A 16 éves fiam tegnap este berúgva jött haza, mivel büntessem?
Én azon röhögök, hogy a sok önérzetes, intelligens "egyéniség", aki állítólag mind lediplomázott, sőt, némelyiknek még az IQ-ja is megnőtt (vajon honnan?:D) a piától, azért vedelte hülyére magát 15-16 évesen, mert a többiek is ezt csinálták.:D Igazi entellektüel hozzáállás, gratulálok.
Világéletemben utáltam, ha nem én kontrollálom saját magamat, és magasról tettem arra, mi a "trend." Eszem ágában sincs azért csinálni hülyeséget, mert mások is ezt teszik. A részeg ember undorító, gyerekkorból épp csak kinőtt pedig még szánalmas is.
A kommentelők (ránézésre) többsége jól látja a dolgot!
Attól még, hogy valaki berúg ( még ha csúnyán is) nem fog egyből elindulni a lejtőn lefelé! ( 1-2 év és megunja, hogy minden hétvégén rendszeresen igyon)
Büntetés semmiképp nem megoldás, sajna ezt be kell nyelni, nem lehet megakadályozni, hogy igyon. Viszont a mértéktartást mint képességet kifejleszteni őszinte elbeszélgetésekkel, tényleges veszélyekre felhívva a figyelmet úgy gondolom ( és pár példa is bizonyítja) lehet!
Nyilván eldőlt már a srác sorsa, de remélem nem lett megbüntetve...14 évesen ittam először komolyabban és kb. egy hónappal az első bulim után gerely részegre ittam magam...Nincs ezzel gáz, azóta dolgozok, tanultam külföldön is, de 14-18 éves koromban heti szinten akár kétszer is jártam föl, mindenre rájöttem, hogy mi a menete és azóta ha iszok is csak sört vagy bort szoktam, körönként vízzel és mindig kajálok valamit....
Amitől óvakodni kell az a rum, azzal vigyázzon egyébként nincs gáz! :)
24/F
Az első oldalakon lévő válaszokat olvastam el csak. Nos én egy 17 éves fiú vagyok, és szeretnék hozzászólni a dolgokhoz a mi szemszögünkből, illetve, hogy én hogyan látom a dolgokat.
Egy dolgon akadtam ki az első oldalon. Valaki azt írta, hogy 2 év múlva úgy is felnőtt lesz bla-bla-bla... Ez a mondat engem eléggé meglepett egy (gondolom) felnőtt szavaiból. Ugyanis attól, hogy 18 lesz egy gyerek, tehát nagykorú még nem lesz felnőtt. Egy ember akkor nevezheti magát felnőttnek, hogyha képes önálló, elfogadható döntéseket hozni, képes (ez persze a folyamatos felügyelet alatt lévő emberekre nem feltétlen vonatkozik) fenntartani magát, felelősségteljesen viselkedni, cselekedni saját magáért, esetleg egy gyerekért vagy kutyáért stb.
Most hogy ezt tisztáztam, elmondanám az én véleményemet az üggyel kapcsolatban.
Attól, hogy egyszer hazajött berúgva, szerintem egy kis szeretetteljes elbeszélgetésen kívül nagyon mást nem lehet tenni. Viszont a beszélgetés mindenképp szeretetteljes legyen és ne pedig haragból történjen, mert a gyerek minél többet van szó szerint basztatva egy témával, annál jobban kényszert érez tinédzser léte miatt arra, hogy ezt lázadásból folytassa. Azt kell tudatni vele, hogy ez egyáltalán nem menő dolog, ugyanúgy, ahogy a dohányzás valamint az egyéb tudatmódosító szerek használata sem. Nyilván a gyerek ezeket azért nem fogadja meg, mert valószínűleg olyan társaság tagja, akik kicikizik az miatt, hogy nem iszik meg mindent amit elé raknak, nem dohányzik és esetleg ha a társaság valamilyen droghoz kerül akkor nem veszi ki az elfogyasztásában ő is a részét. Először meg kell értetni vele, hogy keressen egy olyan társaságot, akik felelősségteljesen tudnak bulizni, tudnak vigyázni magukra és egymásra. Így talán az sem fog megtörténni, hogy seggrészegen, ne adj Isten betépve fog a saját hányásában megfulladni (osztálytársaim körében ez elég gyakori, hogy úgy húzza ki valaki őket a saját hányásukból, mert sajnos nem ismerik a mérték fogalmát semmilyen téren). Egyébként én szerintem legegyszerűbben úgy lehet egy gyerekkel megutáltatni az ilyen dolgokat, hogy hirtelen túl sokat kap (szülői felvigyázással) és mikor másnap össze-vissza hányja magát a másnaposság miatt, akkor nem hiszem, hogy ugyanezt szeretné még egyszer átélni. De aztán embere válogatja.
Sajnos nem ismerem a gyereket így nem tudom ennél sokkal konkrétabbat mondani, hogy milyen módszer válna be neki, amivel kordában tudná saját magát tartani még akkor is, ha egy olyan társaságba kerül. Ilyenkor jó, ha megtanul nemet mondani.
Abban igaza van, hogy most fiatal és most kell buliznia, de a bulizás nem az ivászatban merül ki.
Esetleg még olyat javasolnék, hogy a szülő ismerkedjen meg valamennyire a fiú barátainak természetével, és ha talál egy normálisabb tagot a közösségben, akkor arra kérni azt a tagot, hogy figyeljen a fiúra, a fiútól pedig azt kérni, hogy fogadja meg a tanácsát. Hátha a barátaira jobban hallgat és tudja, hogyha az idősebb barátja nem iszik annyit, akkor ő sem fogja azt tenni.
Remélem, hogy tudtam valamennyit segíteni és azt is, hogy nem mondtam rosszat esetleg hülyeséget. Engem így neveltek, nekem ilyen a természetem. Hát ez lenne az én tanácsom. :)
... egy 17 éves srác
Ha valaki teljesen részeg, legyen az bármennyi idős, az alkoholizmosnak számít. Az alkohol is egy olyan szer, ami megváltoztatja az ember hangulatát, viszont ideiglenesen. Miután kiürűl a szervezetből, megszünnek a hatásai és a szervezet kívánni fogja. Így kezdődik az egész. Hiába mondják itt az alkoholisták, akkor sem egészséges, nem hogy 16 évesen, de semmilyen korban lerészegedni. A részegség az az alkoholmérgezés egy szintje,mikor a szervezetünk sokkot kap. Ilyenkor a máj, a gyomor, a fogak és az agy romlik.
Persze, vannak itt is nagymenők, akik már 14 évesen elkeudték, mert ma az a menő, ha úgy csinálsz mint a haverok. Valahogyan meg kell értesd vele, hogy ez rossz. Ez már nem normális életforma. Ha elmennél egy ilyen szóeakozóhelyre, s meglátnád mi van ott, akkor még az utcára se engednéd ki a gyerekedet. Az még a jobbik eset, hogy csak ennyit láttál az egészből. Bárki bármit is mondjon, ez NEM NORMÁLIS dolog, pláne egy fejlődő szervezetnek. Most lehet, hogy menő, de később BÁRMI baja lehet ettől s nem szabad azzal hitegetni, hogy Jóska,Pista is 13 évesen hetente vedelt s most egy agysebész. Ezek mind kifogások. Én a korházban dolgoztam egy ideig, a hullaház részlegen. Egyszer, húgom 15 évesen hazajött csontrészegen, mert a barátai rávették, mert az a menő. Hát kutya egy időszaka lett, mindentől eltiltva. Egy nap, 2 holtestet hoztak be, az egyik 17, mondom TIZENHÉT éves fiúnak, a feje a teste mellé volt téve, mert a balesetben leszakadt, a másik 23 éves férfinak, pedig a belső szervei szakadtak le. A baleset után még 25 percet szenvedett, mert városon kívül történt egy földúton. Az nap hajnali egykor megkértem szüleimez, hogy hozzák be a húgomat, és megmutattam neki mind a két tetemet, és elmondtam neki, hogy akár ő is feküdhetne ott. (mert ugyan abba a buliban voltak az elhunytak is az nap).
Azóta egy kortyot sem iszik.
Most képzeld el, mennyire befolyásolható olyankor. Elesik, beveri a fejét, meghal, ilyennel is kb 2-3 havonta találkozni a hullaházban. Ne higyj azoknak, akik azt mondják hogy ez normália meg a szociálos élethez tartozik. Az a normális, ha hetente egy két kortyot iszik, nem pedig pár óra alatt több üveggel, ezt te sem gondolhatod komolyan!! Rossz baráti köre van, nem szabad hagynod ezt kibontakozni. Nem játék egy ember élete s ő a gyereked!! Két éve volt az, hogy egy lány betöltötte a 16-ot, elengedték buliba. Olyan kocsiba ült részegen, amit részeg, bedeogozott fiú vezetett. A kocsiban 6-an ültek
Egy hídrol lefelé oszloonak csapódtak. A lány szörnyethalt s egy másik lány a korházban halt meg. A soför meg karcolások nélkül megúszta! Akár a te gyereked is lehet a következő!
Ne higyj a sok alkoholista állatnal, akik azt mondják ez normális, ezen át kell esni. Ezek nem szülők, gyerekük sincs. A puberzás koron, a mutáláson, a magömlésen, a pattanáson kell túlesni, nem az öngyilkosságon!! Még a te kezed is benne van a gyereked életében és a jövőjében. A mai szülők 90%-ka tehet arról, hogy egy senki embert "nevelnek". Ne az alapján neveld, hogy "jaj, mert a barátjának is megemgedik bla bla bla".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!