Miért jobb az öcsém?
Van egy 5 évvel fiatalabb testvérem, akivel még anyuéknál lakunk egy relatív nagy házban. (Ő 22 én 27 éves) Ő az élsportot, én a tanulást választottam. Anyuék sokáig nem kértek tőlünk szinte semmi más anyagi hozzájárulást, csak hogy a saját dolgainkat magunknak fizessük: ruhák, bulik, utazások, könyvek, sportszerek, tagdíjak. Én az ösztöndíjamból (ez a magyar viszonyok közt nyilván nem túl magas, ráadásul sokszor magamnak kell fizetnek a tanulmányi utaimat,de igyekszem félretenni egy másik képzés tandíjára is), ő pedig a fizetéséből, ami legalább 2,5x-e az én "bevételeimnek". Ezzel nekem semmi problémám nem is lenne,így is szerencsésnek mondhatom magam, bár az kétségtelenül zavar, hogy míg nekem mindenről magamnak kell gondoskodnom, addig az öcsémnek a szüleim a mai napig ágyba hordják a reggelit, ők mossák a ruháit, mosogatják el a tányérjait, és akár hajnal 3-kor leutaznak a Balatonra érte, ha nincs kedve tömegközlekedni vagy éppen a barátnőjét az ország másik végébe furikázni... de még a fent említett dolgokat is sokszor ők finanszírozzák az öcsém helyett.
Mielőtt jönnének a kommentek, én egy pill-ig nem várom el, hogy velem is így bánjanak, viszont szánalmasnak tartom, hogy egy kb felnőtt embert így körbeugrálnak úgy, hogy naponta 1-2 edzésen részt vesz. (Megjegyzés: én is voltam élsportoló, ráadásul egész jó eredményekkel viszont az életemben más célokat tűztem ki magam elé)
Ami miatt viszont kiírtam a kérdést az a következő eset:
anyu a fejébe vette, hogy ő innentől kezdve semmit nem fog rám költeni, és mostanában képes egy 300 ft-s saláta miatt ordibálni, hogy miért nem magamnak veszem meg. (Mikor egész nap "dolgozom"= a tanulmányaimmal foglalkozom). A történet különösen annak fényében érdekes, hogy mindeközben az öcsémnek pulykamellet és lazacot készít vacsorára, lehetőleg valami speckó körettel, mert úgy szereti...
Bármikor, amikor kérdezem anyut, hogy mi ez a megkülönböztetés, ordítva reagál, de érdemi választ sosem kapok.
A kérdésem tehát az,hogy mivel indokolható ez a fajta viselkedés? Mivel lehet jobb az öcsém, mint én? Egyáltalán, anyám miért tombol minden egyes alkalommal, ha megjegyzem, hogy rosszul esik ez a helyzet (nem, nem csak az anyagiak miatt), és nem értem, hogy az öcsém miért nem képes legalább a legminimálisabb dolgokat (pl. egy tál elöblítése) saját maga elvégezni...
Köszönöm a normális válaszokat!
Hát ennek sok oka lehet!
Ha nem akar veled beszélni errol a dologról akkor próbálj beszélni az öcséddel erről a hejzetről!
Egyébként egyik lehetséges ok így akar életre nevelni!
Lehet ijen korodba ezeket te is megkaptad csak figyelmen kivul hagytad.
Ezek hiányában figyeltel fel csak rá!
Probálj kedves lennyi anyudhoz lehet kicsit megnyílik!
A tanulmányokhoz pedig sok sikert kívánok!
Végig olvastam és érdekes a helyzet amit leírtál.
Mindig van két gyermek között különbség szülői megítélés szempontjából, de nálatok elég nagy a szakadék, mondjuk az életkor különbség is nagy de már felnőttek vagytok így ennek ennyire nem szabadna szerepet játszania.
Édesanyádnál lehet megmaradt a "én kicsi fiam, büszkeségem" státuszban az öcséd te neked meg talán a férjhezmenetelt szánta, csak te nem teljesítetted az elvárásokat és még mindíg otthon laksz.
Alapból az egész helyzet picit fura.
Először is, 27 évesen milyen iskola tart még? Mármint nagyon csúszni kell még orvosin is, hogy 27 legyél.
Egy 27 éves felnőtt, meglett embernek szerintem sem kell azon problémáznia már, hogy a testvérének aki még abban a korban van, hogy simán tanulói kor, az anyja több mindent megad.
Ennek ellenére megértelek! Egy szülőnek alapból pártatlannak kell mindig maradjon, bármi is történjen ha az egyiknek adok akkor adok a másiknak is. Hiszen mindkettő az enyém. S elvileg ugyanúgy szeretem Őket.
Amit tehetsz, hogy a saját lábadra állsz, és közben megpróbálod kideríteni, hogy miért kivételezik.
Köszönöm az eddigi reakciókat.
Igyekszem válaszolni az eddig felmerült kérdésekre a helyzet további árnyalása érdekében.
1. én 12 éves korom óta szinte mindent magamnak csinálok, mindenhova egyedül járok. 15 évesen még a középiskolaváltást is teljesen egyedül kellett elintéznem.
2. Nem, a szüleim engem sosem részesítettek hasonló kegyekben. Persze, sok mindent kaptam én is, amiért hálás is vagyok, de nekem pl. még akkor sem hozták ágyba a reggelit,amikor egy baleset következtében egy hónapig alig bírtam lábra állni
3. Phd....
Nem tudom megmagyarázni, hogy mi ennek az oka, de valamiért a szülők a fiúkat (pláne ha kisebbek) jobban segítik mint az első gyereket, aki lány...
Én amikor 17 voltam és barátomnál voltam 2 napig, amikor hazaértem ès éhes voltam, tőlem megkèrdezték, hogy miért nem ott ettem ahonnan jöttem. Tesómnak pedig (aki fiú ès 3 évvel fiatalabb nálam) szinte ünnepi vacsit csináltak amikor 1 hét után hazajött valahonnan. Amikor barátom átjött akkor megkaptam a "már megint itt van?" című kérdèst, tesóm nője meg itt èlősködött hetekig amikor az anyja kirakta otthonról.
Szóval érdekes dolgok ezek...amikor dolgoztam akkor megkaptam, hogy soha nem csinálok itthon semmit (ami nem volt igaz, max nem volt energiám este 6kor kitakarítani az egész házat), tesómnak meg nem kellett maga után mosogatnia, mert szegèny fáradt. Az èn szennyesemet magamnak kellett mosnom, tesómra meg mindig mostak. Szóval ha valaki megfejti ezeket a dolgokat, akkor èn annak Nobel-díjat adnèk. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!