A 16 éves fiam tegnap este berúgva jött haza, mivel büntessem?
Hozzá kell szokni, hogy manapság ez lett a "trend". Én is sokszor játszottam ezt el 16 évesen, de a szüleim nem büntettek meg érte maximum ejnye-bejnyét kaptam. 20 éves koromra nem is tudom mikor rúgtam be utoljára. Még újévkor is józan voltam. Egyszerűen új korszak az életben, új célok, felnőttéválás... Le fog róla magátol szokni 2-3 éven belül :). Ha nem, akkor kell keménynek lenni vele. Amit egy 16 évesnek tiltassz, annál inkább csinálni fogja. Legyetek őszinték egymással és ha mindig tudsz róla mindent, hol van kivel mit csinál stb. Akkor nem lesz baj :).
Remelem segítettem valamennyit.
Én 14 éves koromtól kezdve rendszeresen, majdnem hétvégén berúgtam a barátaimmal, diszkóztunk, későn jártunk haza, cigiztünk, párszor füveztünk is, meg ahogy kell. :) Ennél tovább azonban sosem jutottam, nem próbáltam soha semmilyen drogot, nem qrválkodtam. Sulit rendesen elvégeztem 12 év alatt kitűnőként orvosira készülve.
Szóval magamból és a barátaimból is kiindulva egyáltalán nem látom a problémát. Egy barátnőm van mindössze, aki kicsit jobban elzüllött, remélem majd megkomolyodik.
De ez egy ilyen időszak, hidd el, az osztálytársainak kb. 80-90%-a pont ugyanezt csinálja.
Azért elég viccesek itt páran. :D
Szerintem mindenki tud olyan példát felhozni, hogy a 14-15 éves ismerősét el kellett szállítani a detoxikálóba. Nekem is van ilyen ismerősöm. Nem is egy, talán 2-3, a saccperkábé 2-3 ezer ismerősömből. :D (és most csak a jelenleg is fiatalokat nézve)
Szóval hagyjuk már az ilyen nagyon kirívó eseteket.
Ha néha nem rúg be, akkor nem is fog mértéket tanulni soha. Mint írtam, én 14 évesen kezdtem piálni, 16 éves koromra már bőven tudtam mennyi az annyi, és csak annyit ittam, amennyitől nem rúgtam be nagyon.
Mennyire gáz már, ha egy felnőtt nem tud mértéket tartani, és életében először kb. 30 éves korában rúg be tök véletlenül 2 pohár sörtől?
A büntetés a legrosszabb amit csinálhatsz. Jobb! esetben csak olajat öntesz vele a tűzre, még jobban lázadni fog. Ha eddig nem lázadt akkor ez majd előhozza.
De ne félj, ha mégse lázadna tőle az csak azt jelenti, hogy a még annál is rosszabb esetről beszélünk. 16 évesen kezd el maga dönteni. ekkor már az erkölcsei kifejlettek és a természetes reakciója, hogy ő maga kezd el dönteni, ahelyett, hogy másoktól várja a tanácsot. Ha ezt erővel megakadályozod akkor a felnövés egyik legfontosabb szakaszát szabotálod.
Semmilyen körülmények között ne dönts helyette. Hagyd meg az alkoholizmust opciónak és tanítsd meg, hogy hogyan döntsön egyedül. Senki sem akar alkoholista lenni de egy 16 éves majdnem mindig akar ellenálló lenni.
Az meg amit tízes mond, nos, én 13-tól 17 éves koromig úgy ittam amit még egy igazi alkoholista is megirigyelne és mégis 6 pontot nőtt az IQ-m 12 éves korom óta (20 vagyok most) ami még az inflációt figyelembe véve is (mert bizony van olyan, hogy átlag IQ infláció) net pozitív.
Magától fog úgy dönteni, hogy a mértéktelen ivás rossz. Ha mégsem akkor azt most már lehetetlen helyrehozni.
"Hozzá kell szokni, hogy manapság ez lett a "trend". Én is sokszor játszottam ezt el 16 évesen"
51 éves vagyok, mikor én voltam 16 is ez volt a "trend"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!