Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Normális, hogy ennyi "zsebpénz...

Normális, hogy ennyi "zsebpénz" mellett sincs sose pénze?

Figyelt kérdés

Nos, a lányomról lenne szó, aki véleményem szerint elég sok pénzt kap a férjemtől és tőlem, de mégse elég neki sose semmire. Értem ezt úgy, hogy ha vásárol valamit (elég gyakran), akkor arra általában kér külön pénzt. Én ezt nem támogatom, azért van a zsebpénze hogy azt ossza be, abból gazdálkodjon. Férjem viszont teljesen más, van hogy a tudtom neki adja a lányunknak a pénzt, csak azért hogy ne legyen belőle vita. Ez valószínűleg azért van, mert a férjem szegény családban nőtt fel, ezért lehetőleg mindent meg akar adni a lányunknak. Szerencsére jól élünk, tényleg nem panaszkodom, mindkettőnknek jó fizetése van, ezzel a zsebpénz dologgal se lenne semmi bajom, ha a lányom rendesen be tudná osztani.

Tehát a zsebpénzről:

Most nyáron heti 5 ezer Ft-ot kap lányom, suliidőben heti 7 ezer Ft-ot (nem visz itthonról ennivalót, büfében veszi meg, így jön ki minden napra egy ezres). Eddig ezzel nem is lenne bajom, mert nem sajnálom tőle, viszont rengeteg ruhája van, aminek a nagy részét mi fizettük neki. Ezenkívül, amit fentebb említettem, még szokott hétvégére is kapni költőpénzt, mert mindig megy valahova. Szerintem itt a főprobléma nem is a mennyiséggel van, hanem azzal, hogy 19 éves létére ennyire nem tudja beosztani a pénzét. Ha pl arról van szó, hogy fel kéne váltani egy tízezrest, általában azt válaszolja, hogy nincs pénze, vagy csak pár ezer Ft-ja maradt. Természetesen nem sajnálom tőle, mert minden szülő annyival támogatja a gyerekét amennyivel tudja, ha pedig ez megterhelő lenne a családnak, akkor nyilván nem kapni ennyit.

Szerintetek ez így normális, hogy 19 évesen ennyire nem tud gazdálkodni? Mi lesz vele később, ha majd dolgozni fog?

2016. aug. 19. 14:55
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
41%
Tapasztalatból mondom, hogy a pénznek nincs értéke. Budapesti egyetemista vagyok. Egy akármilyen szendvics, kávé, ebéd együtt az egyetemi menzán 2000 forint egy nap. Nagy ritkán ha elmegyek szórakozni is, nem iszom magam hullarészegre, sőt. Egy ilyen este 3 ezer forintot elköltök minimum, feltéve ha màst nem hívok meg valamire. Persze ha beugrós a buli akkor ez több is lehet. Egy középkategóriás bisztrónak nevezett streetfood helyen egy kaja üdcsi nélkül 1800-2000 forint. A mai fiatalok nem fognak olcsó kifőzdében enni mert egyrészt nem táplál, meg már cikinek számít. Kétlem, hogy bármi rosszra költene ezeken kívül.
2016. aug. 19. 15:25
 12/27 anonim ***** válasza:
49%
Az elozo valaszomhoz még: igaz en egyetemre jarok es sok mas koltsegem is van, de lakhatas nelkul is utazas, berlet (videki vagyok), 60-70 ezerbol jovok ki havonta. És nem veszek se ruhát, se más extrát, csak ritkán. A rezsimet a szüleim fizetik.
2016. aug. 19. 15:28
 13/27 anonim ***** válasza:
40%
Szerintem normális, hogy ez nem elég. Havi 20 ezer forintból nem lehet kaját, ruhákat, szórakozást állni. Nálunk amúgy hasonlóan ment a dolog, kaptam minden tanítási napra 700 forintot kajára, és ezen felül ha valamire kellett pénz, ruhára, bulira, akármire, akkor kértem. Megmondtam, hogy ez és ez kéne, szülők meg eldöntötték, hogy megkapom-e. Szerintem így jobban értékeli az ember a pénzt, ha minden alkalommal kérni kell, mint amikor menetrendszerűen jön hetente az "ellátmány".
2016. aug. 19. 16:03
 14/27 anonim válasza:
58%

Ha szeretnétek, hogy jobban becsülje a pénzt akkor lehetne azt is csinálni, hogy otthon kitakarít kap 1e ftot érte. Picit meg kell vele tanítani mi az, hogy megdolgozni a pénzért.

Nem mindig lesz anyu, apu.

2016. aug. 19. 16:25
 15/27 anonim ***** válasza:
89%
Érdekes, mikor én írtam, hogy hetente csak 1000 Ft-ot kapok kajára a szüleimtől, holott van pénzük, mindenki nekem esett, hogy osszam be, mert abból lehet enni 5 napon keresztül...
2016. aug. 19. 16:58
 16/27 anonim ***** válasza:
75%

Én is heti zsebpénzt kaptam gimiben, nem tanultam meg beosztani. Én havi adagot adnék, 20ftot, abból kijön minden. A mi büfénkben 100 ft a párizsiszsemle és 150 a hotdog. Nem most kell elkényeztetni, ne emeljetek a havi 20on. Senkit nem érdekel, ha elveri a pénzt, és koplal ebédidőben, pár órába nem hal bele. Ha akarna, vinne ételt otthonról. Ha már eddig nem sikerült megtanítani neki, hogy értékelje a környezetét, legalább most próbálkozzatok.

Vond be a vásárlásba, hogy olyan elkészíthető étel legyen otthon, amit szívesen visz be. Ne kész étel! Csak a hozzávalók.

Majd megcsinálja, ha nem futja rá.

Csak nagyobb kiadásba segítsetek plusszal. Pl híres zenekar koncertje vagy fesztivál. Pólóba, buliba ne. Csak az alapdarabokat álljátok ruhában, minden alkalomra kegyen ruhája.

A ferjeddel meg beszéld meg, hogy a neveléssel többet ad a lányodnak, mint a pénzzel. Bár ezt 10 éve kellett volna megtenni.

Mondom ezt úgy, hogy gazdag családban nőttem fel, jó gimibe jártam, és akkoriban középkategóriás zsebpénzem volt a havi családipótlékkal.

Ha kértem kaptam pénzt, de csak indokolt esetben tettem.

2016. aug. 19. 17:39
 17/27 anonim ***** válasza:
Nekem húgom közel a 30-hoz elveri az összes fizuját minden hónapban, és vonathoz meg egyebekez anyámtól kér "kölcsön". Persze tudni kell, hogy a nettója bőven 200 felett van és a kötelező kiadások max 100k körül vannak.
2016. aug. 19. 18:17
 18/27 anonim ***** válasza:
77%

"volt hogy csomagoltam neki ennivalót, de mindig kidobta."

El van kényeztetve. 20 ezer forint bőven elég, ha kajára nem költ. Nem hiszem, hogy szárazkenyeret csomagoltál neki. Hugom ugyanez volt, a végén már kiverte a hisztit, mert nem tud minden nap beülni a barátnőivel a cukrászdába suli után, arra nem elég a napi ezres.

Adj neki egyben oda 20 ezret vagy 4x7 ezret és mondd meg, hogy ennyi van a hónapra. Majd rászokik egy pár hiszti után, hogy elvigye a szendvicset magával.

Így nagyon sz*r lesz neki az élete később, han em tanulja meg beosztrani a pénzt.

2016. aug. 19. 19:10
 19/27 anonim ***** válasza:
88%

Válogatós, kidobja a kaját. Kényeskének nem jó a hazai kaja, csak a büfés. Besz.rok milyen kölykök vannak... Zsebpénz nyista. Lehet menni diákmunkára.

Szülők! Következetesség.

2016. aug. 19. 21:07
 20/27 anonim ***** válasza:
Jól el van kényeztetve, nem mondom...Milyen büfékaja az,amit nem lehet otthon elkészíteni, vagy pl. pékségben megvenni és elmegy rá ennyi pénz? Minden barátja ennyire el van eresztve? Most teljesen mindegy, hogy kinek mire elég havi 20 ezer Ft, ennyi van, ezt kellene beosztani. Sürgősen kezd el visszafogni, és a férjeddel is beszélj, mert sajnos ezzel neki tesztek rosszat hosszú távon, na meg magatoknak is. Az ilyenekből lesznek azok, akik majd nem hajlandóak elmenni dolgozni, mert rájönnek, hogy sz...t se keresnek ahhoz képest, amit eddig munka nélkül ti folyósítottatok, vagy másfél hét alatt a seggére vernek a fizetésnek. Sose fog kijönni a pénzéből,ha nem tanulja meg, mi az a korlát, meg hogy nincs fenekelten pénzeszsák, amiből mindig jön, ha elköltötte, ami éppen volt.
2016. aug. 20. 06:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!