Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért szorul ki sok családmode...

Miért szorul ki sok családmodellből az apa?

Figyelt kérdés

leszögezném, hogy nem az anyatigrisekre vagyok kíváncsi, akik csürhe módjára ide özönlenek, hogy "márpedig a gyerek az első és amúgy is, hogy jut eszembe ilyen, és csak a gyerek...!!!!" :D biztos mindenki ismer legalább 1 ilyen anyukát.

arra lennék kíváncsi, hogy miért van az, hogy a gyerek előtt még párként 'működnek', aztán a születés után van anyagyerek - és külön apa?

nem általánosítok, nyilván nincs így mindenhol, de én az ismeretségi körömben több ilyet is láttam már, hogy az apa ki van rekesztve, az anya kisajátítja a gyereket, és csak ők ketten, mindent együtt csinálnak, közös képek, minden. az apa meg csak amolyan gyertyatartónak van. ő a sofőr, a fotós, de említésre sem kerül egy családi eseménynél. csak úgy van.

olyat is ismerek, hogy a 6 éves gyerek az anyjával alszik a hálószobában, az apa pedig a nappaliban.

és az esetek többségében a gyerek előtt mondhatni tökéletes volt a kapcsolat, ok közös program, szerelem, boldogság.. aztán jött a gyerek, és egyszerűen az anya kisajátítja.

több olyat is láttam már, hogy az anya úgy beszél, hogy "az ÉN gyerekem, az ENYÉM", nem az, hogy a "miénk"...

csak érdekelne, hogy ilyen miért alakul ki?

az én meglátásom, bár még nincs gyerekünk, de ha vállalunk, akkor EGYÜTT, hogy KÖZÖSEN neveljük fel, eszembe nem jutna a saját apja elől kisajátítani... elvégre nem azért van a párom, hogy birka mód dolgozzon egész nap, én meg babázok, és nem engedem, hogy egyáltalán hozzá érjen....

2016. aug. 20. 09:57
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
14%
Én csak olyan nőknél láttam ezt, akik szüléd utáni depresszióban szenvedtek, vagy "enyhén" feministák voltak.
2016. aug. 20. 10:08
 2/11 anonim ***** válasza:
80%
Én pont nem feminista nőknél látom ezt, hanem a régimódi családmodell híveinél. Mindent megcsinál a gyerek körül a nő + házimunka, férjre már nincs energia. Férjeknek egy darabig jó is így, eszükbe se jut hogy majd leviszi ő sétálni a gyereket, meg külön programot szervezni vele... csak akkor akadnak ki, amikor a nőnek arra már nincs kapacitása, h velük is foglalkozzon, és akkor könnyű a nőt és a gyereket hibáztatni a helyzetért. Én is, ahogy a legtőbb nőismerősöm is, aki a nők egyenjogúságában hisz, elvárja hogy az apa is vegye ki a részét a gyerek körüli dolgokból. Úgyhogy a közvetlen környezetemben nem sok ilyet látok szerencsére. A gyerekeink meg egyformán ragaszkodnak hozzám és az apjukhoz is.
2016. aug. 20. 10:41
 3/11 anonim ***** válasza:
29%

Az a igazság.

Juj mit fogok kapni ősanyáktól:

Ilyen "nők" vagyis ősanyák:Nekik arra való férfi hogy megcsinálja neki gyereket utána apukának egy szerepe van tartja el anyát meg gyermekét.

2016. aug. 20. 10:42
 4/11 anonim ***** válasza:
76%

"vagy "enyhén" feministák voltak"

A feminista pont azt jelenti, hogy egyenlő a két nem. Itt kis fogalomzavart érzékelek.

2016. aug. 20. 10:45
 5/11 anonim ***** válasza:
70%
Bocsánat, tényleg elnéztem valamit. #1. Voltam.
2016. aug. 20. 10:49
 6/11 anonim ***** válasza:
94%
Ehhez a férfi hozzáállása is kell ám. Nálunk apa nem hagyta hogy ez megtörténjen! Neki is igenis fontos volt, hogy velem olyan szoros kapcsolatot alakítson ki, hogy ne legyen szívem lehagyni a családi fotokrol. Kicsi koromtól kezdve szervezett közös programot, olyat ami csak "apa-lánya" program volt, amit el sem tudtam volna képzelni nélküle (barkácsolás, túrázás, kutyasétáltatás, szánkózás). Ezeket nem anyának köszönhetem, hanem csakis annak, hogy apa odaállt és nem hagyta, hogy anya kisajátítotson (pedig az anya-lánya kapcsolat hírhedt erősségű:D ). Persze abban is van valami, hogy anya is átengedte néha a "babamegőrzést". Ha az apa kiskorban olyan kapcsolatot alakít ki a kicsivel, akkor a gyereknek is fontos lesz, hogy mind a két fél rajta legyen a családi fotón, mind a két fél elmenjen vele cipőt venni vagy éppen az ovos/sulis anyák napján ott legyen az apuka is (ma már menő az apák napja, de mikor én kicsi voltam nem volt az, így anyák napján apának is mindíg készítettem valamit, mert azt éreztem, hogy ez kitolás apával szemben).
2016. aug. 20. 10:58
 7/11 anonim ***** válasza:
30%
3-as, én azért kíváncsi lennék, hogy ezek az úgy nevezett ősanyák mennyire tiltakoznának, ha az apa azt mondaná, hogy leviszem a gyereket sétálni vagy most ő mesél és fekteti le gyereket... az eltartottság meg egy másik téma, m.országon baromi nehéz gyerek mellől dolgozni. Én 3 mellett dolgozom, bajban lennék ha 1. nem lenne baromi toleráns a munkáltatóm 2. ha nem felesben jönnénk férjjel táppénzre a gyerekek miatt (mert szerencsére az ő munkahelyén is belefér ez). Ovis korú gyerekekről van szó. Az eltartottság szerintem egy kényszerhelyzet és a nő jön ki belőle a legrosszabbul :(
2016. aug. 20. 11:20
 8/11 anonim ***** válasza:
83%
Én ezt a kérdést inkább úgy tenném fel, hogy miért vonja ki magát sok családmodellből az apa.
2016. aug. 20. 11:22
 9/11 anonim ***** válasza:
79%

Nem csak az anya a ludas. Nálunk az történt, hogy apa dolgozik, én még itthon vagyok. 3 gyerekünk van, mindnél ugyanaz volt a tendencia. Megszületett a kicsi, apának ugye ilyenkor járna rendkívüli szabi pár nap. Nos, az én férjem nem vette ki, mert a munkahelyen ő annyira fontos, nem adta ki neki a főnök. Ja persze, törvény van rá, hogy azt ki kell venni, ő az egyetlen az univerzumban, akire ez nem vonatkozik. Eleinte apa még képben van. Pár napig-hétig törődik a kicsivel. Időnként tisztába teszi, elviszi fürdeni, eljön vele sétálni, elmegy a boltba bevásárolni. Aztán jön a fáradtság, jajj most pont túlóráznom kell, jajj, gyorsan be kell vállalni valami maszek munkát, stb. Ha elmegy a boltba, vagy sétálni, vagy csak az egyik rokonához, nem viszi magával egyik gyereket sem. Játszótérre sem viszi/vitte el őket soha, pedig itt van szemben. Hiába kérem, mindig az a válasz: majd. Kérdem én mikor? Én ha elmegyek itthonról, mindig vinnem kell, mert nem figyel rá. Ha mosok, teregetek, bármit csinálok, mindig ott a fenekemben a gyerek. Ha hivatalba megyek, vagy akár csak évnyitóra, évzáróra, vinnem kell a kicsit is. (2 nagy van 1 kicsi) 2 éve, mióta megvan a kicsi, egy anyák napjára egy szülői értekezletre nem tudtam elmenni a nagyokhoz, az évnyitóra évzáróra is úgy megyek, hogy mikor a kicsi megunja, akkor a suli előtt megvárjuk a nagyokat. Apa persze nincs ott sohasem. Sokáig nem mentünk a gyerekekkel kirándulni, vagy moziba sem. Mert apa ugye nem ér rá, és nélküle nem az igazi. Most már azt csinálom, hogy ha jön ott lesz, ha nem jön ,akkor nem lesz ott. Nem fogom a gyerekekkel a 4 fal között tölteni a gyerekkorukat, mert ő nem szeret elmenni sehova. (Egyedül szeret. Velem szeret, a gyerekekkel nem. Pedig nincs velük baj, jól nevelt gyerekek.)

Nagyon néha eljátszik a kicsivel. Nagyon néha. De az nem elég a gyermeknek. Így persze, hogy ha ölelésre vágyik hozzám jön, és nem az apjához. ha játszani akar hozzám jön, és nem az apjához, ha elesik, és bibije lesz, én adjak rá gyógypuszit, és ne az apja. Ezek persze rosszul esnek a férjemnek, de hiába magyarázok neki, próbálom bevonni bármibe is, ha ő fáradt. Sokat dolgozik valóban, de nekem is sok, amit minden nap csinálnom kell. Mégsem küldöm el a gyereket, mert fáradt vagyok. nemsokára visszamegyek dolgozni is, akkor pluszban még az is ott lesz. Nem tudom mi lesz így, de semmi jóra nem számítok. A férjem persze azt mondja, hogy maradjak csak itthon, ameddig csak lehet, de én azt szeretném, ha ő kevesebbet dolgozna, és többet lenne a gyerekekkel. Tapasztalatom szerint ez nem így lesz, de a remény hal meg utoljára. Nekem, és a gyerekeknek is rosszul esik, hogy "nem vagyunk egy család". Olyan, mintha lennék én a gyerekekkel, és lenne a férjem. Így nincs értelme.

2016. aug. 20. 11:48
 10/11 anonim ***** válasza:

ja szegény férfiak sajnáljuk már öket

mikor csak büdös a pelenkázás könyebb lelépni mindenért a nő a hibás

2016. aug. 20. 22:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!