Mit szólnátok hozzá, ha a gyereketek szociális gondozónak akarna tanulni?
Az a baj, hogy a szociális gondozó szakmát nem a pénzért választja az ember, hanem elhivatottságból. Mint ahogy tanítói fizetésből se fogsz házat, kocsit összerakni, de attól még van, aki tanítóképzőt végez, és megtanítja írni-olvasni a kölyköket.
Én csak akkor támogatnám a gyerekemet ebben, ha azt látnám, hogy erős a lelke. Nem egy napfényes dolog szociális gondozónak lenni. :/ De amúgy kiba büszke lennék rá, ha ezt választaná.
És ha nem fizetik meg, akkor mi van? Nagy bajban lennénk, ha mindenki az akarna lenni, amiből meggazdagodhat, fürdethetnéd a hozzátartozóidat a nővérek helyett a kórházban...
Én ápolónő vagyok, nem beszélném le a lányom arról, ha nem megfizetett (sőt, egyre inkább meg sem becsült) hivatás mellett döntene.
Pár évig dolgoztam szociális gondozóként, bár valószínűleg cégfüggő a fizetés, amit én kaptam pótlékokkal, olykor túlórával, nem volt olyan rossz. Egy idő múlva a ugyanannál a cégnél a diplomámnak megfelelő munkakörbe kerültem, és mivel itt nem dolgoztam éjszaka, nem jöttek egyébb pótlékok, 15-20 ezerrel kevesebbet kaptam, mint gondozóként.
Szerintem nem a fizu a legnagyobb gond, hanem az, hogy az otthonok minél kevesebb gondozó alkalmazásával próbálnak fennmaradni/profitot gyűjteni, és ez óriási többletmunkát ad a dolgozóknak. Nagyon szép munka ez, ha a körülmények adottak, de én pl. húsz lakóval egyedül vittem műszakot, és ne tudja meg senki, milyen egyedül egy százkilós nénit felsegíteni a földről, hogy másról ne is beszéljünk.
Visszatekintve mégis azt mondom, hogy több volt a pozitívum, mint a negatívum, én nagyon szerettem csinálni.
Ez nem a pénzről szól. Egy ilyen munkát nagyon kell szeretni ahhoz, hogy tudj benne dolgozni, mert a pénz nem motivál. Azonban tiszteletre méltó, hogy ennek ellenére ezt szeretné.
Én tanárnak tanulok és tisztában vagyok azzal, hogy sosem fogok annyit keresni, mint egy másik diplomás. A megbecsülésről meg ne beszéljünk... De nem tudnám magamat másképpen elképzelni a jövőben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!