Egyáltalán mi az a zsebpénz? Csak a gazdag gyereknek járhat havi pénz?
Reggelit megettük otthon, és azon felül naponta megkaptam 2 db kifli + 1 joghurt, hasonló árát, hogy útközben vegyem meg az uzsonnámat és vigyem magammal a suliba. Vagy megvettem, vagy összegyűjtögettem valami komolyabb dologra, amit szerettem volna magamnak.
Nem jár, sőt úgy egyáltalán nem, hogy valamit ne kelljen adnod, tenned cserébe...
Nem te vagy az, aki pár hónappal ezelőtt azon volt kiakadva, hogy a papa által küldött gyerektartást az anyuja nem adja neki oda, hanem közé kavarja a havi konyhapénznek, stb. pedig ha azt gyerektartás címén küldte az apja, akkor az őneki jár????
Zsebpénzt az a gyerek szokott kapni, aki valamiben saját maga látja el magát. Ő veszi az uzsonnáját, vagy a tornacipőt magának, vagy a füzeteit.
Ha mindennel ellátnak a szüleid és még az uzsonnát is odacsomagolják, akkor én sem adnék zsebpénzt.
Önállóságra nevelhet egy gyereket, ha kap zsebpénzt, megtanulhatja, hogy takarékoskodjon a pénzével, hogy spöroljon, ha valamit venni akar. Motiváló is lehet, e könnyen át lehet esni a ló másik oldalára.
Egy régi osztálytársam mindig kapott egy ezrest, ha 5-öst vitt haza. Kezdetben jó volt, de a végére a srác az idegösszeomlás határán volt, "pénzfüggővé" vált. Egyszer "csak" 4/5-öt kapott, és a földhöz vágta az összes holmiját, csapkodta a padot és sírt, hogy nem fog pénzt kapni. Ez kb 5.-6.-ban volt. A fiú nem értette meg, hogy nem azért tanulunk, hogy pénzt kapjunk érte, és még így sok év elteltével is dührohamai vannak, minden a pénz körül forog neki.
Tehát jó dolog lehet a zsebpénz,úgy gondolom, de ésszerűen és korlátozható célokért érdemes adni. Pl hetente egy 2-3-4-500 forint anyagi helyzettől függően egy kisiskolásnak bőven elég. Sokszor úgyis csak valami "vacakra" költik el, ami persze nekik nem az, nagyon megéri...:)
Szerintem egy nagyon jó nevelési eszköz a zsebpénz. Sok dologra meg tudja tanítani a gyerekeket. Ha nekem lesz gyerekem akkor 7 éves korától nyitok neki egy bankszámlát Juniort amihez jár kártya is amivel az ATMen keresztül ellenőrizni tudja az egyenlegét. Adok majd neki havi x összeget amiről eldöntheti hogy berakja a bankba vagy elkölti,
Az én szüleim büfére adtak pénzt mindig kb. ez el is ment fánkra meg szendvicsre.. Mondjuk mi nem voltunk gazdagok igy meg kellett tanulni báni a pénzzel és megtanultam megkeresni a legkedvezőbb lehetőségeket-akciókat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!