként is változhat ez,hogyha pl az embernek olyan párja lesz,aki jól bánik a pénzzel,akkor biztosan tud tőle tanulni..de már sosem lesz olyan,mint akit rendesen neveltek és tudja mit hogy kell.. és ehhez fontos a zsebpénz is.
és szerintem is gáz,hogyha hónap végén a szülő a gyerektől kér kölcsön..istenem.. ha már neki nincs egy forint tartaléka,akkor oldja meg máshogy,ne a gyerektől..ez pont az a pénzügyi nevelés,amiről beszéltem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!